Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 16:40 2 791 13

Обществените поръчки се сринаха

  • обществени поръчки-
  • договори-
  • аоп

Общият брой сключени договори от началото на година е 1097

Обществените поръчки се сринаха - 1
Снимка: Shutterstock

Държавата харчи по едва 1,76 млн. лева дневно, според последните данни на Агенцията по обществените поръчки. За сравнение миналата година по същото време - държавата е харчила по 26,7 млн. лева дневно, съобщава БНТ.

Общата сума на сключените договори от началото на годината е 534,2 млн. лева според данни на регистъра. За същия период на 2019 г. са били 8,6 млрд. лева.

През март месец тази година беше позволено да се заобикаля закона заради извънредното положение. Според заложени текстове в закона за мерките и действията по време на извънредното положение без обществена поръчка се купуват хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия, медицинска апаратура както и се договаря обезвреждане на опасни медицински отпадъци.

Отделно е предвидено изрично основание за удължаване на срока на изпълнение на договора за обществени поръчки по искане на изпълнителя. Имаше и период, в който бяха удължени различни срокове за обжалване и административни производства.

Публикуваните данни в регистъра за обществените поръчки се разминават, показва проверката на "По света и у нас". Има разлика между общите суми на договорите и сумите дадени по отделни възложители на обществени поръчки.

Данните на АОП показват, че от началото на годината досега са сключени най-много договори за доставки - 538 броя на обща стойност 301,7 млн. лева. Следват договорите сключени за услуги и най-накрая остават строителните поръчки.

В същото време според данните на агенцията - именно строителните поръчки са на най-голяма стойност. Публикуваната информация показва, че договорите на Агенция "Пътна инфраструктура" възлизат на над 900 млн. лева.

Общият брой сключени договори от началото на година е 1097, според справка на регистъра. Традиционно възложителите с най-голям брой поръчки са АЕЦ "Козлодуй", Столична община и ТЕЦ "Марица изток 2".

Обществени поръчки трябва да сключват държавните и местните органи, както и доставчиците на комунално-битови услуги. Именно по този начин се харчат основна част от парите на данъкоплатците. През бюджета на държавата минават около 40% от Брутния вътрешен продукт в страната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българка

    25 2 Отговор
    Че то кога е имало "обществени поръчки"? Всичко беше за свои хора. Измисляха се изисквания, които отговарят на определени фирми или най-безсрамно се прегазваха всички правила. Нахалници!
  • 2 Бедното

    15 0 Отговор
    чекмедже така ще си остане ненапълнено, а собственикът му лее крокодилски сълзи за "всичко българско и родно"....
  • 3 Българка

    15 1 Отговор
    Как няма да се сринат като управляващите си усвояват/ крадат в огромни размери без обществени поръчки. За тях не важат законите.

    Коментиран от #5, #12

  • 4 да де

    11 2 Отговор
    А има ли какво да се харчи ???
  • 5 ха ха

    2 23 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    циганке... не разбра ли, че точно защото вече не се краде като по времето на БСП затова хората живеят по-нормално? Или не си се сетила?

    Коментиран от #10

  • 6 то беше лапане

    7 0 Отговор
    "Лапачката" се срина ?.................
  • 7 Перо

    1 7 Отговор
    Правителството мисли за всички
  • 8 Не смеят

    1 0 Отговор
    да развързват кесията , че не се знае бъдещето какво носи !
  • 9 Азззззззззз

    8 0 Отговор
    Няма вече хляб за Боковите фирми.
  • 10 САШКА

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Ти в коя държава живееш.
  • 11 ГеПи груп

    1 0 Отговор
    страдаме, S-класите остаряха, нови няма да има.....
  • 12 Верно ли

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Че нали си измениха закона във връзка с инзвънредното, да раздават пари на калпак без никакъв отчет, не че но го правеха и със ЗОП, ама сега ги разметат съвсем без следа. Снощи четох някъде, че офшорка свързана с братът на Милен Велчев, била получила милиони от "коронасубсидии".
  • 13 нема пари

    1 0 Отговор
    Нема пари за крадене