27 Октомври, 2020 21:14 3 418 19

62% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика

  • ядрена енергетика-
  • нцпи-
  • аец-
  • белене-
  • козлодуй-
  • балкански поток-
  • проучване-
  • ток

В България важността на енергетиката се обуславя от факта, че секторът е считан за стратегически за икономическото развитите на страната

62% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

Мнозинството от пълнолетните български граждани (62%) подкрепят развитието на ядрената енергетика в България като цяло. Тази позиция е най-ясно изразена сред респонденти, защитаващи тезата, че България може да бъде енергийно независима.

Това показват данните от националното представително проучване „Обществени нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката”, извършено от Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ). Проучването е проведено в периода 17-29 септември 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани в цялата страна.

62,2% от запитаните българи са „ЗА” развитието на ядрената енергетика в България, докато против са само 12,2%. 61,8% от запитаните подкрепят изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”, докато против са 11,3%. По отношение на изграждането на АЕЦ „Белене” 56,2% са „ЗА”, а против са 15,8%. Над половината от пълнолетните жители на страната одобряват изграждането на АЕЦ „Белене“. Най-голяма подкрепа има сред хора с висока информираност по въпроси, свързани с енергетиката, привържениците на тезата за енергийната независимост на страната, респонденти на възраст над 50 години, хора с висше образование, живеещи в областните градове (с изключение на София).

62% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика

По отношение на „Балкански поток”, 72,9% от българите одобряват изграждането на „Балкански поток” през България (разширение на „Турски поток”) за пренос на природен газ от Русия и други източници на Западна Европа и други балкански страни, докато 6,5% са отговорили „не одобрявам”. 20,6% не могат да преценят. От проучването става ясно, че 54,7% от българските домакинства се отопляват с електрически ток през зимата. 39,1% се отопляват с дърва, докато 13,3% от домакинствата – с централно парно.

Общественото мнение е категорично, че ролята на държавата в изграждането на екологично съобразни и ефективни енергийни източници трябва да бъде съществена. Всеки трети пълнолетен български гражданин е на мнение, че българската енергийна система трябва да се развива чрез по-добро използване на собствените ресурси, включително и изграждането на нова ядрена централа. Тази позиция се споделя по-често от респонденти, които са декларирали по-висок интерес и информираност по енергийни теми; интервюирани, които са на мнение, че България би могла да гарантира своята енергийна независимост; хора на възраст между 40 и 59 години и живеещи в малките градове и селата.

В България важността на енергетиката се обуславя от факта, че секторът е считан за стратегически за икономическото развитите на страната и националната сигурност, въпреки че в световен мащаб българският енергиен отрасъл е сравнително малък. Според участвалите в изследването пълнолетни български граждани енергийният сектор е трети по важност за икономиката на България (след секторите здравеопазване и земеделие). Въпреки че към момента въглищата и произвежданите от тях твърди горива са на първо място в структурата на производството на първична енергия в България, през септември 2020 г. в обществените представи доминира разбирането, че страната ни приоритетно трябва да развива чисти източници на енергия, а именно слънчева фотоволтаична енергия, водна енергия, вятърна енергия, слънчева топлинна енергия, геотермална енергия.

Цялостното възприятие и доминиращите обществени нагласи, регистрирани в настоящето изследване, свързани с развитието на енергетиката, показват, че за мнозинството от българските граждани нейното управление и развитие се определя по-скоро като отговорност на държавата, която трябва да осигури по-ниска цена на енергийните услуги за населението, като в същото време спазва екологичните изисквания. Разбирането, че развитието на съвременната енергийна система във все по-голяма степен ще зависи от съчетанието на високи технологии и екология, остава встрани от общественото внимание, което все така е съсредоточено върху цената на услугата, без да формира самостоятелно мнение за конкретните насоки и перспективи пред развитието на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нинка.

    8 8 Отговор
    Тъпи анкетки.!!.Добре ,че не са питали шопите,че те не знаят къде са и кво искат..

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 как тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нинка.":

    в какъв смисъл не знаят къде са и какво искат ???
  • 4 Един

    13 1 Отговор
    Схемата за усвояването на парите е готова: избираме за изпълнител
    Westinghouse Electric Corporation , те наемат Русатом , после ни продават руското ядрено гориво по американски цени (американците не са развили технологията за обогатяване на уран)!
    Ха познайте кой плаща?

    Коментиран от #5

  • 5 Онзи

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    Спирай пропаганда-ТВ, руснаците са едни от най-изостаналите в сферата на ядрената енергетика.

    Коментиран от #7

  • 6 Софиянец

    5 11 Отговор
    Образован човек не би подкрепял ядрената енергетика. Защо не е казано кой и колко е платил за тази манипулация, неправилно наречена проучване на общественото мнение.

    Защо хората не искат да разберат, че съхраняването във времето на радиоактивните остатъци от АЕЦ е много скъпо и по-голямата част от тази цена ще я плащат стотици поколения на внуците ни. Защо сегашните поколения са такива егоисти. Не виждат ли как Чернобил продължава да е негоден за живот да гълта пари, които не са по силите на много по-мощна финансово от нас дъжава като Украйна. И затова ЕС плати милярди евро за поредния саркофаг, който обаче след 30-40 години ще се е скапал и внуците ни ще трябва да правят нов саркофаг.

    Ами Фукушима там дори е по-лошо, защото поради алчност да продължат до използват реактори. Вместо да ги "угасят". Вместо един, гръмнаха повече от 1 реактора.

    Внуците ни ще наредят в историята днешното ядреното лоби до Инквизицията, Хитлер, Сталин, белгийския крал Леополд(зверствата му в Кого), Пол Пот, Ким Чен Ун ...

    Коментиран от #8

  • 7 Енергетик

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Онзи":

    Леко не си познал
  • 8 Енергетик

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Напротив. Точно образованите хора подкрепят ядрената енергетика. Достатъчно съм образован и запознат с ядрената енергетика. Работя в АЕЦ Козлодуй повече от 30г. Отгледал съм си и двете деца в близост до централата и няма абсолютно нищо опасно. Големият ми син също работи в АЕЦ-а. А и от къде го съчини това, че Украйна е мощна икономически? Икономиката им е по-слаба от нашата.

    Коментиран от #9

  • 9 Любопитен

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Енергетик":

    Браво! Ето един човек, който работи в тази сфера и може да ни информира. Каква е очакваната цена за киловатчас от АЕЦ Белене? По последна информация, се очакваше да е около 8,5 евроцента, ако крайната цена на централата достигне 10 милиарда долара, което е по-скоро оптимистична цена. Тази цена като на енергетик не ти ли се струва малко височка, а енергията непродаваема?

    Коментиран от #11

  • 10 Жак

    2 2 Отговор
    Двата съществуващи реактора или ако се купуват нови трябва да се монтират в АЕЦ Козлодуй където има изградена подходяща инфраструктура.

    Коментиран от #12

  • 11 Енергетик

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Любопитен":

    За цената на киловат немога да кажа, понеже не съм икономист а инженер физик, но по груби сметки не повече от 8~10 ст. максимум - български, а не евро центове. И това е, докато се възвърне инвестицията, а това става бързо.

    Коментиран от #13

  • 12 Енергетик

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Жак":

    Със съществуващото оборудоване, могат да се построят два блока на площадка Козлодуй. Но управляващите не мислят така. Те си мислят, че ние сме хванати от гората. Говорят глупости, че ще се изгражда американски блок на площадка Козлодуй, което е невъзможно. В случая ще трябва да изградят изцяло нова централа, а централа от един блок не става.
    Белене също може да се изгради, но на управлението също не им харесва понеже е руски проект.

    Коментиран от #14

  • 13 Личи си че не си икономист

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Енергетик":

    Атомната енергия попринцип е чиста, и ако беше наистина толкова евтина, колкото си мислиш, щях да съм с две ръце ЗА. Само че е наивно да вярваш в такава цена.

    Щом работиш в АЕЦ Козлодуй знаеш че миналата година имаше рекордна печалба. Най-добрата досега. Печалбата беше 300 милиона. Ако приемем оптимистично, че новата централа всяка година ще има тази най-висока печалба, само 20-те милиона инвестиции, ще се изплащат 66 години. Никой инвеститор няма да чака 66 години, за да си върне парите и да започне да печели.

    При 8,5 евроцента, ще печели след 15-20 години, но пък на такава цена никой няма да купи тока. Към момента е по-евтино да си купим ток от Турция, отколкото да си го произведем, при положение че цената е седем-осем стотинки за киловатчас. На кого ще продаваме излишната енергия, дори да е на 10 стотинки както твърдиш?
  • 14 2+1=?

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Енергетик":

    В момента в АЕЦ Козлодуй работят два блока. Ако изпратят още един ще станат три, не един както твърдиш. Причината да не може да е един е заради първоначалния пуск, за който трябва да помага друг енергоблок, но мощността е важна, а не вида на блока. По всяко едно време ще работи поне един блок, който да направи пуска на следващите.

    Три блока са оптималния вариант за нуждите на България.

    Коментиран от #15

  • 15 Енергетик

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "2+1=?":

    Нещо не си разбрал. Спомагателните съоражения на АЕЦ Козлодуй са разчетени за блокове с реактори ВВЭР. ХВО, ХОГ, ОРУ нито един от тези цехове няма да може да обслужва блок с реактор АР1000. Касетите с горивото са съвсем други и нямат нищо общо с касетите за ВВЭР. Реагентите които се използват също са други. Генераторите работят с други честоти и напрежения. Парата за пуска е най-малкия проблем. Блока може да си събере и собствена пара, но ще я събира доста дълго време.

    Коментиран от #16

  • 16 Интересно?

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Енергетик":

    Всички генератори в България не работят ли с 50 херца честота?

    Напрежението си е напрежение и няма отношение, защото така или иначе се трансформира до високото напрежение за далекопроводите, които така или иначе съществуват заради предишните четири блока.

    Цеховете за обслужване са си цехове за обслужване и няма много голямо значение дали ще се изградят в Белене или в Козлодуй, но в Козлодуй вече има специалисти за тях, които могат да обучат други специалисти и да отскачат при нужда до другия блок, вместо до Белене.

    Коментиран от #18

  • 17 Каунь

    1 0 Отговор
    Акъла на дебила идва бавнооо и мъчително еле ако е от Софето и му кихат в долари.
  • 18 Енергетик

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Интересно?":

    Аз също съм на мнение, че трябва нов блок в Козлодуй, но не американски.
    Честотите на американските генератори е 60Hz., блочните трансформатори също са други, ние нямаме стандарт 330kV, отработилото гориво от американски реактор нямаме къде да го съхраняваме. А и какво ще го правим после след като се запълни приреакторни басейн (БОК). Много са въпросителни те за които няма отговор. А що се отнася до малките блокове. Спряхме напълно годни и безопасни блокове, които работеха на чиста печалба.

    Коментиран от #19

  • 19 Честотата е

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Енергетик":

    ... каквато си я поръчаш. На практика генератора и атомния блок не се правят от една и съща фирма.