Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 15:50 3 028 20

Всеки втори с орязана заплата заради коронавируса

  • заплата-
  • коронавирус

По-зле от нас са само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния

Всеки втори с орязана заплата заради коронавируса - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Всеки втори българин е с намалени доходи заради пандемията. 26% още не са пострадали, но очакват това да се случи в бъдеще. Това показва проучване на Kantar, поръчано от Европарламента, съобщава Pariteni.bg.

По-зле от нас са само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния. Най-слабо засегнати са гражданите на Дания, Люксембург, Финландия и Швеция.

Голямо мнозинство от европейците се опасяват от пряко въздействие от пандемията върху тяхното лично финансово положение или са вече са пострадали: 39% от анкетираните заявяват, че кризата от COVID-19 вече е оказала въздействие върху техните лични доходи, докато други 27% очакват такова въздействие в бъдеще.

Само 27% очакват ситуацията с COVID-19 да не окаже въздействие върху техните лични доходи. В 20 държави повечето респонденти заявяват, че настоящата криза вече е оказала въздействие върху техните лични доходи.

54% от европейците смятат, че ЕС следва да разполага с повече финансови средства, за да може да преодолее последиците от пандемията от коронавируса. В 20 държави членки на ЕС, мнозинството от респондентите са съгласни с това твърдение (51% в България), в 14 страни абсолютно мнозинство от респондентите подкрепя по-голям бюджет на ЕС.

Запитани относно областите на политиката, в които този увеличен бюджет на ЕС следва да бъде изразходван, повече от половината от анкетираните (54%) заявяват, че общественото здраве следва да бъде основен приоритет, следвано от икономическото възстановяване и новите възможности за предприятията (42%), изменението на климата и опазването на околната среда (37%) и заетостта и социалните въпроси (35%).

На равнище ЕС изменението на климата и околната среда са заменили заетостта сред първите три разходни приоритета в сравнение с последното проучване, проведено през юни 2020 г.

България е сред 18-те държави, за които общественото здраве е първият приоритет. Естония, Латвия и Чехия поставят икономическото възстановяване на челно място, докато гражданите на Австрия, Дания и Германия слагат на първо място борбата с изменението на климата. В Хърватия, Словакия и Финландия интервюираните са определили заетостта и социалните въпроси като свой основен приоритет по отношение на разходите.

Две трети от участващите в допитването (66%) са съгласни, че ЕС трябва да разполага с повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса. Само една четвърт (25%) не са съгласни с това твърдение. Тези констатации са в съответствие с резултатите от двете предишни проучвания, проведени от Европейския парламент през април и юни 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    33 0 Отговор
    Поправка - по зле от нас няма.
  • 2 Гого

    24 1 Отговор
    Ето така се умира от 'корона" ...глад.
  • 3 viki varna

    27 2 Отговор
    във Варна масово вече заплатата е 850 лева чисто! В кой друг град в Евро съюза с 500 000 жители в края на 2020 година масовата заплата е 425 евро на месец и то при 6 дневна раб.седмица по 9 часа на ден???

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    В момента едното ми заведение е на плюс, другото на минус,а третото на нула.Общо нула.Пак добре че не трупам загуби.Така наплашиха народа че не смеят да излязат вечер на заведение.

    Коментиран от #8, #15

  • 5 Последния Софиянец

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "viki varna":

    Отивай в 18 30 на протеста на полицаите.ха ха ха
  • 6 someone

    16 0 Отговор
    чорбаджиите и те като нашите търговци при всеки удобен момент гледат да нахакат човека да им работи за по-малко или да им купува боклуци с 300 % надценка.
  • 7 Янко Хвоев

    2 1 Отговор
    Номера е да си от първите... и да имаш нещо у главата като умения, късмет и най-вече късмет с работодателя, да си му изкарал много парички предните години, и да го е страх да не те изпусне...

    Коментиран от #10

  • 8 Миро

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Страшен бизнес въртиш. Не ти ли минава мисълта умна че ако затвориш всичко си на нула пак а?

    Коментиран от #12

  • 9 Мислещ

    10 0 Отговор
    И това без да броим отпуските заради карантини или/и домашно обучение. Ама на паникьорите не им пука и никога няма да им пука. Ще симулират грижа за хората, докато от самото начало е точно обратното.
  • 10 Последния Софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Янко Хвоев":

    Маски от Китай за 7 стотинки ги продаваш за два лева и забогатяваш.
  • 11 Перо

    8 1 Отговор
    При толупа,всеки българин е орязан още от първия мандат!
  • 12 Последния Софиянец

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    Заради работниците не затварям.Поне си изкарват заплатите.Пролетта бяха на моя издръжка като ни затвориха и лятото ми се изплатиха.Пък и надеждата остава че ще се оправим.
  • 13 психо

    8 0 Отговор
    В Кипър 99.8% са без маски и няма паника. Само куките и в някой магазини и заведения се маскират...
  • 14 йико

    4 2 Отговор
    Тези фирми и без короната щяха да фалират!
  • 15 Клетниците

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И да смеят трябва да имат пари. Като на някой са му съсипали бизнеса, на работниците, работните места-няма пари. А всички са взаимно свързани. И на сервиз да отидеш, на фризьор, пак ти трябват пари. Едни като обеднеят, обедняват други. За тези с шкафчетата не се отнася.

    Коментиран от #17

  • 16 издадоха се

    4 1 Отговор
    Всеки втори- значи половината са държавни служители.
  • 17 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Клетниците":

    Проблема е ,че икономиката в БГ е предимно в сферата на услугите, тоест, изключително слаба.И при такава ситуация с ограничено движение на хора се наблюдава ефекта на доминото.Всичко потъва.

    Коментиран от #18

  • 18 Клетниците

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Когато самата държава те саботира, няма значение дали е производство или услуги. Като те поставят в ситуация да не се занимаваш с нищо, за каква икономика говорим? Има такива, които произвеждат и търгуват, но се принудили и преместили бизнеса в Румъния. Е това ни е икономиката.

    Коментиран от #19

  • 19 Гнет

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Клетниците":

    Към днешна дата са гласували закон за съсипване на лозаро-винарския бизнес.
  • 20 гост

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По-зле от нас са само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния.................ъъъъъъ, що ли не ви вярвам????