Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 12:12 6 390 40

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

  • дългове-
  • норвежки фонд-
  • b2holding

Елиминирането на сектора за събиране и изкупуване на вземания в България ще застраши стабилността на финансовата система, особено на фона на очакваната вълна от нови необслужвани заеми в резултат на икономическата криза, предизвикана от COVID-19

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете - 1
Снимка: Shutterstock

Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица, заложена в измененията на Закона за задълженията и договорите и гласувана на второ четене в Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 11 ноември, главният изпълнителен директор на норвежкия B2Holding, един от големите инвеститори в изкупуването на дългове в Европа и собственик в България на Агенция за събиране на вземания ЕАД, член на Асоциацията на колекторските агенции в България Ерик Йонсен изпрати отворено писмо до председателя на парламента, депутатите и членовете на комисията по прави въпроси.

Ето и писмото:

„На 11 ноември 2020 г. Комисията по правни въпроси (Комисията) в българския парламент единодушно прие изменения в Закона за задълженията и договорите, които определят 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица.

Като водеща компания в изкупуването на дългове в Европа с дейност в 23 държави и един от големите инвеститори в необслужвани кредити на българския пазар чрез дъщерната ни Агенция за събиране на вземания ЕАД, ние сме дълбоко загрижени от предложените промени, защото те не само ще повлияят негативно на планираните от нас инвестиции в България, но също така, на база моето професионално мнение, ще имат силно негативен ефект върху цялата икономика и финансовата система на страната.

От една страна, темата засяга широк кръг ключови акционери, но независимо от това Комисията е одобрила 10-годишната абсолютна давност за дълговете на физическите лица, без задълбочена оценка на въздействието, което според нас, е задължително в този случай. Подобни промени ще разтърсят цялата икономика и по всяка вероятност ще доведат до съзнателно забавяне на плащанията на всички нива.

От друга страна, независимо от представените позиции на ключови заинтересовани страни, сред които държавни органи (Министерство на правосъдието, Министерство на финансите), международни финансови институции (ЕБВР), най-големите работодателски и бизнес организации (КРИБ, АИКБ, БТПП), водещи юристи, Асоциацията на банките в България (AББ), Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) и др., които предупредиха, че промените ще повлияят негативно българската икономика и финансова система, Комисията на практика не ги е разгледала, в резултат, на което, предложеният нов закон по никакъв начин не балансира интересите на длъжниците и кредиторите.

Не на последно място прави впечатление, че гласуваният от Комисията проект има ретроспективно действие относно отношенията между кредитори и длъжници, които са били валидни преди влизане в сила на 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица. Това означава, че ако измененията бъдат приети и приложени в настоящия си вид, новите правила ще се прилагат за всички действащи в момента договори, които са сключвани в миналото. Подобен ход не само че не е в съответствие с добрите практики и съществуващите закони в ЕС, но и най-вероятно ще доведе до блокиране на пазара на необслужвани кредити, тъй като ще намали ликвидността в икономиката и ще затрудни банките при отпускането на нови заеми.

Според нас, ако новият закон бъде приет и влезе в сила в сегашния си вид, промените ще имат силно отрицателно въздействие върху българския финансов сектор, реалната икономика и потребителите. Кредиторите и фирмите ще отчетат значителни загуби, а банките ще поставят допълнителни бариери пред достъпа до кредити и ще намалят кредитирането, което ще ограничи потреблението, инвестициите и икономическия растеж. Освен това, процесът на събиране ще трябва да бъде рязко ускорен, включително съдебното събиране, а възможностите за преструктуриране на дълговете ще бъдат ограничени до минимум. В крайна сметка, тежестта и разходите, свързани с тези изменения на закона, ще бъдат платени от коректните платци, които обслужват задълженията си редовно и в срок и които са мнозинство в обществото. Така 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица ще се обърне срещу самите потребители и ще наруши техните интереси и права.

Опасенията ни са, че в краткосрочен период предложените изменения ще унищожат цялата индустрия за изкупуване на дългове в България, която в крайна сметка е тази, която помага за решаването на проблемите с необслужваните заеми и благодарение на която банките освобождават ресурс за нови кредити. Въвеждането на 10-годишната абсолютна давност за дълговете на физическите лица в този вид ще навреди на дейността на всички компании за събиране на вземания, които са направили големи инвестиции в изкупуване на портфейли с необслужвани кредити на местните банки и небанкови финансови институции. В България от 2014 г. досега, компаниите в сектора, които членуват в АКАБГ, са придобили портфейли с номинална стойност над 6 млрд. лв., като са инвестирали стотици милиони за тази цел.

Компаниите за събиране и изкупуване на дългове играят ключова роля за стабилизиране на финансовата система в Европа след кризата през 2009 г. Те са основният двигател за намаляването на обема на необслужваните кредити. През миналата година просрочените заеми в ЕС спаднаха до най-ниското си ниво през последните десет години, благодарение на усилията на нашата индустрия и сътрудничеството ни с банковия сектор и регулаторите. За последните 5 години до 2019 г. лошите заеми са намалели наполовина - от 1.15 трилиона евро до под 600 милиарда евро. Това се дължи до голяма степен на мерките, предприети от регулаторите и правителствата, в комбинация с усилията и партньорството на банките и компаниите, инвестиращи в изкупуването на дългове.

Елиминирането на сектора за събиране и изкупуване на вземания в България ще застраши стабилността на финансовата система, особено на фона на очакваната вълна от нови необслужвани заеми в резултат на икономическата криза, предизвикана от COVID-19, и нарастващия дял на лошите кредити - тенденция, която вече засяга банките в цяла Европа. Това ще остави банките и небанковите кредитори в България без партньор в управлението на просрочените си кредити, водейки до ограничаване в кредитирането, а това неизбежно ще засегне всички домакинства и бизнеса и ще намали достъпа до капитал и средства.

Обръщаме се с молба към вас да възобновите диалога с всички ключови заинтересовани страни, включително с инвеститорите, които са членове на АКАБГ. Сигурни сме, че заедно и в диалог, можем да постигнем решение, което да балансира интереса на кредиторите и на длъжниците, като едновременно с това съхрани индустрията, която инвестира в изкупуването на задължения. С този акт ще се гарантира стабилност и ликвидност на българската банкова и финансова система, а постигането на баланс е предпоставка за устойчив и жизнеспособен финансов сектор в България“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    72 6 Отговор
    Дълговете са за това, да се прехвърлят на дупите на неродените ви деца. Дългове се опрощават само за евреи.

    Коментиран от #18, #19

  • 2 Ха Ха

    94 6 Отговор
    Да му имам бизнеса , трябва да се казват Лешояд ЕАД

    Коментиран от #21

  • 3 666

    103 5 Отговор
    Като не ви харесва си изнасяйте ЕАД-то от България. Няма и вашите интереси да обслужваме норвежки балъци.

    Коментиран от #17

  • 4 Zyggy

    98 5 Отговор
    Хахаха... смешен плач... 10 годишната давност е абсолютно правилно решение. Не трябва да има "вечни длъжници"... Много хора заминаха от България в резултат на алчните банки, колектор ски фирми, телефонен тормоз и още една камара идиотщини... Всеки трябва да има и втори шанс...

    Коментиран от #34

  • 5 Ареее

    88 6 Отговор
    Норвегия не е в ЕС да си гледат тяхната паница!
  • 6 Хаджи Хаджи Българин

    68 2 Отговор
    Колко са загрижени за потребителите! Ух!
  • 7 Не си кихнал

    25 2 Отговор
    В шкафчето нокти момче , иначе нямаше да има проблем
  • 8 Тодоров

    75 4 Отговор
    Ами тия що са дошли в България да събират дългове. Като не им изнася да си стоят в Норвегия. От друга страна Банките да си прецизират условията за отпускане на кредити, да не са "мързеливи" и да не си измиват ръцете, като прехвърлят задълженията по кредити на мафиотски структури. Освен това не е казано, че Банките винаги трябва да са на печалба. И те ще трябва да свикнат, че ще имат по някой лош и необслужен кредит и естествено - загуби. Както хиляди други фирми печелят и губят. Банките ще трябва да си оправят кредитната политика, а също и социалната ангажираност, което не трябва да се разбира само като кредитиране. До момента какво - отпускат се необезпечени големи кредити на "наши" хора, а "теглото" е за дребния човечец, взел заем 3-4 хил. лева. Колекторските фирми да не "плачат" на чужди гробища. Нека си фалират или просто да се изнесат от България.
  • 9 Мито

    61 4 Отговор
    Да каже на колко човека са се обадили и са плашили по телефина и да каже така ли е прието и в норвегия. После да говори глупости. Като не ни дават начини и възможности поне държавата която храним да ни дава шанс. Срещу тез телефоони терористи.
  • 10 Въпрос

    58 1 Отговор
    Колекторска фирма щяла да прави инвестиции? В наем на сграда, евтин персонал, и компютри. Горките, каква принадена стойност или технология, продукт създават?
  • 11 Иван

    53 2 Отговор
    Изкупуването на задължения в България трябва да се забрани със закон, както и цялата порочна система на частното съдебно изпълнение. Това е редно да се извършва от държавата, за да има що-годе някакъв контрол, а и таксите да влизат в държавния бюджет, а не в частни лица, които да си купуват недосегаемост и безчинстват на воля. Допълнението в ЗЗД е едно добро решение, въпреки че има слабости по отношение на заварените случаи, които слабости силно се надявам да бъдат коригирани утре в пленарна зала преди окончателното им приемане. В противен случай, ефекта от давността за 99% от случаите ще е най-рано след 11 години, което ще обезмисли цялата идея.
  • 12 Удавник

    62 1 Отговор
    Изкупил кредит за 4000лв.и искат да вземат 13000лв. Да си ходят от там където са дошли.
  • 13 Ужас

    42 0 Отговор
    Норвегия не е в ЕС.пак поръчкови истории.за да се смаже българския народ.Докога тези герб ще протакат нози закон .за да се спасят от мизерията хората.изпаднали във водовъртежа на отчаянието и безпътицата.Докога няма да се взимат адекватни и реални решения.а ще обслужваме богатите норвежци.евреи и не знам още кои лихвари?Кота ще се помисли за бедстващите българи в България?
  • 14 Пирин

    43 0 Отговор
    Как умело родните колектори-лихвари и рекетьори представят мнението си като идващо от Европа - от Норвегия.Я да ви каже този норвежец как е там.Може ли да преследва длъжника докато е жив ,а после да почва наследниците му.Не може и той много добре знае това. Крайно време е да се разчисти и изрине цялата тая паразитираща паплач от гърба на българския народ.Максимум три години и край.Нали искаме да ставаме европейска държава-направете като в Европа.В Румъния,Германия,Словения и много други абс.давност е ТРИ години

    Коментиран от #20

  • 15 Дженаро

    34 2 Отговор
    Нямате работа във Бълария норвежка хиено.Не се бъркайте в работите на българското законодателство.
  • 16 Пострадал

    24 1 Отговор
    Мене кво ме интересуват техните работи и далавери.Всяка жаба да си знае гьола.Е там да си гледат в тяхната хазна,ама там има абсолютна давност и не могат да рекетират.Няма сина ми да страда един ден,че имам кредит,който не дължа и няма да им дам една стотинка.Да не би да се интересуват,че са ми ползвали личните данни и са ме нахендрили с кредит,без да знам.Айде чупка.
  • 17 Събира грехове

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Я , да го проверим този Норвежец ,на кой е поставено лице?
    Само като видя"АСВ ЕАД"- то, ми е ясно, чее група за която никой не знае, къде им е офшорката.
    Да си събира чуковете и да се изнася от България,аз отдавна го направих.
    Това писмо да го изпрати Гро Харлем Брунтланд, да видим тя като бивш, Норвежки Премиер министър ,какво ще каже?
    Такива, като този" Брейвикски" келеш, са за бой!
  • 18 Тази мутра

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Норвежец е най-голямото зло , което може да си представиш в света .
    Тормози нормални хора , в 20 държави !
    Чудя се, как спи и коя е жена му?
  • 19 Фалит сан

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Този Норвежец, се е уплашил ,че ще фалират , фирмата му в България.Яко се надул, с власт и номера, и постановки.
    Като му прочетеш писмото, ти е ясно ,че" потен вода не е пил никога".
    Съсипал живота на хора в 23 държави ,което е много милиони народ , всеки да се изплюе на мръсните му похвати за печалба
    като тези" сплашващи писма" срещу Парламента.
    Загрижил се и за мутрите съсобственици.
    Ежедневно фалират стотици фирми в Европа, той да не би да се
    е помислил за държавно застрахаван от фалита???
    Я, да се нарежда в НАП на опашката!
    И, да си чака реда, като нас простсмъртните, да му дойде фалита.
  • 20 Кредитен тип

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пирин":

    Солидарен съм с теб , този трябва да забрави България ,поглени му дейноста , десет години тормози милиони граждани, но и той ги тормози с заем от 200 000 000 евро.Излъгал е някоя банка?
    Завърти ли го шайбата ,много скоро, ще си събере шортите в
    куфара .
  • 21 Мръсотия е

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха Ха":

    Не го пожелавай ,някой нашенец ще направи белятя.
  • 22 Лора

    17 0 Отговор
    Мръсни кожудери! Вън! Смотаняци мръсни, ще изнудват хората! Може ли за неплатен телефон 120лв да те осъдят и да ти искат 1200лв!!! Това никъде го няма.Извиват на хората ръцете както си искат.🦍Продажни маймуни!
  • 23 1111

    9 1 Отговор
    ДА СЕ МАХАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ..БЕЗСРАМТИЦИ РЕВАТ ЗА ОЩЕ ЛАПАЧКА
    АМИ ОТП ФАКТОРИНГ- ДА СЕ МАХАТ И ТЕ В Унгария.
    ЕОС МАТРИКС- ВЪН И ТЕ СИ НАПРАВИХА ФИРМА ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ ДАВАТ ПОСЛЕ СИ ГИ СЪБИРАТ..

    СДЖИ ГРУП ДЕТО ВЗЕХА 75000 МИЛИОНА ЗА ДА ТОРМОЗЯТ ХОРАТА..
    ДА СЕ ЗАБРАНЯТ
  • 24 1111

    11 0 Отговор
    ДА СЕ МАХАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ..БЕЗСРАМТИЦИ РЕВАТ ЗА ОЩЕ ЛАПАЧКА
    АМИ ОТП ФАКТОРИНГ- ДА СЕ МАХАТ И ТЕ В Унгария.
    ЕОС МАТРИКС- ВЪН И ТЕ СИ НАПРАВИХА ФИРМА ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ ДАВАТ ПОСЛЕ СИ ГИ СЪБИРАТ..

    СДЖИ ГРУП ДЕТО ВЗЕХА 75000 МИЛИОНА ЗА ДА ТОРМОЗЯТ ХОРАТА..
    ДА СЕ ЗАБРАНЯТ
  • 25 Шефьор

    10 1 Отговор
    Голям отпор на въвеждане на 10г. абсолютна давност!
    Това е явен индикатор, че с този проблем за бедния български народ се бърка в устата на мародерите от колекторските фирми. Имайте предвид, че 70-80% от колекторските фирми са образувани, пряко или косвенно от банки опериращи на територията на страната. Ако тази давност не се приеме съвсем скоро България ще остане без население поради факта, че един път тук работните заплати са ниски и втора с тях неможе да се покриват нормални кредити, които всеки един работещ човек в нормално държава, с нормално заплатен друд и при нормални лихвени проценти тегли.
    Някой да си спомня 2008-2009г. някоя банка да е дала кредитна ваканция? Ма то световна криза, то сега пандемия. Няма такова нещо.
    Твърдо заставам зад Решението на Правната комисия в Народното събрание. ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ!!! ДЪРЖАВАТА Е НА ХОРАТА, НЕ НА БАНКИ И ОЛИГАРСИ!!
  • 26 Светнат

    7 0 Отговор
    Ключът от бараката е в "номинален портфейл от 6 милиарда лева, като са инвестирали стотици милиони лева (разбирай 2-300 милиона). Тоест събирачите купуват дълга по 5-10 ст/лв, а дерат до последно , обикновено докато не изтръскат поне по 50 ст/лв.
    Това са си парекселанс мутри с бели якички.
  • 27 нов

    5 0 Отговор
    като не му харесва да си ходи
  • 28 Гост

    8 0 Отговор
    Абсолютно правилно е да има давност.Неможе да си вечен длъжник и наследниците ти също да са длъжници.Има си закони,а унас до сега нямаше затова лихварството и рекета на тези фирми процъфтява.Ще си преценя всяка една фирма риска и на база това ще кредитира.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 брао

    7 0 Отговор
    Изработихме Норвито,къде са тръгнали с българи далавери да правят,да си ловуват нарвалите от океана.Брао на Бай Ганьо
  • 32 Евгени комара

    3 2 Отговор
    Е хубава работа,аз от кога чакам закона да влезе в сила и да почвам отново да ограбвам фирмите за бързи кредити,че да мога спокойно да си ходя в казината да си играя.
  • 33 Дед

    5 0 Отговор
    Само в БГ не искат да има такъв институт в защита на потребителите...много лобита ей!С какво е виновен потребителя,когато е взел ипотечен кредит и в един момент няма възможност да го плаща?Банките имат много механизми ,за да се защитят от това,но не го правят щото законодателството е в тяхна полза.Имам колега ,който му взеха апартамента още 2008 година,банката го продаде за доста по ниска цена и той продължава да плаща разликата до усвоения кредит вероятно до края на живота си?!?Това ако е справедливо,значи законодателството ни е уродливо!
  • 34 Бае Въло

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Zyggy":

    А на някой минава ли му през акъла, че тези, които са се награбили в началото на 10-годишното слънцестояние, вече ще са чисти като момини сълзи? Едва ли този закон ще върне хората, които са заминали.
  • 35 Смешен плач

    6 0 Отговор
    Идва краят на т.нар. "колектори" - де факто алчни измамници, кръвопийци и лешояди. Нека да умират бавно и мъчително, така както умряха десетки хиляди техни клиенти.
  • 36 Съдията Дред

    4 0 Отговор
    Според тоя изкупуването на дългове е инвестиция ? Да, влизат пари, някакви хора вземат пари за да звънят по телефона, ама не ми прилича на инвестиция, още по малко - на важна за икономиката инвестиция.
    Апропо, законната лихва е 10 %, никъде няма такава доходност в момента/ за законна дейност става дума/. Ало, Дупетатите, избори идват, пипнете я и нея.
  • 37 МошеАвраамBank

    2 1 Отговор
    Никакво опрощаване , ще плащате докато сте живи!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 пенчо

    1 0 Отговор
    Същия закон го има и в нормалните държави.Просто от сега нататък кредитора трябва много да внимава на кого дава кредит! А не както беше до сега: "одобрение за 5 минути" ....после - наказателни лихви ,колектори ,бой и т.н....