Last news in Fakti

21 Декември, 2020 23:31 3 404 6

Търговци протестираха в Свищов

  • търговци-
  • протест-
  • свищов-
  • стопанска академия

Наемателите подозират, че външен инвеститор има интерес към терена

Търговци протестираха в Свищов - 1
Снимка: БГНЕС

Търговци в Свищов, чиито обектите трябва да бъдат премахнати, протестираха срещу бързото решение. Предизвестията за премахване на обектите са издадени от Стопанската академия в Свищов. Те са за освобождаване на терена до 15 януари и събарянето на обектите до 30 декември, съобщи bTV, цитирана от news.bg.

Наемателите подозират, че външен инвеститор има интерес към терена. Те настояват за спиране и проверка на процедурата. В знак на протест, рано тази сутрин наемателите на терени затрудниха движението, пресичайки бавно пешеходната пътека пред обектите си.

Това място е в близост до училище и до болница не е подходящо за хипермаркет. По-нужни са обекти като техните, каза Елизабет Людмилова, жител на Свищов.

Шенол Акманов има заведение за бързо хранене на това място от 2006 година. От него се издържа цялото му семейство. "Потресени сме от ситуацията, значи на 15 януари като бездомни кучета ще бъдем изхвърлени на улицата", каза Акманов.

Синът му Кенан Акманов преди 5 месеца се е върнал от Англия, но вероятно отново ще емигрира. Имотът е собственост на Министерството на образованието, преотстъпен преди години за стопанисване от Стопанската академия.

Заради незавидно финансово състояние, висшето училище е принудено да се раздели с някои от губещите си обекти. "Имаме разходи за данъци, значи това е терен 12 дка, имаме за поддръжка ...това е публично държавна собственост. Ние имаме само право да го върнем и сме предприели с решение на академичния съвет именно това действие", обясни проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанска академия "Димитър А. Ценов".

Действията по освобождаване на терена са част от одобрения от Министерски съвет, през май 2019 година, план за оптимизация дейността на Академията.

От висшето училище заявиха, че са готови да предложат на търговците други помещения за ползване, но не е ясно как от Министерството на образованието ще подходи към спорния терен.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    5 2 Отговор
    Да си протестират, не ми пречат.
  • 2 БАЙ Х@Й

    4 1 Отговор
    ‼Въпроси които никой не задава и на които никой не отговаря: 1.) Защо придобилите ЕСТЕСТВЕН имунитет ще трябва да се ваксинират за ИЗКУСТВЕН такъв ⁉️ 2.) Ваксиниране ще трябва ли пак да носят маска⁉️3.) Ако не , ще ги бележат ли като в миналото с една звезда ⁉️
  • 3 БАЙ Х@Й

    8 1 Отговор
    🤔‼Вход само за бели‼- това било расизъм 🤔 ‼ Вход само за ваксинирини‼- това ще е новото нормално ‼🤔
  • 4 Честитито Я нов кьуфльнд я Подобно

    1 0 Отговор
    С мнооого полезни храни.........
  • 5 Поредната косервна кутия

    1 0 Отговор
    Ша опьнат и там
  • 6 Лидъл

    3 3 Отговор
    Освобождавайте терена, че да убивам и там малките магазини както с брат ми Кауфланд правим в цялата ви мизерна страна, Авие бълъци заповядайте и ни помогнете да доубием и останалите български предприятия :)))))))