31 Октомври, 2020 18:31 3 899 18

Основен хранителен продукт поскъпна с 30%

  • олио-
  • цена-
  • поскъпване

Причината е нисък добив на слънчоглед заради сушата

Основен хранителен продукт поскъпна с 30% - 1
Снимка: БГНЕС

Поскъпване на олиото с около 30% в рамките на броени дни отчитат търговци. Причината – ниските добиви от слънчоглед заради сушата. В Добруджа земеделците тази година отчитат среден добив около 200 килограма от декар при над 300 при нормални условия. До края на август във фабрика за производство на олио са купували тон слънчоглед за 600 лв. Сега цена под 800 лв. вече няма, пише Ретро.

„Основният световен доставчик на слънчоглед са страните от Черноморския басейн – България, Румъния, Украйна, Русия, и навсякъде наблюдаваме изключително по-малка жътва в сравнение със стандартната, която е причината за по-високата цена на суровината“, обясни Георги Веселинов – търговски директор на фабрика за олио, с. Карапелит.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 1 Отговор
    Всичко поскъпва.Всеки ден нещо от доставките за заведенията ми е дигнато .И това е на едро,а в магазините е още по страшно.
  • 2 Скоро

    20 8 Отговор
    няма да има какво да ядете. Доктори вече няма.
  • 3 Мислещ

    31 5 Отговор
    Хайде бе, заради сушата. Минали години покрай околовръстното св София редовно се виждаха солидни количества гниещ, никой не се интересуваше от него да го прибере. Дали не е така и тази година?
  • 4 Комбайнеро

    32 2 Отговор
    Свикнахте да кендзате мазнично без да полагате усилия. Изведнъж всички станахте граждани. Ама природата си знае работата. Скоро всички пак обратно по селата и садене на картофи.
  • 5 9576

    29 7 Отговор
    Какви ниски добиви бе, цяла България беше жълта, накъдето и да погледнеш, слънчоглед, даже повече от миналата година. Кви ги плещят тези малоумници. Това, че са генномодифицирани, е друга тема, няма ги вече онези огромни пити, а едни малки, нефелни ... Айде сега честито.
  • 6 Боко филийката

    14 1 Отговор
    Муам само филия с мас и черен хайвер и ми дреме за спекулата с олиото ! Пунта Мара й циганска баница !
  • 7 ЛОГИЧНО

    23 6 Отговор
    Не само заради сушата и кишата!
    Основно заради ОПГ-ГЕРБ и Чекмедже Бойко Дипкаджи,
    България продължава да затъва на дъното!
    Последна по заплати и пенсии!
    Първа по смъртност и корупция!

    И така ще бъде, докато изборите се фалшифицират по лукашенковски!
    С над милион мъртви души!
  • 8 No Exit

    11 2 Отговор
    Аз затова съм на зехтин, за да не мисля за поскъпването на олио. Иначе слънчогледовите семки са един от малкото български продукти които се продават в Англия.
  • 9 на тая цена

    15 2 Отговор
    и ван Гог ще си даде "Слънчогледите" за олио.
  • 10 Гост

    5 27 Отговор
    Кое му е основното на олиото ,че не знам????? На година едно семейство едва ли ползва повече от 15-20 бутилки по 1 литър.До сега е било около 1,8-2 лева , сега става по 2,6лева - направете си сметката за година - не повече от 6 -10лева поскъпване .Егати тъпата статия...
  • 11 СУПЕР

    4 5 Отговор
    Само такива новини да се чуват.
  • 12 Дръвчо

    11 2 Отговор
    Пак лъжат. Реколтата беше много добра. Скриха я отбхората за да се създаде инфлация и страх. Повтарят схемата от времето на Виденов. А тоя самоубилия се фермер е резултат на схемата. Има и съвестни хора които са убивани и мачкани от системата.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 3769

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дръвчо":

    В Добруджа наистина няма слънчоглед,но не разбирам от земеделие. НО много се интересувам къде и защо потъват така наречените Евросубсидии и защо не намалява цената на продукцията.>???
  • 14 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Дръвчо":

    След като твърдиш КОМПЕТЕНТНО че реколтата била "Много добра",значи ли нова че отглеждаш Слънчоглед и се хвалиш с Добивите?А на КОЛКО продаде Тон Продукция - на 600,800 или НАГОРЕ Лева?А в КОЙ РАЙОН на България получи тия високи добиви и от какъв Сорт?Сподели ПЛИЙЗ,за да бъдеш отличен като Слънчогледопроизводител ном.1 НА ГОДИНАТА!
  • 15 реално

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дръвчо":

    Тази година беше много сушава.
    Слънчогледа си узрява края на лятото/началото на есента. Но тогава нямаше дъжд. Който земеделец не е осигурил допълнително поливане, няма как да има големи пити. Дали има и други причини не знам, но времето не беше добро за късните култури.

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "реално":

    А предишната беше много влажна . По -предната горивото поскъпнало , по-по предната скочил долара спрямо йената и боливийския динар. Единственно субсидиите все по-големи и цената на продукцията никога не пада в БГ- бустан. Земята изорана-надраскана от асвалта на пътя ,до 1 метър от брега на реките , а сега и в коритата на пресъхналите язовири и все нещо няма и не стига на онези 10 -тина мастити партийни земевлазелци. И животновъдството е без земя за паша .Дават на хората трънаци и пояси покрай главни пътища с напоени храсти от олово и други вредни от пътния трафик. Отделно избиха и животните. Сега дойде ред на старите или болните хора -вирус. Горите изсякоха . Няма по-лоша болест от алчността .
  • 17 Я яяя

    0 0 Отговор
    Причината е че преди месеци се продадоха последните бг фирми за олио, добива няма значение
  • 18 Я яяя

    0 0 Отговор
    В Прага унгарско олио е 1.40лв,има и за 5 лв, заплатата е към 2000лв??????????