Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 12:18 2 905 12

Консумираме 20% родни плодове и зеленчуци, останалото е внос

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • брюксел

България има два месеца да представи план за земеделците си в ЕС

Консумираме 20% родни плодове и зеленчуци, останалото е внос - 1
Снимка: Shutterstock

Българският потребител консумира не повече от 15-20% родни плодове и зеленчуци. Всичко останало е внос. Заключението е на производителя Красимир Кумчев, който е участвал в преговори с управляващите за подобряване на условията за българските земеделци.

„Повече от 15 години имаме грешна аграрна политика. Отдавна сме държава, която е продоволствено зависима. Ако за това, че сме енергийно зависими си има своите обективни причини – ние нямаме нефт, нямаме газ, то продоволствената зависимост е нещо, което е обидно за нас като българи, живеещи на най-прекрасното място на тази планета, която може да изхранва не само българския народ, но и половин Европа“, коментира Кумчев в ефира на „Тази неделя“ по бТВ.

По думите му вече втори програмен период държавата изостава по отношение на субсидиите за земеделските производители. Това е една от причините те да не са конкурентноспособни спрямо останалите в ЕС.

„В следващите два месеца България трябва да представи в Брюксел националния стратегически план за това какво искаме да стане в българското селско стопанство в следващия програмен период до 2027 г. Притеснението ми идва от това, че в момента няма яснота, време няма, обществото не знае какво ще предложим. А когато се внесе това предложение в Брюксел и бъде утвърдено на политическо равнище – оттам насетне в следващите 7 години нищо не може да се пипа. Ако ние не предложим читав национален стратегически план в Брюксел до края на тази година, в края на този програмен период – до 2027 г., нещата ще изглеждат по-зле, отколкото в момента“, добави в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    22 2 Отговор
    Ревахме за банани е сега на ни банани по всяко време на годината, а ябълков ата градина България умря? Сега твърди, зелени, набити кисели като лимони, това се предлага в големите вериги и като за стоят я на промоция, я на кофа и новото поколение граби, непознато българска ябълка. За крушите да не говорим. Цени от 4 до 6 лл и то внос от Холандия, ябълки от Аржентина, въобще хаир да не види Филип Д, който съсипа бълг земеделие и всички продажници след това.
  • 2 злобар

    5 6 Отговор
    Винаги купувам вносни зеленчуци защото нашите са много вредни за тънкият ни портфейл .
  • 3 Добре, че са турците

    3 6 Отговор
    За да може ошмуленият българин да хапне някой зарзават
  • 4 Вуте

    2 2 Отговор
    Едно време какви портокали се отглеждаха около Петрич, какви банани растяха край Харманли...А сега всичко е внос!
  • 5 КладенциСпра

    8 1 Отговор
    Справка - искат ако може да забраним кладенците или да се плаща на водомер. После как да се гледат дръвчета, като администрацията работи да се затруднят производителите.... за стопанските кладенци и дума не отварям - там са едни проучвания, заснемания ... идеята им е да затрият родното производство.
  • 6 Бг банан

    1 0 Отговор
    Как да няма план, каубойко и африканската чума ще копаят кладенец.
  • 7 Перо

    6 0 Отговор
    До като субсидиите за селско стопанство отиват за апартаменти,мерцедеси и корупция,БГ ще си остане вечен потребител на западните стоки.
  • 8 гост

    3 2 Отговор
    Тоя искал държавата да им отпусне 150 млн.лева .Ама не било навреме и т.н. И щяло да има радлика в цените с 10, 20, 30 стотинки. Алоу, за 20-30 стотинки разлика няма да мръдна от дивана,образно казано. Да ти налива държавата и да ми продаваш домати за 5,50 и то без гаранция дали въобще са български.Мушенгилъците ги знаем отдавна.
  • 9 оня с коня

    2 2 Отговор
    Някойси Кумчев/"производител"/ твърди,че консумираме 20% родно Пр-во,останалото е Внос.А има ли хабер Говедото че Както МАСОВО по Селата,така и в Къщите с дворове в Градовете,така и във Вилите на Гражданите има засадени МОРЕ от Овошки и Зеленчуци които се консумират на 100%?ЛИЧНО АЗ Днес засях още 1 Череша на Вилата си,а утре ще бодна и 1 Праскова ...за да не изоставам от Комшията?С което Плодните ми дървета стават 10,отделно 1 Огромен орех и 2 Бадема /вече с клони до Жиците/ на Улицата пред двора ми!На туй отгоре СИ ПОЗВОЛЯВА Наглеца "да подсеща" и обяснява на ДЪРЖАВАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО как в следващите 2 мес. трябва да представи Искания в Брюксел какво искаме да стане със Селското ни Стопанство,щото после ще бъде късно...сякаш Правителството това не го знае?А иначе Проезводителят е прав че БГ е Райско кътче и има всичко в него - дори и такива Селски Торби като въпросния Кумчев.
  • 10 Дълбоко Виждащ

    1 0 Отговор
    Който има дръвчета -яде Златна превъзходна,български сорт с най голям процент захарност,около 18% при идеална зрялост!Берат се по това време.Колкото и да не вярвате и Сините сливи -Кюстендилска Слива е най добър!Сортовете ,които са създадени в България и са се вкоренили тук са превъзходни за този климат и е безмислено да се пробват други нетипични за този климат сортове.Иде време в което,ако искате да се храните ще трябва да Отглеждате...Всичко което ни се предлага от -Хляб и млечни продукти до зеленчуци и плодове ,алкохол и бира е некачествено!
  • 11 незнайко

    1 0 Отговор
    20 % а сме в състояние да покрием 100% !!! Кой го направи това извращение ??? ТЪРГОВЦИТЕ ПРЕКУПВАЧИ !!! Трябва да се забрани тази дейност !!!
  • 12 Тодор

    1 0 Отговор
    хак да ви е демократично-либералната пазарна икономика, при абдикирала държава и липса на национален протекционизъм