Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 09:37 17 776 21

Когато парите от чужбина секнат

  • свят-
  • пари-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • трансфери

За мнозина преводите на пари от чужбина са жизненоважни, а сега, покрай пандемията, сумите спадат драматично

Когато парите от чужбина секнат - 1
Снимка: Shutterstock

След локдауна (затварянето и масовите ограничения), през април и май трансферите от чужбина рязко намаляха, казва в интервю за ДВ говорителката на Световната банка Александра Клопфер Хернандез. Тя отбелязва, че през юни и юли паричните преводи са отбелязали лек ръст, но въпреки това няма никакво място за оптимизъм. "В условията на икономическа криза и висока безработица, особено сред мигрантите, ние предполагаме, че тези плащания ще намаляват още", казва госпожа Хернандез.

По данни на Световната банка, през 2019-а година мигрантите са превели на своите семейства у дома 554 милиарда долара, като 133 милиарда долара идват от хора, работещи в Европа. През тази година общата сума на преводите ще спадне с цели 110 милиарда долара. Това означава, че неволите на онези близо 800 милиона души, които разчитат на парите от чужбина, сериозно ще се задълбочат. Заплашена е дори икономическата стабилност на цели държави в най-бедните части от света. Нека не забравяме, че сумата на паричните преводи от мигранти е по-голяма от тази на чуждестранните инвестиции и помощите за развитие в тези по-бедни части от света.

България е на девето място по парични преводи от Германия

В Европа най-много пари мигрантите изпращат у дома от шест държави: Германия, Франция, Испания, Великобритания, Русия и Италия. Според германската емисионна банка Бундесбанк, през последните години общата сума, превеждана от тукашните гастарбайтери на семействата им е нараснала от 3,5 на 5,3 милиарда евро. Сред десетте страни, към които се отправят най-много парични преводи от Германия, е и България - на девето място. На първо е Турция, следвана от Полша и Румъния.

Данните за тази година обаче не са достатъчно благонадеждни. Марина Манке от Международната организация по миграцията казва, че засега няма окончателни числа нито за преведените суми, нито за щетите, нанесени от пандемията. Тя обяснява, че в момента се разчита главно на данни от отделни държави и на прогнози. И дава пример с молдовците в чужбина, участвали в едно допитване: половината от тях заявили, че в момента нямат доходи и не пращат пари у дома.

Фирмите за парични преводи печелят доста добре

Фирмите за парични преводи не дават повече информация и препращат към финансовите си отчети. От тях обаче се разбира, че паричните трансфери рязко са намалели. Специалистите по проблемите на миграцията призовават фирмите за парични преводи да намалят таксите си, за да осигурят по-евтини възможности на мигрантите да превеждат пари у дома. В момента тези такси възлизат на 3-7 процента от сумата на превода. Това означава, че през 2019-а година фирмите за парични преводи са спечелили около 38 милиарда евро. В момента тези десетки милиарда остро липсват на бедните хора в най-засегнатите страни. Те не само биха облекчили съдбата им, но биха помогнали и на самите държави за тяхното икономическо развитие и за привличането на повече инвестиции.

С напредването на дигитализацията обаче фирмите за парични преводи попадат под все по-силен натиск да снижават тарифите. Особено в условията на пандемия все по-голямо значение придобиват дигиталните финансови услуги. Освен това в интернет вече може да правят сравнения на таксите, за да се избере най-изгодната фирма. В Германия правителството дори подпомага един сайт за такива сравнения: www.geldtransair.de. Ако се интересувате от тарифите за превод на пари от Германия, можете да направите сверка с информацията в този сайт.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    22 103 Отговор
    Ами ще секнат и протестите, и жалките сороски материали на Дойче веле!
  • 2 Да да

    103 10 Отговор
    Да ходят да работят не само превод да чакат. В чужбина парите не се барат от дърветата.
  • 3 гастарбайтер

    9 34 Отговор
    Е да ама аз сега си купих една ютия и един климатик и ги пуснах да ми копаят биткойн и си щтрякам с пръсти по курортите
  • 4 Мммммм

    65 4 Отговор
    Има много засегнати семейства и възрастни хора,така е ,парите от чужбина са движещата сила за средният и малкия бизнес.Работя в сферата на услугите и виждам какво е като се върнат на почивка или пращат редовно преводи.Но има и така наречените баровци,който им виснаха сополите
  • 5 Дъ Мозък

    78 3 Отговор
    От написаното се разбира, че банката страда. Едни таксички и комисионни май и се губят
  • 6 Нема се плашите

    72 3 Отговор
    Еврофондовете също ще секнат.

    Коментиран от #17

  • 7 Eeee

    44 4 Отговор
    Това значи че и цените на имотите в Бг-то ще паднат.Добра новина за тези които ще искат да си купят.
  • 8 Диверсант

    55 5 Отговор
    Някой в началото на коронашоуто ревяха че завръщащите се в България щели да ги заразят. Без да си дават сметка кой е теглил каруцата до момента. Сега ще видите кон боб яде ли, когато разберете че и така огласяваните европейски средства може би ще се очакват 2024_2025 година ако изобщо ги има.
  • 9 Я... Я

    38 3 Отговор
    ТОЙ (БИБИ) ТОВА ИСКАШЕ: СЪС ЕДИН ИСТРЕЛ 2 ЗАЕКА ПЪРВИЯТ УМНИТЕ И КВАЛИФИЦИРАНИ РАОТНИЦИ(Е НЕ ВСИЧКИ) ПО ТОЧНО НЕ ПОКОРНИТЕ НАВЪН, ВТОРИ ИЗТРЕЛ ВСИЧКИ ОТ ЧУЖБИНА ПРИВЕЖДАТ ПАРИ ТУК. ХЕМ НЯМА НЕ ДОВОЛНИ ХЕМ ЕВРА В БАНКИТЕ РОДИТЕЛИТЕ СИ ТРАЯТ СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ.
  • 10 Парите от Европата свършиха...

    45 4 Отговор
    Сега идва време разделно,глад и много гютек за върхушката която доеше и крадеше парите на народа.Сега ще станете свидетели на бягство от политическа отговорност и криминални престъпления.Дори вече се събират за обмяна на опит къде да бягат....Идва студ,глад и отрезняване на ОФЦИТЕ..

    .
  • 11 Кой68

    29 7 Отговор
    И ще трябва да се бачка....Истински да се работи,а не сутрин на кафето и вечер в кръчмата.......
  • 12 bobi

    10 2 Отговор
    Нормално ако работите в чужбина и пътувате примерно 3 пъти в годината и сте по карантина в България 15 дена и после като се върнете там сте по карантина 15 дена, това означава че доходите ще ви бъдат с 3 месечни доходи по малко.
    А това което се отнася за фирмите които се занимават с парични преводи те се издържат с тези комисионни и ако искате да ползвате техните услуги трябва да им се даде възможност да съществуват за да може да им ползвате услугите им и занапред.Естествено имате алтернатива на тях криптовалутите които са интернационални и без комисионни но това си е личен избор,много хора предпочитат услуги на фирми ,отколкото алтернативния вариант.
  • 13 Аззззззз

    36 6 Отговор
    Спрат ли паричните преводи от чужбина, ще изчезне икономиката на България, благодарение на Баце, и ГЕРБ!
  • 14 Интернационал

    22 5 Отговор
    Ми гласувайте най после и си направете държава!
    Те от чужбина плащаха, чакаха да се подредите...
    Всичко има начало и край.
  • 15 Къна

    11 3 Отговор
    За да избегнете всякакви банкови такси при трансфер,просто изпратете в БГ дебитна карта с “револт” банкиране.Няма такси при теглене и кинтите се изплюват от банкомата по фиксинга за деня без комисионни.Тези ,които живеят на Запад знаят за какво иде реч.Отделно 14дневната карантина попречи на отпускарите да похарчат поне 1 милиард лъва през лятото.200 милиона ДДС утече заради тиквата.

    Коментиран от #16

  • 16 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Къна":

    Ма знаят зер -450 на месец и после резачка, ам някой чул нещо някъде за нещо...
  • 17 Емигрантите

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нема се плашите":

    пращат повече и нямат условия за свършена работа . Пари които се наливат в БГ и за които никой не говори ,а вожда слънце корумпира ли корумпира безотчетно , други пък крадат от тези безотчетни пари и си строят палати при белите хора . Всички са доволни а Българите си остават РОБИ 👎🧐
  • 18 Dr.mengele

    20 1 Отговор
    Белите роби,ще спрат да наливат пари в продънената каца на беге.държавата.Ами още по-добре за да стане ясно,че в бг.икономика няма и всичко се крепи на черноработници и проститутки.
  • 19 НОРМАЛНА КОЧИНА

    3 1 Отговор
    Държава управлявана от Мафия, прститутки и сводници за чужди интиреси какво очаквате.
  • 20 Xander

    2 0 Отговор
    Измислени пари от чужбина . Може да има някой да праща на близки и роднини но това не означава , че храни България. Айде стига простотии.
  • 21 Човека

    0 0 Отговор
    Междудругото, 1 вариантите човек или хора , които са финансово бедни, това е заради нечий служби, които правят живота на определен човек или хора , да бъде суров !
    Всъщност това не трябва да е така !!!