Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 23:00 29 678 34

Нов закон за виното и спиртните напитки е приет на първо четене

  • вино-
  • алкохол-
  • ракия

Очакванията от новия нормативен акт са прозрачност и конкуренция на пазара

Нов закон за виното и спиртните напитки е приет на първо четене - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене нов закон за виното и спиртните напитки, който урежда условията, реда и търговията на грозде, предназначено за производство на вино и лозаро-винарски продукти. Новият нормативен акт беше приет със 105 гласа "за", 62 - "против" и 9 "въздържал се".

Новият закон, внесен от правителството, е изготвен от министерствата на земеделието и на икономиката и е свързан с изпълнението на препоръки от страна на Европейската комисия. Законът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат винено грозде, лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет.

Очакванията от новия нормативен акт са прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени напитки и край на нелоялните практики. Опозицията обаче се обяви категорично против, защото поправките щели единствено да доведат до хаос. Светла Бъчварова от БСП обясни защо левицата няма да го подкрепи.

"Това, което ще се сътвори с приемането на този нов закон, който даже не е обсъден с широката общественост, може да създаде повече проблеми, неизвестните са много".

Бюрхан Абазов от ДПС също изрази сериозни съмнения към закона, защото крие много рискове.

"Този законопроект предвижда контролът върху лозаро-винарските продукти да се измести от Министерство на земеделието в Министерство на икономиката, където няма нито опит, нито професионалисти, нито лаборатории, което дава възможност и за нарушение на преработвателите, и за липса на контрол и въобще хаос в системата".

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по земеделие в парламента Мария Белова заяви, че между първо и второ четене ГЕРБ ще подкрепи предложението контролът по закона за виното и спиртните напитки да остане в Изпълнителната агенция по лозата и виното, чийто принципал е Министерството на земеделието.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пияндурник

    154 8 Отговор
    Такива като бай Миню Стайков да стават по-богати а малките да мрът от глад. А честито!

    Коментиран от #13, #16

  • 2 Сега приемат каквото си искат

    150 8 Отговор
    Като паднат от власт ще се отменя , най малко защото не съгласува с граждани , порочна практика на пътуващите управляващи.

    Коментиран от #14

  • 3 Четник

    160 7 Отговор
    Поредният лобистки закон на колониалната администрация.Прокурор Иван ще гони казанджиите с потеря от заптиета и башибозук.

    Коментиран от #17

  • 4 ДПС се съмняват във всичко

    74 10 Отговор
    в което не участват, за да пълнят гушите!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Основното занимание на държавната

    77 4 Отговор
    Администрация - да прелива от пусто в празно! Само че, ... за мноооого пари!
  • 7 Кога

    26 8 Отговор
    ще се забрани токсичния спирт за вътрешна употреба ??? единствено виното и бирата са приемливи, спирта е опасен, както за насмучените, така и за околните

    Коментиран от #8, #10, #24

  • 8 Смукач

    25 4 Отговор

    До коментар #7 от "Кога":

    Бегай от тука бе !
  • 9 Каберне

    59 4 Отговор
    Закон на големите чуждестранни вино производители които се навъдиха в страната ни. малкия българин да оцелява както може.
  • 10 Стига с тоя спирт

    9 35 Отговор

    До коментар #7 от "Кога":

    Трябва да се забранят и виното и бирата.никакав алкохол!

    Коментиран от #27

  • 11 аврамъ бакалинъ

    24 2 Отговор
    Сипи ако нема донеси от мъзътъ ..!
  • 12 БГ МАФИЯ В МС

    96 4 Отговор
    ИЗБИХА ЖИВОТНИТЕ НА БЪЛГАРИНА И МУ НАЛОЖИХА КВОТА КАКВО И КОЛКО ДА ОТГЛЕЖДА. ПОСЛЕ ЩЕ МУ ЗАБРАНЯТ И ДА ОТГЛЕЖДА. САМО ОТ СУПЕРА, ПИЛЕШКО, ПАТЕШКО, ПУЙЧЕ,АГНЕШКО, СВИНСКО,ЯЙЦА И Т.Н. СЕГА ПОСЯГАТ И НА ВИНОТО И РАКИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ. ГАРАНТИРАН ГЕНОЦИД ОТ ГЕРБ, ШАЙКА И РАЗБОЙКО.САМО ОТ СУПЕРА ВИНО И РАКИЯ. ГЕНОЦИДА НА РАЗБОЙНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ В ПЪЛНА СИЛА.
  • 13 Учуден

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пияндурник":

    Пещерска, пише законите, ти за Миньо Стайков си се закъхарил?
  • 14 Сигналирам

    47 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сега приемат каквото си искат":

    Истината е, добри винопроизводители , са тези които могат да произвеждат и продават вино, което е различно от стандартите.
    Когато това стане ,ще се разнообрази многократно , винопроизводството.
    Премахнете ограниченията ,като проекти и Евро - норми , те са и без това, само за България , който може да произвежда, да го прави.И отговаря сам за това, което произвежда и продава.
    Сега вървим към унифициране на производството на вино.
    Сега явно всички работят за "Пещерска" и компани.

    Коментиран от #19

  • 15 Қазақстан Республикасы

    54 0 Отговор
    Jew-ро норми за уж „безопасност” и всякакви други? Варене на ракия и вино -забранено, правенето на буркани зимнина забранено. Остава да забранят отглеждането на растения и живoтни. Не пуша и не харесвам алкохолизма, но НИКОЙ няма право да ми казва дали да пия, дали да пуша, какво да ям. Някой още да говори за т.нар. „права на (не)човека”?
  • 16 Васо

    9 33 Отговор

    До коментар #1 от "Пияндурник":

    Когато и малките работодатели дадат работа на З /три / хиляди семейства от Ямбол, Сливен Карнобат, тогава те ще могат да се сравняват с Бай Миню Стайков.
    Не му завиждайте на богатството, а се радвайте , че гладуващите българи, роми, турци са по малко
  • 17 Маската

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Четник":

    По пътя за лозето ще висят провесени казанджии за назидание
  • 18 Рико

    15 2 Отговор
    Който разводнява бирата, оводнява виното,разрежда ракията - 25 на голо. Пред кръчмата,за да го презрат всички пиячи.
  • 19 Рико

    30 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сигналирам":

    Имаме прекрасен климат и прекрасни земеделци. Вината и тютюните ни са прекрасни! Било вредно-вредно , ама от него печелят. Тези сектори не са достатъчно добре(или правилно,да кажат производителите) разработени. Резервите ни тук са големи. Защо държавата не подкрепи и не рекламира навън?

    Коментиран от #23, #30

  • 20 милото

    32 0 Отговор
    Е,този,който взе бизнеса на Миньо Стайков,То и за това дойде време да приемат този закон.Се наши хора ще останат в тоя бизнес.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 цар Крум

    20 0 Отговор
    ама само простотии в тая държава............
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТОЧКАТА

    23 1 Отговор
    откакто америчка сви гнездо тука....всички пиленца умират!!!!!!е ,гати и кукувицата!!!!помните ли БАБА Дора!!!!!!!
  • 26 Путин.шеф на цялата таина мафия срещу СА

    7 0 Отговор
    Как се правело навремето Въстание с голи ръце или с кои каквото му попадне и напред.асега с раце в бонове и викове Влас несе сваля.като сме малоумници даси разтуряме държавата с таини цигани и мутри с фалшиви имена.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Полина Митова

    4 1 Отговор
    Производството на грозде винени сортове е едно, производството на вино и спиртни напитки е друго.Първото е за министерството на земеделието,второто за министерството на промишлеността.Едни умници по времето на Сакскобургготски взеха и наслагаха цялата хранителна промишленост в министерството на земеделието.Абдолютна глупост!Време е нещата да се върнат на правилните места и ветеринарните лекари да си лекуват болните животни,да ги израждат и при.а контролът на храните и напитките да се осъществява от инженер технолозите в хранително- вкусовата промишленост!
  • 29 Йониван

    1 2 Отговор
    Предполага, че Дпс три е и яде каймак от лозарите чрез земеделското минестертво и сега гледат към финансовото да го прехвърлят. Не, че Горанов не беше депесар.
  • 30 Роко

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рико":

    Защото на практика няма държава.

    Коментиран от #33

  • 31 това е

    15 0 Отговор
    Стар закон е, че когато нещо работи добре - не се пипа.
    У нас пред 89 г. имахме силно развито тютюнопроизводство, овощарство, лозарство, зеленчукопроизводство, билкарство. След това се почна - първи закон, втори закон, не знам си каква евронорма, не знам си какъв евро стандарт, пак нов закон и така до 100-200 промени в един закон. С всяка следваща промяна - все по-зле. Сега нямаме нищо, унищожихме и животните, и внасяме всичко от вън. И затова като съвестни жители на колонията си плащаме за всичко на външните си господари, та да си върнат парите, дето са ни дали като заплати, защото пак на тях работим. И да изнасяме примерно лайка от България за 5 лв. килограма, а после същата лайка да я внасяме от Франция под името camomille /в превод на български пак лайка/, но вече с цена 5 лв. за 10 грама, т.е. 1000 пъти по скъпо. И после французинът взема 5 000 евро заплата, а българинът 500 лева. Те това е преход от собствена икономика към колониална такава. Веднъж работиш като роб за Запада и местните му олигарси, втори път с дадената заплата купуваш собствената си стока, дето си произвел.
  • 32 ЛЕ ЛЕЕ КАК МЕ СЪКРАТИХА И СЕГА НА КАДЕ Н

    1 0 Отговор
    ИСЕГА КАТО СЪМ САКРАТЕН НАКАДЕ ДА ДА ПАТУВАМ ? КАТО ИМАМ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ БАНКАТА.ИМАЛИ ЕВТИН ПРОЕКТ ЗА ГРОБНИЦА. КАТО И ТАМ ЗА ПОГРЕБАЛНОТО СЕ ИЗИСКВА ПАРИ. НАПРАВЕТЕ ГО БЕЗ ПЛАТНО БЕ. ТОГАВА ЩЕ СЕ ПО МИРИМ, БЕЗ ПАНДЕМИЯТА ЩЕ И ДА ДЕМ ПОЧИВКА ЗА ПРЕМИНАВАНЕТО НА ЗАРАЗЯВАНЕ.
  • 33 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Роко":

    Когато бяхме в криза съм го писал: след ПСВ България е най-натоварената с репарации страна -на глава-. Само за две години Стамболийски прави външнотърговския ни баланс положителен! Чудо! Вадя аз цифри, числа, проценти, обеми и факти от онова време и какво откривам? България вдига производството на тютюн 10 пъти! Тютюнът изкарва страната под слънцето. Полагам труд , вадя от източници( годишник на Българското царство,предимно),тръгвам от -еталонната- 1905 година. Написвам всичко до лев и килограм и се обръщам с молба към съответните институции само да го прочетат. Нас никой не ни чете приятелю, властниците знаят всички неща на света,кои сме ние съвети да даваме.
  • 34 111

    3 1 Отговор
    Мисъл на Христо Ботев:
    Законът е написан за робовете и всяко едно правителство е заговор срещу свободата на човечеството.