Last news in Fakti

13 Декември, 2020 10:27 6 286 8

Ирландия не я чака нищо добро

  • ирландия-
  • брекзит-
  • мита-
  • икономика

С края на преходния период за Брекзит в края на годината, най-тежки последствия се очертават за Ирландия - поскъпването заради митата ще е значително

Ирландия не я чака нищо добро - 1
Снимка: Shutterstock

Географски Ирландия е в северозападния край на ЕС, но покрай Брекзит тя без да иска, се оказа в самия му център: републиката е единствената, която има сухопътна граница с Обединеното кралство, ако не се смята по-скоро незначителната отвъдморска територия Гибралтар. Краят на преходния период на 31-и декември ще доведе до огромни промени в търговията и в придвижването през границата, а по-всяка вероятност - и до сериозни проблеми. Надали ще има друга страна от ЕС, за която последствията да са толкова тежки.

Споразумението за бъдещите британско-европейски отношения остава под въпрос - ЕС и Великобритания се готвят по-скоро за провал на преговорите, но най-важната пречка от ирландска гледна точка вече бе отстранена: Брюксел и Лондон се споразумяха по съдържанието на Протокол за Северна Ирландия, който ще е валиден и в случай на Брекзит без сделка.

В Северна Ирландия - сравнително по-мек Брекзит

По силата на този протокол, митническата граница на практика се измества в Ирландско море (което разделя островите Великобритания и Ирландия), така че митнически контрол ще е необходим само при търговията между Северна Ирландия и останалите части на Обединеното кралство.

Така се избягва твърдата граница към Република Ирландия, а хората и стоките ще могат и занапред да преминават без контрол. От гледна точка на Дъблин това е важно, защото много от произвежданите в Република Ирландия стоки се транспортират от пристанищата на Северна Ирландия. За нея пък това означава, че най-лошите ѝ опасения относно вероятните затруднения в снабдяването с хранителни продукти няма да се сбъднат. Проблемът не е в това, че липсват капацитети за контейнери - предизвиканата от коронавируса криза значително намали обема на превозваните по море стоки. "Със същинския проблем ще се сблъскат търговците, които работят с нетрайни стоки", казва Том Ферис от ирландския Институт за международни и европейски отношения (IIEA).

Големият транспортен въпрос

Най-бързият маршрут за връзка между Ирландия и останалата част от ЕС преминава през Южна Великобритания и отнема 20 часа, при което са нужни само две кратки пътувания с ферибот. Този "сухопътен мост" се използва годишно от 150 000 товарни камиона. Освен това и в бъдеще остава да важи споразумението, според което транзитно превозваните стоки няма да бъдат подлагани на обстоен митнически контрол.

"Това е добре, но само ако превозните средства се движат безпроблемно и не се стига до транспортен хаос в Довър", казва Ферис пред ДВ и добавя: "Не мога да си представя обаче, че британските власти ще обработват с предимство ирландските товарни камиони". С други думи, логистични съображения биха могли да принудят транспортните фирми да се откажат от сухопътния мост, преминавайки вместо по него, по по-дълги и скъпи маршрути, които пряко свързват Ирландия и континентална Европа.

Цената на Брекзит

Цените в Ирландия ще се повишат най-вече след 1 януари, когато вносните стоки вече ще се обмитяват. В случай на Брекзит без сделка, влизат в сила правилата на Световната търговска организация /СТО/. Ирландският институт за социални изследвания ESRI изчисли през 2018-а, че при твърд Брекзит разходите за живот ще се увеличат с 2 до 3 процента или - средно увеличение от 900 до 1350 евро годишно на домакинство.

Съществуваха редица опасения, че Брекзит може да застраши крехкия мир в северноирландския конфликт. Все пак Протоколът за Северна Ирландия гарантира свободното пътуване през границата, а това е едно от най-важните условия в подписаното от британското правителство Великденско споразумение от 1998-а, което постави основата за мир след продължилите с десетилетия въоръжени сблъсъци.

В Ирландия възлагат впрочем надежди на новия американски президент Джо Байдън, който има ирландски корени. Известно е, че той се застъпва за сключването на сделка за Брекзит и за свободното придвижване на острова без граница.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    39 3 Отговор
    Ако си мислят че са зле да дойдат да по живеят тука , дойчевото зеле сега пак с Ирландия ли се захвана
  • 2 РЕАЛИСТ

    24 1 Отговор
    Хайде да не я оплакваме Ирландия. Половината американски президенти са с ирландски корени. Един от тях, Бил Клинтън беше инициатор на споразумението от Разпети петък. Сега идва Байдън , същи с ирландски корени. Значи Северна Ирландия остава в митнически съюз с Република Ирландия т.е ще функционират, като една държава. Границата се измества до морската. На една крачка ще бъдат от обединение. Въпрос на време и мъничко подкрепа от президент на САЩ с ирландски корени.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Факт!

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Ирландски корени не означава ирландец

    Коментиран от #4

  • 4 налюдател

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    кръвта вода не става
  • 5 Хайл

    11 0 Отговор
    Как може да вярвате на ДВ,тези измамници пишат единствено каквото им харесва и в тяхна полза
  • 6 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Най-много емигранти в САЩ бяха доскоро с германски корени. А знаеш ли защо имат малко президенти от немски произход? Имаше един виц - отиват на прием във Великобритания немският и френският посланик. Кралицата обаче с голям недостатък - не може да се сдържа и често пърди шумно. Французинът при един такъв момент става, изкашля се и казва: "Извинете, мадам, извинете всички присъстващи, изпуснах се!". Кралицата деликатно благодарила. Германецът забелязал благосклонното отношение към французина и при следващия подозрителен звук скочил и извикал: " Този път аз поемам вината за пр...днята на кралицата...". Дипломатичност, какво да правиш...
  • 7 минчо

    3 0 Отговор
    ЕЕ ЩОТО БЪЛГАРИЯ Я ЧАКА САМО ДОБРО!!!СТИГА ГЛУПОСТИ
  • 8 Сега ще"плачеме" за Ирландия??? Румъния

    3 0 Отговор
    Ни замина по стандарт на живот, по потребление, по Осъдени министри и Политици!!! По Ръст на Заплати и Пенсии!!! Задмина ни като Бърз влак Каруца!!! Румъния ни виновна за Корупцията у нас!!! Румъния върви Напред а ние се окопаване в Тинята!!! Защо ли???