Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 15:06 1 448 14

НФСБ подпомага със закон малките винопроизводители

  • нфсб-
  • винопроизводители

Идеята е да могат да произвеждат и продават собствено вино при облекчения

НФСБ подпомага със закон малките винопроизводители - 1
Снимка: БГНЕС

Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха промени в Закона за виното и спиртните напитки, с които дават възможност на малките винопроизводители да излязат реално на пазара и продават собствено вино при облекчени условия.

Сега те нямат правото да продават собствена продукция, като сериозна част от нея – между 30 и 50 % се предлага нерегламентирано в сивия сектор, без да се контролира качеството. В същото време, по данни на регистрите в сектора преобладават собствениците, стопанисващи маломерни или средни стопанства и помощта за тях е повече от необходима, коментират вносителите.

„На първо място, ние даваме реална възможност винопроизводителите да излязат на пазара законно, със собствено име, марка и качество на продукцията си, коментира народният представител и зам.-председател на парламентарната земеделска комисия Йордан Апостолов. Предлаганото за продажба количество не може да бъде повече от 100 хектолитра за съответната година.

На второ – няма да бъдат въвеждани нови регулаторни режими, които да натоварят малките винопроизводители. Ще се използват сегашните разпоредби за регистрация – производителите ще бъдат задължени единствено да регистрират в Изпълнителната агенция по лозата и виното къде се произвежда виното, площта на лозето, производствения и съдов капацитет и категориите вина, които произвежда домашният производител. Ако има несъответствия - няма да се стига да отнемане на права, а Агенцията ще даде възможност на производителите в 10-дневен срок да направят корекции. Предвидена е такса, която не може да е повече от 20 % от пазарната цена на виненото грозде от предишната земеделска година.

На трето място – малките винопроизводители ще бъдат облекчени като за тях няма да се прилагат правилата за данъчните складове, за акцизни стоки и изискванията за използване на средства за измерване, контрол и за калиброване на съдовете за производство и съхранение на вино.

Законодателните промени реално подпомагат малкия бизнес в сектора и в същото време дават възможност за развитие на винения туризъм, подчерта Йордан Апостолов и даде пример с малко селище в Австрия, на 25 км от Виена – там във всяка къща има винарска изба, която предлага домашно вино със собствена марка. В Австрия законодателството е уредено по същия начин – със законово регламентирана възможност производителите на домашно вино да са на пазара законово.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОПИТОМЕНИ ПАТРИОТИ

    9 1 Отговор
    Марш на бунището
  • 2 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Затвориха клубовете и заведенията.Къде ще се пие?

    Коментиран от #5

  • 3 Шопо

    7 1 Отговор
    Абсолютно ненужна партия !!!
  • 4 СКАТ

    7 1 Отговор
    Симеонов първо се образовай, защото си много елементарен, т. е глупав. Върви при баба Бони да пееш шлагери ако можеш....
  • 5 Как

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Къде в къщи пред къмината. Винце, мезе, жена деца не ли хубаво.

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Как":

    Само алкохолиците пият сами в къщи.

    Коментиран от #8

  • 7 така е

    7 1 Отговор
    ТОЯ БУКЛУК,МОЖЕ ДА РЪСИ САМО ГЛУПОСТИ И АКО МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ НЕЩО ДОКАТО Е НА ВЛАСТ.
  • 8 Ха-ха

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Напротив алкохолиците са по кръчмите. Чакате да се напият и им обирате паричките с написани сметки. Алкохол фалшив и разреден с вода.
  • 9 ха ха

    7 0 Отговор
    Валериии... кой от приятелчетата ти има лозя??
    В Малко Търново ли го гледате??
  • 10 ГОРСКИ

    6 0 Отговор
    Пътници няма кой да ви избира освен лъжи друго нищо не можете да обещаете ????
  • 11 Нешо

    5 0 Отговор
    Този сигурно и вино произвежда или като падне от власт ще произвежда и си прави закон,както си направи ДДС за хотелиерския и ресторантьорски бизнес.Като сме на власт-всичко зависи от нас-това е логото на политическите хулигани.Тоя път като ги избирате МИСЛЕТЕ КАК МОЗЪЦИТЕ ИМ СЕ ПРОМЕНЯТ КАТО СТАНАТ ДЕПУТАТИ?????
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мили

    2 0 Отговор
    Този не е ли на кк РУСАЛКА нали е негова?
  • 14 Момо

    1 0 Отговор
    Нещастник лъжлив!Няма грам съвест,как па не му трепна нещо на този алчен....само лапане,лапане,норода ще плаща после,кой с лозе,кой с вино!Хаир да не види доживот!