Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 23:26 2 222 18

Туроператорите поискаха спешно 55 млн. лв. до края на януари 2021 г.

  • туроператори-
  • туризъм-
  • мерки

От АБТТА искат да получат точна информация за размера на общия оборот на бранша за 2019 г.

Туроператорите поискаха спешно 55 млн. лв. до края на януари 2021 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) поиска от Министерството на туризма да осигури допълнително финансов ресурс от 55 млн. лв. като грантова помощ, която да стигне бързо до бранша до края на януари 2021. Това се посочва в писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, съобщи за TravelNews Димитър Попов, председател на организацията. Сумата от 55 млн. лв. трябва да допълни сегашната мярка от 10 млн. лв., по която предстои одобрението и изплащането на проектите. По нея подадоха заявления 840 туроператора и агента на обща стойност 65 млн. лв. Това означава, че не достигат 55 млн. лв., подчерта Попов. Според него тази грантова помощ не трябва да е обвързана и зависеща от други мерки, както и да е обвързана с конкретни разходи.

От АБТТА искат да получат точна информация за размера на общия оборот на бранша за 2019 г., както и за размера на внесените в бюджета данъци и осигуровки от българските туроператори и турагенти за миналата година, информация, която би трябвало да е лесно достъпна от за министерството от НАП и НСИ. В писмото си организацията настоява още пред Марияна Николова да мобилизира ресурсите на министерството за спешна обработка на документацията по ОПИК програмата за 10 млн лв. BG16RFOP002-2.080-0003, така че парите да стигнат до кандидатите до края на ноември.

Освен това да бъдат осигурен нисколихвен или безлихвен кредит със срок на погасяване от минимум три години чрез ББР. От такъв кредит биха се възползвали компаниите за възстановяване на дължимите суми към клиентите за неосъществени пътувания и покриване на стойността на ваучерите. За размера на кредита може да се ползват резултатите от провежданата в момента анкета. Според резултатите от направеното вътрешно обследване сред членовете в АБТТА, основно работещи изходящ туризъм, данните към настоящия момент изглеждат така като процент от оборота на туроператорите с изходящ туризъм:

- Неосъществени пътувания след 1.2.2020, за която е издаден кредитен ваучер - 2,8 % (от годишния оборот за 2019)

- Договори за прехвърляне на нови дати за пътуване през 2021 - 3,2 % (от годишния оборот за 2019)

- Суми, подлежащи за рефънд за неосъществени пътувания след 1.2.2020 - 3,6 % (от годишния оборот за 2019)

- Предплатени суми към доставчици, кредит за усвояване - 2,1 % (от годишния оборот за 2019)

- Предплатени суми към доставчици, невъзвръщаеми 0,8 % (от годишния оборот за 2019)

Туризмът е най-засегнатият сектор в българската икономика в резултат на пандемията, а туроператорският и турагентският бранш е най-засегнатият в сектор туризъм. С въвеждането на противоепидемичните мерки на цял бранш му бе отнета възможността да работи, а спадът в приходите на българските туроператори за последните седем месеца варира между 70 и 100% спрямо същия период за 2019, се посочва в писмото на АБТТА. Въпреки нашия принос към туризма като структуроопределящ сектор, на българския туроператорски бранш не е оказана никаква ликвидна подкрепа, за разлика от други браншове, където спадът не надвишава 20-30% . И със сигурност сме единствените в ЕС, лишени от такава помощ.

Липсата на финансова подкрепа със сигурност ще доведе до масови фалити в близките месеци особено след констатацията на европейската комисия, че чл. 25 от Закона за действията и мерките по време на извънредно положение е в нарушение на изискването на Европейската пътническа директива за 14-дневния срок за възстановяване на сумите към клиенти за неосъществените пътувания.

Размерът на финансовата подкрепа би трябвало да се базира върху секторен анализ, който да отчита спецификата в бранша и който очаквахме да бъде направен още в началото на пандемията, през м. март – април т.г. Но това не се случи и продължава да не се случва, се казва още в писмото на АБТТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Туроператори

    22 1 Отговор
    Преквалификация ,санитарки и мед.сестри !
  • 3 Данъкоплатец

    15 1 Отговор
    Не разрешавам!
    Да им дадат ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов
    от пачките в шкафчетата си!
    КАЗАХ!
  • 4 Четник

    12 1 Отговор
    А няма ли да поискат и ключа от квартирата,където Борисов си държи парите в шкафче?
  • 5 Клик

    13 0 Отговор
    ФАКТИ БГ,думата “Туроператор”трябва веднага да я вкарате в списъка със забранените думи.
  • 6 китаец

    19 1 Отговор
    Туризмът е история, промишленост ви чака, тежка, кюмюр и машиностроене.
  • 7 Томас Кух

    12 1 Отговор
    Тези туроператорите да се примиряват и да пият по една студена водица. Неслучайно "фалирах" 1 година преди патакламата. Всички ще фалират, туризмът е изпята песен, при прифронтовака, вървят само полевите болници.
  • 8 Затваряне

    15 0 Отговор
    Сега тези искат после други и така безкрай.
    Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика. Затова по-добрият подход е китайския. Тотално ограничаване и затваряне на всичко за да се елиминира вътрешното разпространение на вируса,на цената на пълно спиране на цялата икономика, но за кратко. След това рестартиране с ограничения за международните пътувания. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми.
  • 9 и от къде се

    11 0 Отговор
    взеха толкова много туроператори 840?!?!?! и защо се разглеждат нереализирани пътувания от 1.2.2020 като короната и кризата дойде 2месеца по-късно
  • 10 Гепи

    4 0 Отговор
    Искат да си сравнят кражбите с другите?!
  • 11 Tour

    11 0 Отговор
    Мхм. Може би авиокомпаниите ще поискат 300 милиона минимум. Авиокомпаниите са бита карта, никой не лети. Но са преди туроператорите.
  • 12 месара

    13 0 Отговор
    е това вече е лошо за голем тур - операторите ! ше трябва да покажат приходи , разходи , данъци , ама реални , да видим колко са обявявали та сега искат тия милиони .
  • 13 минчо

    4 0 Отговор
    АЗЗ ИЗКАМ 20 МИЛ.ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

    Коментиран от #14

  • 14 0808

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "минчо":

    ... на тез тур оператори и футбола - никакви пари. тяхната е вече изпята..Те са частни фирми, кво се мешат с държавата...сульо и пульо само едно знаят: Дайте пари..Само работливите полицаи заслужават пари щото се изкривиха от работа, милите..Всяка година по 2 увеличение на заплатките..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.