Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 12:22 4 285 33

58% от българите подкрепят атомната енергетика. Булатом написа отворено писмо до Бойко Борисов

  • аец белене-
  • атомна енергетика-
  • атомна енергия-
  • меморандум-
  • аец-
  • тренд-
  • богомил манчев-
  • зелена сделка

Ядрената общност в България отправи призив към българското правителство

58% от българите подкрепят атомната енергетика. Булатом написа отворено писмо до Бойко Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

58% от българските граждани смятат за необходимо България да развива атомна енергетика. Българският атомен форум изпрати отворено писмо – меморандум до премиера Бойко Борисов, призовавайки властта да включи атомната енергия в „Зелената сделка”, като се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности наред с възобновяемите източници.

По време на Кръгла маса „Бъдещето на ядрената енергетика в България” изследователски център „Тренд” представи нагласите на българските граждани спрямо развитието на атомната енергия в страната ни. 58% от българите смятат за необходимо в България да се развива атомна енергетика, докато против са 10%, а 32% са отговорили „не знам”. 43% от анкетираните смятат, че атомната енергетика в България трябва да се развива чрез АЕЦ Белене и чрез нови блокове на АЕЦ Козлодуй. Мнозинството от българите – 51%, подкрепят изграждането на АЕЦ Белене, докато 44% смятат, че атомната енергетика има място в нисковъглеродния микс от възобновяеми източници.

В проучването, направено с 1006 респонденти, 76% от запитаните смятат, че атомната енергетика създава нови работни места и подпомага местното и националното икономическо развитие на държавите. 67% са съгласни с твърдението, че атомната енергетика осигурява непрекъснатост на доставката на електроенергия. Мнозинството от българите (65%) са съгласни, че атомната енергетика дава тласък в развитието на високите технологии. 55% смятат, че атомната енергия е по-конкурентоспособна в дългосрочен план от енергията, произведена от други типове генериращи мощности.

Българският атомен форум изпрати отворено писмо – меморандум, в което подчертава, че ядрената индустрия в България има решаващо значение за постигането на екологично чиста икономика и има значимо място в бъдещия енергиен микс на страната. Меморандумът е адресиран до председателя на 44 Народно събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия Валентин Николов. Ядрената общност в България настоява българското правителство да предприеме по-ясни и категорични политически стъпки пред Европейския съюз с цел включването на атомната енергия в „Зелената сделка” като се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности наред с възобновяемите източници. Ядрените технологии и енергетика трябва да бъдат част от новата, съгласувана, индустриална стратегия на ЕС и българските политици трябва да направят всичко необходимо за постигането на тази стратегическа за България и за Европа цел. Българското правителство е призовано да включи в стратегията за развитие на енергетика в България реализирането на ядрените проекти Белене – блокове 1 и 2 и Козлодуй – блокове 7 и 8.

В условията на всекидневни предизвикателства пред енергийното осигуряване на страната, изискванията за краткосрочно постигане на нисковъглеродна икономика и очакванията на бъдещото поколение за живот на чиста планета, атомната енергетика е тази, която дава и може да даде решение и сигурност – както за преодоляването на проблемите, свързани с климатичните промени, така и за постигането на благородните цели, заложени в стратегията на Европейския съюз. Ядрената енергетика е безвъглеродна енергетика, която по никакъв начин не замърсява атмосферата. Тя осигурява стабилно и непрекъснато производство на електроенергия. Индустрията осигурява работни места и растеж за много области от икономиката на страната. Освен гарант за балансирана електроенергийна система и непрекъсваемо производство на достъпна и чиста електроенергия, атомната енергия има важна роля и принос в области като медицината, селското стопанство и промишлеността, а атомните централи могат да се превърнат и в площадки за производство на горивото на бъдещето – водорода, се пише още в меморандума.

Ядрената енергетика е такъв отрасъл, който произвежда най-чистата енергия. Това каза по време на кръглата маса Богомил Манчев, председател на Управителния съвет на Булатом. Много от хората, които са опоненти на ядрената енергетика, се страхуват от възможността за ядрена авария. Поради това през последните 30 години ядреното общество се обърна силно към себе си, за да направи много подобрения и да реши този въпрос и да минимизира този риск, посочи той. В проучването на „Тренд” 52% от запитаните казват, че цената е основният критерий, ако имат възможност да изберат източника на електроенергията, докато едва 9% обръщат внимание на влиянието върху околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    39 3 Отговор
    Гледах безродника Т. Дончев пред Цветанка Ризова . На въроса и за конкретика на поредложените в плана , той нагло и безпардонн й отговори да не се снишава раговорът до премитивизъм. За мерките в "Зелена сделка" се съсредоточи до саниране, дограми, соларни панели не само за многофамилни, но и за еднофамилни сгради. Това ме навежда единствено на мисъл, че парите от ЕС вече са планирани за техните правилни хора, така че голяма част от парите да се върнат към чекмеджетата

    Коментиран от #20

  • 2 pbdan

    10 24 Отговор
    Добре, че не построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 6 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2800МВт. Козлодуйските реактори имат 10-15г. живот а беленските щяха да са с още 15-20г. За 10г. трябваше да ги спираме всичките. Според мен трябва да се построи 7 блок в Козлодуй(те го искат това защото ще останат без работа). Мариците да минат на газ(тригенерация) но не повече от 1-1,5ГВт. Все пак трябват базови мощности. Добре, че имаме ПАВЕЦ "Чаира" и една по-малка за да са в симбиоза с ФЕЦ и ВяЕЦ.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Хи хи

    28 0 Отговор
    Да се направи референдум дали народът е за или не на атомни централи и с дребен шрифт да се пише, че всъщност се пита дали Баце да ни управлява до живот
  • 4 десен

    4 42 Отговор
    Подкрепяме ГЕРБ!!!
    Винаги.
    Срещу БСП и Трифонов!
  • 5 куку

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    Като почнеш да внасяш ток на безбожни цени тогава ли ще разбереш, че освен за потребление в страната тока може и да се изнася

    Коментиран от #12, #23

  • 6 Гербо

    9 19 Отговор
    ...Публикувано във факти.бг:62% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика... На един доказан руски агент - ГЛУПОСТИТЕ!
  • 7 Шаран БГ

    28 1 Отговор
    И аз съм ЗА ЯДРЕНАТА енергетика , ама полза за обикновения човек няма. Каква е тази идиощина ?! АЕЦ - Козлодуй продава киловата за 1-2 стотинки, а пък аз го плащамо от 22 до 26 стотинки. То не бе пренос-превоз, не бе чудо !?
    Поне тези ЕРП - та да бяха български.......
    Продадени им бе преносната мрежа , направена от грозните комунисти на безценица и те скубят , та скубят. И нашите пишман финансисти ми обясняват, че плащам най-евтиния ток на планетата. Това безспорно е политическа поръчка от нашите "родолюбци"Че има и едни палячовци, дето не си знаят колосалния размер на месечната заплата, които уж "регулирали" цените на вода и електричество.........

    Коментиран от #11

  • 8 Остави го

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    този. Ако подобна реплика не е редакторска въдичка, за да се реагира и следователно -да се увеличава трафикът, остава да е заблуден гербаджия, каквито не липсват, който свято вярва на нищонезанещия си, но пък по кучешки послушен свой шеф, който говори единствено с гласа на тези, около които се умилква, а когато съзре опасност, ходи да се мазни на "големия брат" /в случая - сестра Мустафа/ , за да не напусне властта...
  • 9 Bahti

    2 1 Отговор
    Абе къв булатом бе? Разопаковаш реакторите и ги слагаш в локвата и Чакаш заповеди от голямата Тиква.
  • 10 Омерзен

    14 2 Отговор
    ДА, на развитието на ядрената ни енергетика, но НЕ че това може да се осъществи с това продажно правителство и този премиер, който по отношение на Белене премина през "гъол", спря го като "най-опасния не само за нас" до "най-пекрасния" проект! Без Боко и глашатаите му може и да го реализираме. А дано, ана надали!
  • 11 Енергията

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шаран БГ":

    от АЕЦ е евтина, ама жицата скъпа...
  • 12 pbdan

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "куку":

    България е малка държава и 6ГВт. ядрена мощност и 3,5ГВт. въглищни централи са много като базови мощности. Какви ВЕИ-та щяхме да развиваме?

    Коментиран от #13

  • 13 куку

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "pbdan":

    Въглищата излизат от употреба

    Коментиран от #14

  • 14 pbdan

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "куку":

    Да, написал съм го в пост 2. На кого ще изнасяме толкова много ток и най-интересното - кой ще има полза от това. #КОЙ? Енергетиката върви към децентрализация - базови мощности и ВЕИ-та. Но не фотоволтаици като гинкините по 30МВтпик, а по къщите, обществените сгради, над гаражи - както в Германия. Прочети как става това в белите държави.

    Коментиран от #33

  • 15 Неупоменат плюс

    3 1 Отговор
    Този плюс се нарича сигурност! Ядреният облак при едно увреждане на АЕЦ би пощадил, може би, страните в далечния изток, също и онези, които са много надолу в южното полукълбо, и Америките, където са и нашите по-големи братя. Та, в този ред на мисли: защо ще ни са разни хвърчила ако си имаме няколко АЕЦ? И следва ли да се страхуваме от батковците при реализацията на подобни проекти?
  • 16 Б. М.

    6 9 Отговор
    Преди да кажат, искаме ядрена енергетика, обяснихте ли на тези 58%,че ЯДРЕНИЯТ ОТПАДЪК ЩЕ СЕ СКЛАДИРА НЕЙДЕ В БЪЛГАРИЯ?!?!?!?!?!.
    Освен това, при цена от 0,65 лв. за MW, АЕЦ Козлодуй има печалбя от 100 милиона лева на блок за 2019. Да сметнем, при цена от 10 милиарда лева за блок на Белене, колко ще е САМО ЛИХВАТА?!?!?!? Дори и 1% да е ще са 100 милиона, ами главница та, нея кога? Заради туй с тези 20 милиарда лева 10 000 MW ВЕИ. Хем чисто и БЕЗ ядреният ОТПАДЪК, хем и НЕЗАВИСИМИ!!!!!
  • 17 ЛЛЛ

    5 7 Отговор
    Те вече минават на алтернативна енергия. Атомната отива в миналото
  • 18 Димов

    5 2 Отговор
    Мен никой не ме е питал?!? Я направете анкета, кой е ЗА соларни панели по покривите на блоковете? Поне дневното потребление от ТЕЦа да намалим.
  • 19 възпитаник

    5 0 Отговор
    ОСТАВКА И ЗАТВОР,ЧЕ ЗА БЪЛГАРИЯ СА ПОЗОР
  • 20 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Проблемът със санирането е там, че под терминът "саниране", ние разбираме едно нещо, а ЕС разбира друго. Санирането е главно укрепване на старите сгради. Укрепване на носещите елементи на конструкцията им, като така се удължава експлоатационният им период. Чак след като се укрепят се правят нови мазилки, смяна на дограми, термоизолации и т.н. ЕС дава пари на България за саниране, включващо и укрепване. Например, укрепване на панелните връзки на панелните жилища. НО!!!! У нас това укрепване не се прави, а само за замазва отгоре, отгоре с нова мазилка и термоизолация, като така се прикриват проблемните връзки на конструкцията, което прави старата сграда още по-опасна. Естествено, хората не са запознати с това и така саниращата фирма спестява голяма част от парите, които са й отпуснати по програмата за саниране. Ето защо имаше такъв наплив за саниране по европейските програми.

    Коментиран от #21

  • 21 Б. М.

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Само една забележка. Сканирането беше по НАЦИОНАЛНА програма. С пари от ДЪРЖАВНИЯТ бюджет. Казват, защото отчет не показват, та казват 1920 сгради за 2 милиарда лева.., което е НАД ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА НА БЛОК!?!?!?!?

    Коментиран от #22

  • 22 Случаен читател

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Б. М.":

    Вижте, ако нещо го имаме отвсякъде ни го продават на много низки цени, за да фалират нашите производители. Обаче ако нещо не си го произвеждаме сами, както стоманата в Кремиковци да речем започват да ни извиват ръцете. И с електро енергията ще е същото. Да не говорим за зелената мафия, която иска да въведе само фотоволтаици и вятърни електроцентрали. Ами зимата като няма слънце или през нощта. Тук всички слънчеви централи са без акумолатори т.е. не произвеждат като няма светлина. По евтино.Ама високите цени ги държат. Ами ако няма и вятър какво правим. Абе въобще не ми се говори по въпроса мафия мафия и пак мафия.
  • 23 Стефан

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "куку":

    Елементарно изказване, в ЕС има ИСТИНСКИ енергиен пазар, купуваш ток на борсата, а не като газта от Газпром на завишени и ТАЙНИ цени за 30 години напред , заслуга на Р.Овч. предател и безродник, с къща във Виена, а вие ги защитавайте.
  • 24 епси

    3 3 Отговор
    ПАК СЕ ПРАВЯТ ПРОУЧВАНИЯ ЗА НЕЩО ОТ КОЕТО СЕ КРАДЕ ЗДРАВО ,ИМАМЕ ,ПО ТОЧНО ЩЕ ИМАМЕ НУЖДА само от 7 блок на Козлодуй.ДА СЕ УЛЕСНИ ПРОЦЕДУРАТА ПО ПОСТАВЯНЕ НА МАЛКИ ВЕИ МОЩНОСТИ И ТОВА Е ИЗБИВАТ СЕ ЗА 7-8 ГОДИНИ
  • 25 ХУХУХУ

    2 2 Отговор
    И ЗАМИРИСВА НА ПАРИ.Другарите огладняха
  • 26 Energoremont

    5 1 Отговор
    2045 година ......първата ромска държава с атомна енергетика ...."ша са греем бате съм на тока тогава"
  • 27 Енергетик

    2 3 Отговор
    Ядреното руско лоби у нас не се налапа. Искат още , за сметка на обедняващия от кризата народ. Набутвацията ще продължава, докато хората не разберат, че цялата ни енергетика се командва от руснаците - като почнеш от газа, бензина, ядрената енергетика, включително и онзи Ибект в Белене, дето ни струва вече няколко милиарда. Този вид реактори вече никой не ги използва, но как да каже нещо срещу братушките цялата русофилска пасмина ?
  • 28 ежко

    1 3 Отговор
    Богомил Манчев, щеф на Булатом, да спре да се прави на много хитър!Българите 90% предпочитат мерцедес, ама като им връчиш сметката за него и не щат да я плащат!"Много е скъпо, не е за мен" -така казват!Нве знам какво значи да подкрепяш нещо, но който се моли за дъжд, трябва да си дава и сметка за калта!
  • 29 Бабука

    2 2 Отговор
    Гьол ли бе да го опишеш. Единадесет години блато и от утре красивия лебед. Нема как да стане това бре.
  • 30 Анализаторр

    1 1 Отговор
    Двата реактора са големи БМБ да си ги монтира в задния двор в Банкя.
  • 31 ponti

    0 2 Отговор
    Ако тези бездарници разбираха малко от енергетика, и имаха капка родолюбие, щяха да продадат наличните реактори за Белене (дори за жълти стотинки) на Индия, на Китай та дори и обратно на РОСАТОМ. И да искат от руснаците да ни построят реактор на бързи неутрони към АЕЦ Козлодуй, който доизгаря горивото от ВВР - ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА ДО КРАЯ НА ТОЗИ ВЕК! СЛЕД ТОВА, ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ ПРЕМИНЕ В ДРУГА ЕПОХА, И ЗА ЩАСТИЕ ИЛИ ЗА НЕЩАСТИЕ, РУСНАЦИТЕ ДЪРЖАТ КЛЮЧА КЪМ НЕЯ. КОЙТО ЧЕТЕ, ЗНАЕ.
  • 32 Голем смях

    1 3 Отговор
    Имаше референдум и ..само 22 процента отидоха да гласуват за атомната енергия.От тези 22 процента половината не одобряват нови мощности на атомната енергия в България.А 78 процента явно не искат атомна бомба края домовете си.Мощната и богата германска икономика и 85 млн. население се отказаха от тази енергия ,но ...България иска да бъде като свинче със звънче.Важното е да сгънат едни пари ,а хората дето ще я изплащат 100 години...да вървят да правят бибитки.
  • 33 xyz

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "pbdan":

    Ти лу@ ли си или дуп@то ти е широко? Защо цената на веит енергията е толкова висока!? Нека я изравнят с тази на АЕЦ Козлудуй и после ще си поговорим за мераците ви за изграждане на веита.