Last news in Fakti

4 Декември, 2020 23:33 14 281 30

45 лв. втора пенсия за жените

  • втора пенсия-
  • пенсия-
  • жени

Каква ще е втората пенсия на жените, навършващи пенсионна възраст?

45 лв. втора пенсия за жените - 1
Снимка: БГНЕС

Жените, родени между 1960 и 1965 година, с редовно осигуряване в частен пенсионен фонд през последните 2 години, са натрупали до момента средно 7 400 лева по партидите си. За да имат право на втора пенсия, са необходими между 8 и 10 хиляди лева по личните си сметки.

Приблизително 200 000 жени, които през следващите 5 години ще навършат пенсионна възраст, ще имат право на втора пенсия. Половината от тях ще имат достатъчно средства по партидите си в частните фондове, за да получават пожизнена пенсия, като минималното месечно плащане ще е 45 лева или 15 на сто от минималната пенсия. Догодина тя е 300.

За тези, които сега имат над 7000 лева по партидите си, шансът да получат пожизнена втора пенсия е голям.

Владислав Русев от Асоциацията на частните фондове:

„С подобна сума, а тя ще нарасне след още една година значително, тъй като тези хора ако работят, получават и осигуровки, за тях най-вероятно ще можем да отпуснем пожизнена пенсия. Каква ще бъде тази пожизнена пенсия, ще можем да им кажем в момента, в който те дойдат при нас да се поинтересуват и в момента, в който има яснота каква е сумата по партидата им“.

Изчисленията сочат, че след направените законодателни промени, догодина процентът на редукция на държавната пенсия за жените ще е 9 процента - през 2022-ра 10 на сто.

Фондовете обаче настояват при формулата за редукция да се отчете и дефицита във фонд „Пенсии“, покриван ежегодно от държавата. Ако това стане факт, пенсията от НОИ би трябвало да се намалява и с по-нисък процент.

„Между 5 и 6 процента би следвало да бъде“, изчисли Владислав Русев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пфуй

    68 2 Отговор
    Мизерабълът е пълен в БГ.
  • 3 Майна

    95 1 Отговор
    МАЙКО МИЛА, НАПРАВО СА ОБЕЗПЕЧЕНИ!!! ЗА РАЗСТРЕЛ СА ТИЯ, КОИТО В МОМЕНТА СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА..,АМА ТОЙ СИ ГО ЗАСЛУЖАВА..КАК МОЖЕ ДА СЕ ТЪРПИ ВСИЧКО ТОВА, КОЕтО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ?!
  • 4 Активист на БКП

    74 4 Отговор
    ГЕРБерският геноцид е страшен ! България умира !!!
  • 5 С този

    42 3 Отговор
    Ковид, всичките кинти остават в тези частни фондове.

    Коментиран от #28

  • 6 Герб чумата

    45 2 Отговор
    ни коси посшедните 10години
  • 7 someone

    64 2 Отговор
    ще бъхтиш и търпиш робовладелци да ти чупят нервите и здравето, ще стискаш зъби, ще събереш към 10 бона и ще получиш .... 45 лв към огромната си пенсийка , е това ако не е тотална гавра.
  • 8 Ясно

    55 1 Отговор
    „С подобна сума, а тя ще нарасне след още една година значително, тъй като тези хора ако работят, получават и осигуровки, за тях най-вероятно ще можем да отпуснем пожизнена пенсия...” я камилата я камиларя НАЙ-ВЕРОЯТНО
  • 9 Къна

    15 19 Отговор
    Не се смейте,въпрос на време е да бъде премахната пенсионната система в този му вид позната досега.Който иска пенция ще се осигурява такава самостоятелно.Направете аритметиката и ще схванете,че ако вие внасяте 100 лв то работодателят ще ви дава допълнителни 300лв.400 лв на месец x12 =4800 лв.на година спестени.Помислете преди да почнете да ме псувате.

    Коментиран от #10

  • 10 Това

    18 5 Отговор

    До коментар #9 от "Къна":

    е пирамида ясно е че ще бъде премахната! Все пак е 20 г. на пазара крайно време и е особенно в България ако беше в друга държава можеше по-дълго да се задържи.

    Коментиран от #11

  • 11 Къна

    24 8 Отговор

    До коментар #10 от "Това":

    Питай робите работещи в Америка,които дошли в Европа на гости или почивка получават нервен тик,когато разберат при какви социални условия работят техните колеги в Западна Европа.Бедна ти е фантазията как се чуства човек нямащ право на годишен отпуск,пенсия и безплатна медицина.

    Коментиран от #12

  • 12 Искаш

    15 17 Отговор

    До коментар #11 от "Къна":

    да ми кажеш че в Белгия, Ирландия, Люксембург, Монако , Великобритания, Нидерландия и Франция нямат право на отпуск, пенсия и безплатна медицина ли? Не съм съгласен с теб.

    Коментиран от #13

  • 13 Къна

    20 10 Отговор

    До коментар #12 от "Искаш":

    Не умееш да четеш,но харесвам твоят поинт.Кой разбрал-разбрал.Дори незнам защо ти обръщам внимание?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Или

    9 15 Отговор

    До коментар #13 от "Къна":

    ти не умееш да се изказваш щтото ако е нещо различно от това дето съм разбрал явно имаш проблеми с изразяването все тая и ти не си ми интересен нямаш комуникативна дарба иди да напишеш някое друго есе може да ти помогне в изразяването

    Коментиран от #18

  • 15 Прав си

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "Къна":

    на себе си обърни внимание малко езици колтура и тнт, липсват ти

    Коментиран от #24

  • 16 Барба

    26 4 Отговор
    Шкафчето поглъща всичко.
    Иска 10 процента от пенсиите, а после , ако мине и всичките.
    Видя че хората не си пренесоха в нои парите , за да ги открадне чрез бюджета и сега им иска 10 процента.
    Идеята за втория стълб беше пари допълнително към пенсията , а не да ми намалят законната в нои. Плащам и двете .
  • 17 Единственият

    8 1 Отговор
    В час тук е Къна! Останалите са просто за спорта и наистина не са разбрали нищо от коментара му! Но това е много характерно за голяма част от хората днес, които не се интересуват от как точно стоят нещата и когато стане нещо се обръщат и питат: "А ма ти сериозно ли?".
  • 18 Behemoth

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Или":

    Абе как па не разбра да не си бавно развиващ се ...ама нищо ,важното е ,че си се научило да пишеш ХАХАХА...
  • 19 Уса

    25 3 Отговор
    Това го внедриха от САЩ,където масово и законно ограбват работниците.Това са частни пенсионни фондове,които инвестират в бизнес и са пряко зависими от икономическата среда.Никой не е застрахован срещу фалит.Такива фондове в БЪлгария са мутренски пирамиди.Ако имате първа пенсия и спестени 7000 лв по-добре си купете нещо важно или всяка година в продължение на 7 години почивайте на море или планина а не да пълните гушите на разбойници и техните любовници
  • 20 Уса

    31 1 Отговор
    По 45лв на месец от частен фонд,като втора пенсия...смешници!
  • 21 Ууууууууу

    9 11 Отговор
    Като искате повече. Ми внасяйте повече! Откъде ще дойдат тез пари! Внасяйте като в Швеция по 60% от заплатата и ще имате! Аааааааааа и забравете под масата! Имали под-масата НЯМА на масата!
  • 22 БПФ

    6 7 Отговор
    Ами осигуряващите се на минимална работна заплата, са внесли 96 лева... за първите ТРИ ГОДИНИ !!! Колко пенсия искат срещу тия вноски?
  • 23 факт

    11 1 Отговор
    това не е втора пенсия , а се добавя към основната, която е намалена. и така взимате по-малко от колкото , ако е от ной!

    Коментиран от #25, #30

  • 24 яко

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Прав си":

    колтура
  • 25 ????

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "факт":

    Ной е построил спасителен кораб, а НОИ обратно за погибел
  • 26 Стефан

    7 0 Отговор
    От цялата статия не разбрах нищо, заглавието ви е подвеждащо, навярно това е ПЛАТЕНА статия, нека ви го кажа с две думи - пенсионер съм от 2018 год. Ако не си бях прехвърлил осигуровките от частния фонд Алианц то пенсията ми щеше да е 25 процента по малка, тази от НОИ, частния фонд понеже не е натрупал активи / те го твърдят това/ можеше да ми даде между 9 и 15 лева на месец, така че статитята е манипулираща, в Yotub има едно видео на един бивш подупавител на БНБ , да ме прощава сега не мога да си спомня името, видеото е озаглавено КАК ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО МАЛКО ОТ ЕДНА ,един съвет от мен - прехвърлети си осигуровките в НОИ, разбрах че един от шефовете на един от тези фондове взимал 18 000 лева заплата и две почивки на екзотични дестинации.
  • 27 OXY

    1 0 Отговор
    Aко българският интелектуален елит не преодолее потребителския инстинкт, който му се налага и го завладява, бавно но сигурно ще продължи духовното обедняване на българската нация.
  • 28 Лилит

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "С този":

    Грешите.
    Не остават в частните фондове, изплащат се на наследниците. ЧПФ не е НОИ, че да остават "в него" парите.

    По темата:
    За съжаление тази мизерна сума, макар да няма как чисто математически да е по-голяма, ще откаже бая народ от иначе добрата идея за пенсионно осигуряване в частен фонд.
  • 29 факт

    2 0 Отговор
    а заплатите на шефовете на фондовете колко хиляди е!?
  • 30 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "факт":

    Ной кога е възкръснал, че и пари дава