Last news in Fakti

10 Декември, 2020 12:36 3 088 28

АИКБ: Сатанизират образа на работодателя

  • аикб-
  • работодател-
  • народно събрание

Поправката в кодекса на труда стана причина за остър спор в Народното събрание

АИКБ: Сатанизират образа на работодателя - 1
Кадър бТВ

Поправката в Кодекса на труда за двойно увеличение на извънредния труд засяга всички работници и служители, които работят в предприятия и ще бъдат обхванати от колективно трудово договаряне, обясниха в предаването „Тази сутрин“ по бТВ Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Поправката в кодекса на труда стана причина за остър спор в Народното събрание.

„Отново се използват поправките в Кодекса на труда за политически и предизборни цели. Всяват се страхове в хората, като се сатанизира образът на работодателя“, отбеляза Добрин Иванов. По думите му всички ограничения за полагането на извънреден труд остават в действие.

„Тези часове извънреден труд ще са възможни само, ако чрез колективен трудов договор, сключен на секторно ниво, бъдат договорени“, обясни и Чавдар Христов от КНСБ.

Като пример той даде предприятията в леката промишленост. „Ако за тези предприятия бъде сключен колективен трудов договор между работодателска и синдикална организация и в него се договарят над 150 часа до 300, тази договореност, може би ще се прилага“, обясни Чавдар Христов. Където няма синдикална организация, няма да се прилага, без колективен трудов договор тези 300 часа не работят, уточни той.

„Идеята на тази промяна е да се регулира плащането на извънреден труд, който по закон се заплаща при по-високи ставки, то ще остане по този начин. Тенденцията е за намаляване на работното време и на работния ден“, заяви Добрин Иванов.

„Предлагахме една норма, с която да подсилим интересна работниците към такъв извънреден труд. Над тези 150 часа да има второ по-високо нива на заплащане, над това, което е уредил законът, но не беше приета“, припомни синдикалистът Чавдар Христов.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и подобие

    39 2 Отговор
    Образът на БГ работодателя е-робовладелец, назначен от ДС на БКП за капиталист...
  • 2 титаник

    13 0 Отговор
    и ти сега искаш да ми кажеш че ще преговаряте
    или ще пуснете едни анекси и едни молби за напускане ??
    не е да не сме го виждали
  • 3 Божкееее,мале,мале

    26 1 Отговор
    Ората от света,към който уж сме тръгнали,минават на четири дневна работна седмица,тук в африката ке става по-зле от Африка!

    Коментиран от #10

  • 4 Коста

    25 0 Отговор
    Сороснята ревяха че едно време имало Димитровски и Ленински съботник . Ама то бяха две съботи в годината. А сега какво стана бе ?
    Има предприятия където се работи по 12ч плюс почти всяка Събота !
  • 5 Де Факто

    23 0 Отговор
    В голяма степен се доказва, че работодателя е 'АЙДУК, който няма как да оцелее без помощта на корумпираните политици.Примери много.
  • 6 Боеко

    9 2 Отговор
    И да не забравите да гласувате пак за мен!Ша ви го набутвам с 300,ейииии!
  • 7 Баба Зоя

    20 0 Отговор
    Работодател пита радио София:
    - От четири месеца не съм плащал заплати на моите работници, а те продължават да идват на работа. Какво да правя?
    От радиото след кратък размисъл му отговорили:
    - Започни да им искаш такса за вход.
  • 8 Кожухаров

    23 0 Отговор
    Някои държави преминават към 4 дневна работна седмица с нормално заплащане.
    А нашите искат да им работим по 6 дена в седмицата плюс месец и половина извънреден труд !!!
    Тия профсъюзи дето никаква работа не вършат са за пандиза.
  • 9 Тъй тъй

    8 0 Отговор
    Койт не скача е червен!Набутват ли ви го с 300?!
  • 10 Смях в залата.

    3 20 Отговор

    До коментар #3 от "Божкееее,мале,мале":

    Ей африканче я се поинтересувай преди 100 години по колко часа на ден са работили работниците в развитите страни. Работили са по12,14,16, часа затова са вече напред и могат да си позволят да работят на 4 дневна работна седмица по 32 часа така че маймунке слизай вече от дървото и почвай да копаш чушки и домати.

    Коментиран от #14

  • 11 Миризлив пор

    17 0 Отговор
    Искат да не ги сатанизират, ами ако плащаха извънредния труд нямаше да има проблеми. Колко народ е изгорял с обещание и неплащане на извънредния труд? Да се регламентира и неплащането на извънреден труд да е криминално деяние!
  • 12 Дуранкев

    8 0 Отговор
    Ник Хaнуeр: Бизнecът и бoгaтитe нe cъздaвaт рaбoтни мecтa. Рaбoтнитe мecтa ce cъздaвaт чрeз oбрaтнa връзкa мeжду клиeнтитe и бизнeca, кoятo ce зaдeйcтвa oт пoтрeбитeлитe, увeличaвaщи тяхнoтo търceнe. Пo тoзи нaчин тoй прeдлoжи нeoбхoдимocттa oт пo-виcoки cрeдни дoхoди зa рaбoтницитe, a нe дaнъчни oблeкчeния зa бoгaтитe: Aкo пo-ниcкитe cтaвки нa дaнъкa върху дoхoдитe зa зaмoжнитe нaиcтинa рaбoтeхa, щяхмe дa ce дaвим в рaбoтни мecтa и въпрeки тoвa бeзрaбoтицaтa и нeпълнa зaeтocт ca нa рeкoрднo виcoки нивa.
  • 13 Дуранкев

    7 0 Отговор
    Трябва всеки на трудов договор да им профсъюз задължително, и да получава вестник работническо право. Без трудов договор да получава социална помощ или да има фирма - самонаетият. При безработица под 5% да се увеличава минималната заплата, от 30% от БВП на зает до 35%. Ако безработицата расте над 5%, да се намаля с един час работният ден. (Аржентина има БВП на човек 9887 щ.д. България има БВП на човек 9826 $, а тяхната минимална заплата е 538 USD, което е 868,83 Български лев) Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество"

    Коментиран от #16

  • 14 прави разлика

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Смях в залата.":

    Работили са по 12,14,16 часа на ден ама не те а ония от колониите дето са на тръстиката !!!
  • 15 Не питай старило, а патило

    20 0 Отговор
    Ядох попарата на "работодателите" 22 години! Личното ми мнение е, че нормални няма- от първия до последния са идиоти! Не ги сатанизираме - те са си най-долната измет! Няма по-ненаситно и алчно същество о български чорбаджия! Беден ми е речника да изразя възмущението си от тях!

    Коментиран от #26

  • 16 Без да се заблуждаваме

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дуранкев":

    На територията НЯМА профсъюзи. Щом получават заплати от бюджета няма какво да се коментира. Това са патерици на управляващите - членове нямат! Особено в частните фирми - там синдикати няма!
  • 17 Как ще ги стигнем

    11 0 Отговор
    Западните държави заместват част от човешкия труд с технологии и роботи, а тук цената на труда е евтина и могат да назначат 3 вместо един с допотопна техника. Електронното правителство още е мираж, а изхарчени милиарди за него. Населението намалява, но администрацията се увеличава във вид на агенции, комисии за наши хора. Там са разбрали че повече свободно време , води до по-добра продуктивност, не просто да живееш за да работиш, колкото да си плащаш сметките

    Коментиран от #21

  • 18 За размисъл

    12 0 Отговор
    Работих във фирма "Рондо" Пловдив 1 година. Уж всичко бе нормално - "плащах" си ДОО и всичко както трябва. При пенсионирането се оказа че изобщо не са ме осигурявали /Росен и Стоян - чорбаджиите/. И си заплатих АЗ за техния тарикатлък. В НОИ ми казаха, че ако се съдят с тях чорбафдж/ ще спечелят, но след години.. А аз съм на зор - плащаш и готово! Е, какво мнение да имам за тези идиоти? А са нагли на всичко отгоре - хем си знаят що за гадове са!
  • 19 4663

    9 0 Отговор
    изванредния труд в часните фирми е масово явление В нои тои не се отчита РАБОТИ се без почивка без осигуровки и без заплащане
  • 20 Дедо ви

    8 0 Отговор
    Представям си каква е картината за родените след '70 година! Работили са хората , но без договори или в най-добрия случай на минимално осигуряване. Но никой не закача тези простаци, защото сега за изборите ще "спонсорират" яко. А да не говорим, че с фирмен превоз - всички на митинга в раб време. Или си с нас, или ти оставаш без бизнес. Така е днес.
  • 21 Не е за вярване!

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Как ще ги стигнем":

    Отиди във фирма "ДЮК 1" в Пловдив. Ще видиш преса, възстановена от белканто, бормашини и абкант на 60 години, щанци незакалени, тесни работни помещения - при формовъчните машини, които помещения са причина за укрити трудови злополуки! Извънреден труд се полага, но като ти лепнат глоба за неправилно дишане и - няма пари. Мога цял роман да напиша за това алчно и некадърно семейство чорбаджии. Живот ли бе да го опишеш....
  • 22 ПЕНКО

    0 4 Отговор
    ПРАВИЛНО ---БеСиПи СИ ПРАВИ УЖ ПОЛИТИКА -ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕ -КАКВО МИСЛИ НАРОДЪТ !!! И 300 ЧАСА СА МАЛКО НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА И ПРОИЗВОДСТВА !!! ЕДИНСТВЕННО ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРИ ЛИЧНО СЪГЛАСИЕ НА РАБОТЕЩИЯ !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Какво бе си пи те гони?

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "ПЕНКО":

    Хайде слез от клона! И къде са т.н. синдикати? 300 часа изв. труд, който няма и да ти платят изродите са почти 2 месеца! Или годината става14 раб. месеца? Това е идиотизъм и трябва по най-бързия начин да ае премахне! Но какво общо има "би си пи"? Свали си капаците.
  • 24 Васил

    5 0 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца това са нашите работодатели.
  • 25 Пламен

    4 0 Отговор
    Чавдаре, интереса на работниците за извънреден труд, се изразява в 23,50лв.на час. Разбра ли Чавдаре? В Европа сме, все пак, Чавдаре! ЯСНО?
  • 26 Ядеитн

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Не питай старило, а патило":

    Оти скачате ве? Убави, лоши тия люде ви ранят челядта. Оти не станете бизнесмене сички, дека сте толкоз ербап. Па тогаз да видите леко ли са вадат пари, леко ли са плаща данок, надник и прочее, че и как са рани неблагодарна рая.
  • 27 волен сидеров

    0 0 Отговор
    СИНДИКАТ=НА ТЪРТЕЙ
  • 28 Гошко

    1 0 Отговор
    Аз редовно не им бачкам, та извънредно на тия айдуци, тц. Ще я карам лежерно и бедно, ама за безпари няма да бачкам...