15 287 46

Вълна от необслужвани кредити

Ръстът е 19%

Вълна от необслужвани кредити
Снимка: Shutterstock

Прогнозите на Асоциацията за защита на потребителите се сбъднаха и днес сме свидетели на 19% увеличение на хората, които не могат да плащат дълговете си за периода февруари-ноември 2020 г. По данни на БНБ на близо 6 млрд. лв. възлизат необслужваните кредити. От тях близо 2 млрд. са отсрочените заеми на домакинствата.

Предвид очакванията за провал на зимния туристически сезон и въведените ограничения до 21 декември, делът на хората изпитващи затруднения да обслужват кредитите си ще продължава да се увеличава, съобщават от Асоциацията. Това увеличение ще бъде осезаемо през февруари, когато вече ще е налице ефектът от очаквания слаб зимен сезон. Ситуацията се усложнява и от това, че ще продължи и тенденцията на увеличаване на безработните извън Бюрото по труда. По данни на НСИ от март до началото на ноември без работа са останали близо 294 хил. души, а наетите за същия период са малко над 184 хиляди. Но това са цифри на базата на официално регистрираните безработни.

На този фон освен социални мерки и такива за запазването на работните места, призоваваме управляващите да помислят и за задлъжнялостта на бизнеса, който или фалира или е с намалени приходи и печалби. Служители и фирми изпитват остри затруднения да изплащат задълженията си. Отново напомняме, че доброволното изпълнение е именно антикризисна мярка, която ще помогне за разсрочване на задълженията.

Според анализите на Асоциацията за защита на потребителите т. нар. локдаун трябваше да бъде въведен през октомври или най-късно от средата на ноември. Освен, че щеше да предотврати сегашното натоварване на здравната система, щеше да намали и загубите за търговията и икономиката. Всички знаем, че декември е най-силният месец в годината, а януари и февруари са традиционно месеци почти без икономическа активност. Неслучайно другите държави затегнаха мерките за ограничение на разпространението на COVID-19 именно през октомври и ноември. Така се даде възможност на бизнеса през декември да компенсира част от загубите си.

В началото на ноември народните представители бламираха приемането на доброволното изпълнение на второ четене като масово гласуваха въздържал се. Напомняме, че срещу доброволното изпълнение най-остро се противопоставяха колекторските фирми. Трябва да се има предвид, че на пазара действат и фирми за бързи кредити, които сами прибягват към събиране на задълженията. Заедно с колекторските компании те често прибягват към психически, а понякога и физически тормоз над длъжниците. От Асоциацията на колекторските агенции признават, че през февруари 15% от хората не са могли да обслужват дълговете си, а днес този дял е 34%. Основната причина за това пандемията от коронавирус и последвалият срив на икономикатата.

Призоваваме народните представители да преосмислят поведението си като приемат доброволното изпълнение. То касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. С други думи ще предпази хиляди потребители от това да бъдат заведени срещу тях дела, често без знанието им. Съответно ще бъде предотвартено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на гражданите от съдебни изпълнители. За мнозина тези пари са основният им източник на доходи. Доброволното изпълнение е изцяло за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати.

Припомняме, че единствено фирмите за събиране на дългове продължиха да работят и останаха извън обхвата на Закона за извънредното положение. Всички останали - банки, съдебни изпълнители и дори фирми за бързи кредити или дейността им беше замразена или дадоха 6 месечна отсрочка за вноските по кредити.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Последния Софиянец

  119 16 Отговор
  Един милион останаха без работа от вчера.С кредити и наеми.

  Коментиран от #11, #14, #28, #33

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 БАЙ Х@Й

  115 4 Отговор
  А най богатите 200 увеличиха с 200 МИЛИАРДА банковите си сметки ! ПЛАНдемията върви по ПШАН !!!

  Коментиран от #5

 • 5 БАЙ Х@Й

  81 4 Отговор

  До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

  ПЛАНдемията върви по ПЛАН!
 • 6 Джипката

  97 5 Отговор
  Помага и всичко е наред. ЦъФтим и сме вързали от много години насам. Пълен геноцид над българите. Знам какво е да гони Банка и Нап. Изплатих всичко с мъки. Нямам вече и бизнес.

  Коментиран от #29


 • 7 Behemoth

  65 2 Отговор
  Апокалипсис сега!

  Коментиран от #46

 • 8 Браво

  86 2 Отговор
  Това показва каква ни е реалната икономика - като смачкана муха с вестник на прозореца. МухоБойко си върши работата.... браво... Само трябва да приготвим повече затвори, и да се напълнят.
 • 9 Асен

  74 4 Отговор
  Оставка на управляващия режим!
 • 10 През 90те

  69 2 Отговор
  необслужени кредити затриха банки и създадоха милионери.
 • 11 Това ще е реалността

  45 12 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  След като много тикви вярват на измамата К19
 • 12 3,14К

  71 1 Отговор
  Държавата има кредитен рейтинг три пъти В, а гражданите три пъти НЕ.
 • 13 Сачева, Сачева, как може толкова много

  44 4 Отговор
  Да Лъжеш??? По рождение ли си такава, или с времето попадна на "учители" по Лъжене, та стана такъв Майстор Лъжец!!! Надминала си Учителите си!!! Премиера не, нямаш право да го Засенчваш!!!
 • 14 бойку шкафа

  32 7 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Това е точно както съм се разпоредил. И на изборите пак за мен да гласувате за да гладувате..
 • 15 Георги

  50 7 Отговор
  Местя!!! То беше лесно всичкото куцо кьораво и сакато се набълбукало с кредити, как ще ги връщат!? Немислят!

  Коментиран от #24

 • 16 Клик

  35 0 Отговор
  И сега като почнат едни фалити преди изборите.Май ще спасяваме банките а не КОВИДа.
 • 17 Японеца

  39 2 Отговор
  Над 6млд. необслужени кредити за БГ е катастрофа! До нова година 10млд.!
 • 18 Бойко Борисов

  34 4 Отговор
  Аз съм Бойко Българоубиеца! ГЕРБ ПОБЕДА!
 • 19 доц Стойчев

  41 5 Отговор
  А иначе хвалбите са голями с "високия" ни кредитен рейтинг, който си го купуваме за престижа на властта . . . Явно е че измислената ни държава ще се продъни още преди парламентарните ни избори !?
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Верно

  10 2 Отговор
  Баце ги подучва !
 • 23 Цветанов

  30 5 Отговор
  За мен е важно чекмеджето на Борисов да е пълно. Хората така или иначе ще бъдат убити от здравната система.
 • 24 Хохохо

  33 5 Отговор

  До коментар #15 от "Георги":

  Има и поговорка- Ако не би кредит вземало, не би се в чудо видяло.
 • 25 1780

  18 16 Отговор
  СТИГА ПЛЮЕТЕ ПО БОЙКО ВИЖТЕ ЩО ПРАВЯТ КОЛЕКТОРИТЕ КАК ТОРМОЗЯТ РЕГИСТРИРАТ ФИРМА С 2ЛВ И ДЕРИБЕЙСТВАТ НАД ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ И ТЕ ЧСИ ПОНЕ ДО МАРТ ДОГОДИНА МАЛКО МИЛОСТ И ВЪЗДУХ ЗА НАРОДА..
 • 26 1780

  38 0 Отговор
  ТЕЗИ СИ ДЖИ ГРУП НАЛИ И ИМЕТО СИ СМЕНИХА И СА СИ РЕГИСТРИРАЛИ И ДРУГИ МАЛКИ ПРОИЗВОДНИ САМО ТОРМОЗЯТ ЛИ ТОРМОЗЯТ!! ОТП ФАКТОРИНГ, ЕОСМАТРИКС, МАКРОАДВАНС, АПИЕСБългапия,- тези са производни и дъщерни на банки и бързи кредити..ЕДНИТЕ ДАВАТ И ПАК СЪЩИТЕ С ДРУГО ИМЕ СЪБИРАТ. ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е.. СРАМ....
 • 27 Да фалират всички

  16 3 Отговор
  Да умират и фалират !!!!
 • 28 Гост

  27 19 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Стига си мрънкал,бе. Хиляди умират по болниците, нашият за смешната си кръчма се загрижил. Ще минем и без ресторанти за няколко месеца. И без това никой нормален не стъпваше в ресторантите последния месец. Ако мерките се спазваха от всички, нямаше да се стигне до затваряне. Айде бягай да протестираш на студа.
 • 29 stan4o

  38 2 Отговор

  До коментар #6 от "Джипката":

  Нямам бизнес от две години, но нямам и заем. Този вариант е най-добър , поне докато ГЕРБ управлява.
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Гост, ама друг

  11 8 Отговор
  Раздаването нй кредити е комунизъм. (Всекиму според потребностите!! ) И закона за личния фалит. (От всекиго според способностите!) И кащво- аз се въздържам да взимам кредит, а друг е нахален и взима, и му се опрощава?
 • 32 иво

  23 2 Отговор
  хах че да са мислили. Държавста не им е гарант. И аз искам да имам 100 кв жилище в центъра на Варна, само че живея във ведомствен в краен квартал и не мисля на кой колко ще връщам и дали няма да ми го вземе банката
 • 33 Ха-Хо

  16 10 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Ти си уникален. До преди 10 дни, когато умираха стотици от вируса ти потриваше ръце и злобееше, че заради протестите на Бойко не му стискало да затвори. Сега, когато затвори, изведнъж много си се загрижил за хората, че останали без работа. Няма такъв индивид!
 • 34 Eвгени КОМАРА

  14 4 Отговор
  АЗ СЪМ ПЛЯСНАЛ ВСИЧКИ БЪРЗИ КРЕДИТИ И БАНКИ И НИЩО НЕ ВРЪЩАМ.ВСИЧКО СЪМ ИЗДУХАЛ НА КОМАР.
 • 35 Просветен илюминат

  16 0 Отговор
  В България има 100 човека,които официално вземат 1млн лева заплати облагаеми по 10% данък.Това са хора със заплата и не собственици на фирми.
 • 36 Бизнесмена

  18 4 Отговор
  А,кой ги кара да теглят кредити и да се правят на баровци голите като пушки селяндури и да се снимат по фейсбук с коли и екскурзии ,а сега д ги върнат в землянките им!!!!

  Коментиран от #37

 • 37 Медицинска сестра

  21 0 Отговор

  До коментар #36 от "Бизнесмена":

  Кредит се тегли за лечение,за неотложен ремонт.Масовите заплати не са достатъчни за да се спестява.Тези с минимална заплата теглят кредит и за да погребат близък.А по принцип съм съгласна с вас,че има хора,които теглят кредит за цветни пръдни и шарени гайди.
 • 38 111

  4 2 Отговор
  Ротшилд си е направил сметката с поставените от него политици.

 • 39 Зимата

  6 2 Отговор
  АЗ ви казах преди няколко месеца,че ще е гладна зима! Ама вие се смяхте,и за бурканите ви казах,ама дали ме чухте! А февруари какво ще е щом от сега се започва не ми се мисли! Гладът ще събуди народа,помнете ми думите...И февруари ще е страшен! А ако имате нещо в главата,през март ще излезете масово да гласувате,защото следващите 4 години пак да не ревете ! Ако има избори разбира се...щото не се знае знае ли се! Надявам се ме разбрахте...
 • 40 Рестарт братя

  7 2 Отговор
  И данъците спрете да плащате ! Само така ще разкараме мафията от власта....ТОТАЛЕН РЕСТАРТ....

  Коментиран от #42

 • 41 Щефи

  3 1 Отговор
  А банките защо дават кредити на сулювци и пулювци като знаят че няма да им ги върнат ??? Направо трийсе милиона българи са останали без работа и със кредити и със наеми. Ужаст направо.

  Коментиран от #45

 • 42 Брадвата

  1 2 Отговор

  До коментар #40 от "Рестарт братя":

  Тия тука не плащат данъци, те само точат под формата на социал, пенсии и ДДС. Как ще накараш тия чугунени тикви да искат промяна?
 • 43 Извънредно

  0 1 Отговор
  Някои хора казват, че ПАРИ ПРИ ПАРИ ОТИВАТ ! Аз се родих богат, но заради банките - пирамиди, трябваше да станем оше по богати, не в "обикновен смисъл", а по " на високо" трябваше да сме богати !
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Воланд

  0 0 Отговор

  До коментар #7 от "Behemoth":

  ти ко прайш тука, котко фършива? Аз за какво те пратих???

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.