22 Октомври, 2020 17:08 4 928 4

Булстатът вече ще е от 9 цифри, за да не се бърка с ЕГН-то

  • булстат-
  • свободни професии

Засегнати от тази промяна ще бъдат над 300 000 лица

Булстатът вече ще е от 9 цифри, за да не се бърка с ЕГН-то - 1
Снимка: БГНЕС

Булстатът на всички със свободни професии - адвокати, земеделски производители, занаятчии вече няма да е идентичен по броя на цифрите с ЕГН-то на отделното лице, както досега.

Булстатът вече ще е от 9, а не от 10 цифри и ще се генерира от специален софтуер на случаен принцип. Това решиха депутатите след като приеха промени в Закона за Булстат.

Смяната на Булстата ще стане в рамките на 14 месеца след обнародването на закона в Държавен вестник. Засегнати от тази промяна ще бъдат над 300 000 лица.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трън

    5 3 Отговор
    Стига сте писали глупости. Сега е 9 цифри. ЕГН-то е с 10.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трън":

    Оффф, аман от разбирачи. В момента за повечето свободни професии се ползва ЕГН, като Булстат и от там идва 10 цифреното изражение на Булстат.
  • 3 Дълбоко Виждащ

    7 0 Отговор
    Ще вземат пари,пак!
  • 4 И ЗАЩО

    1 0 Отговор
    Е НЕОБХОДИМА ТАЗИ ГАЛИМАЦИЯ ? СЛЕД КАТО ПРЕДИ ВРЕМЕ САМАТА ДЪРЖАВА Е ОПРЕДЕЛИЛА БУЛСТАТ ЗА СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ ДА БЪДЕ ЕГН-ТО ?
    ОТГОВОРЪТ - ДА ИМА КАКВО ДА РАЗДАВА БОЙКО.
    ЩОМ СМЕНЯ ПРАВИЛАТА ДЪРЖАВАТА САМО ТРЯБВА ДА ПЛАТИ, ВКЛ. И РАЗХОДКИТЕ И ЗАГУБАТА НА ВРЕМЕ ОТ ХОРАТА.