Last news in Fakti

16 Декември, 2020 22:49 3 059 6

Доц. Красен Станчев: Рисковите стъпки преди изборите трудно ще останат без последици

  • красен станчев-
  • мерки-
  • избори

Основателят на Института за пазарна икономика очаква ревизия на бюджета след изборите

Доц. Красен Станчев: Рисковите стъпки преди изборите трудно ще останат без последици - 1
Снимка: БГНЕС

”Предприемат се много рискови стъпки в навечерието на изборите и това вероятно няма да остане без последици”.

Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ пред "Фокус".

"Сред тях е идеята за въвеждане на семейно подоходно облагане, което няма смисъл да се прави преди преброяването догодина, защото не се знае колко са семействата в България, обясни експертът. Много рисково е високото ниво на минимална работна заплата, което в някои области е довело до изкуствена безработица сред относително бедните хора и ромите", каза още доц. Станчев.

"Следващата година ще бъде много трудна за бюджета, и не само за него. Случващото се тази година е доста странно. В някои отрасли годината е много силна, в други не е така. Спадът в икономиката се запазва относително дълбок. Само поради карантина вероятно ще се окаже, че за година е загубен доход, който е почти 1% от БВП. Правителственото изчисление, че спадът ще бъде около 2,4 % или под 3% вероятно няма да бъде оправдано. Това ще бъде проблем за макрорамката на бюджета за следващата година", посочи икономистът.

Доц. Станчев очаква ревизия на бюджета след изборите, тъй като е трудно да се планира в подобни условия, но политическият риск е изключително голям.

"Обикновено в предизборни години рискът е изчислен на около 300 млн. лева средно на предизборна година. Сега обаче има пандемия и спад в икономиката, който съвпада с пандемията, но не е само заради нея. Онова, което засилва политическия риск е изчерпването на потенциала. Примерно за последните 10 години ръстът на доходите се забавя, ръстът на икономиката се забавя, подобряването на конкурентната позиция, изчислена през производителността, е с 30% по-ниска като скорост, отколкото за предишни години, ръстът на БВП е два пъти по-нисък, отколкото да речем за десетте години преди 2009-та", каза още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоо па

    1 2 Отговор
    Ко правим ся. Рунгел
  • 2 Един

    16 1 Отговор
    Спрете безразборната индексация на заплатите на държавните и общински чиновници е период на безпрецедентна криза! Направете реформи, защото ще доведете до фалит тая държава!
  • 3 оня с коня

    3 5 Отговор
    Доцентът е яростен Критик на ГЕРБ , ето я и Последната му критика:"Много рисково е високото ниво на МРЗ,което в някои Области е довело до Изкуствена безработица сред относително Бедните хора и Ромите"...Ама нали БАШ БСП непрекъснато реве че сме с Най-ниски заплати в Европейския съюз и положението става нетърпимо?Ами нали точно затова Опозицията иска Оставка на Борисов - защото Заплатите ни са били най-ниски?И изведнъж - високото ниво на МРЗ било рисково! А целта е ясна:Да послуша ГЕРБ Красен Станчев и да замрази заплатите,да избухне Всенародно Въстание по тая причина и да излязат на Улицата иначе мирни хора,нямащи нищо общо с "Триото","Майките" и т.н. и точно в него момент Доцентът ще се ИЗКИСКА Злобно на Управляващите с Думите "А...,видяхте ли сега кво направихте"!Ама наистина глупав доцент - зел на Краставичари Краставици да продава!:)
  • 4 Красен Станчев е мислещ и грамотен, НЕЕ

    3 1 Отговор
    Еднокнижник, не сие купил или получил за заслуги научната степен!!
  • 5 Васил

    1 0 Отговор
    Бюджет България=Кредити
  • 6 Самуил

    1 0 Отговор
    ТОЗИ Е ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ НЕОЛИБЕРАЛНИ ПОДЛОГИ НА СОРОС В БЪЛГАРИЯ. ЗАРАДИ НЕГОВИТЕ СЪВЕТИ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВАТА СЛЕД 1989, ДОСТА НЕЩА СЕ ОБЪРКАХА В БЪЛГАРИЯ