12 Януари, 2021 09:41 3 699 20

Как да пестите

  • спестяване-
  • наръчник-
  • правила-
  • съвети-
  • германия

Да пестиш като германец. Кратък наръчник.

Как да пестите - 1
Снимка: Shutterstock

Домашно счетоводство

Контролът на приходите и разходите ви помага да не допуснете отварянето на финансови дупки в личния си бюджет. Експертите съветват да си водите записки на лист хартия или в електронна таблица на Excel за твърдите месечни разходи, които не можете да избегнете - като наем, застраховка или вноски по кредит. Така лесно ще разберете колко ви остава за книги, дрехи и развлечения.

"Принципът на празния буркан"

Оставащата сума след приспадане на фиксираните разходи е по-лесна за разпределяне, ако използвате "принципа на празния буркан". Той ще ви помогне да определите категориите разходи (материали за обучение, пътуване, нова чанта, лакомства и т.н.) и да ги приоритизирате. С първите оставащи средства трябва да бъде напълнен бурканът, запазен за най-важния разход.

Разумно пазаруване

Пазаруването по план може да ви помогне да избегнете спонтанни придобивки, за които по-късно може да съжалявате. Ако влезете в магазина със списък с необходимите продукти рискът да се сдобиете с нещо излишно е по-малък. За целта можете да използвате и мобилни приложения. Освен това е много важно да не влизате в магазина на гладен стомах и да отделяте ограничено време за пазаруване.

Стоките втора ръка

Дрехите втора употреба може и да не са по вкуса на всеки, но особено младите хора в Германия активно използват възможностите на секънд хенд търговията. Най-популярни са учебниците, но в университетите има и табла с обяви за мебели, лаптопи и цифрови фотоапарати втора употреба, а на някои места се организират и базари за ползвани велосипеди.

Разменна търговия

Не е нужно да ходите непременно до магазина, за да си купите ново облекло. Специални сайтове за размяна, като Tauschbörse.de или Kleiderkreisel.de, ще ви помогнат да спестите пари. При този вид пазаруване обаче възникват допълнителни разходи за доставка. Друг недостатък е това, че не можете да върнете дреха, ако тя се окаже тясна или широка.

Споделяне на храна

Споделянето на храна спестява не само природни ресурси, но и пари. Порталите за т.нар. foodsharing предлагат годни за консумация продукти, които някой има в излишък или са с лош търговски вид. На същия принцип работят и обществените хладилници в някои градове в Германия.

Поправи си сам

Счупено колело? Изгорял уред? Цените на ремонтните услугите в Германия са високи. Можете да спестите много пари, ако посетите някоя работилница от типа Repair Cafe. Нейните сътрудници ще ви покажат как да вдъхнете втори живот на повредения уред. Има обаче едно условие: трябва да си го поправите сами, слушайки съветите им.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    39 6 Отговор
    А не е ли по добре да се помъчиш да изкарваш повече пари отколкото да се принизяваш да носиш дрехи в които някой друг се е потил и пърдял!??!!!

    Коментиран от #8, #19

  • 2 Загрижен

    33 5 Отговор
    Ако си имате чекмедже с евро и кюлчета злато, то тази статия не е за вас. Ако си нямате, да си имате... Поздрави, ваш тиквун банкянски. И да внимавате, за кой ще гласувате.
  • 3 БАЙ Х@Й

    33 2 Отговор
    ‼ ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА‼ помните ли го?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Верно ли?

    24 2 Отговор
    Баш белите германци са си традиционалисти-сменят си електроуредите и техниката на всеки 10 години максимум!Затова у нас е пълно с техника втора употреба техника и автомобили.Виж останалите "германци" просто втората употреба я ползват така както роднините им оттам откъдето са се довлекли!

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тъй де!

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    Те германците не носят дрехи,в които друг е пърдял,а тия къде Меркел ги покани,и те влизат в статистиката!
  • 9 адолф х

    20 1 Отговор
    нека ни плащат по добре колтото на германец пък да видим кой е по пестелив
  • 10 ьяаяъ

    18 1 Отговор
    Да бе ще взимам полуразваленахрана от чужди хора и ще нося смърдящи на дезинфектант дрехи втора ръка, кой знае от кого....айде моля ви се. Може да сме бедни, но не сме втора ръка хора. Съветите са равносилни да станем клошари!
  • 11 Behemoth

    16 1 Отговор
    Като отворят кафетата не ходете....вземайте си за 50 стотинки от кафе машинка и си седнете в парка под дърветата като бели хора...
  • 12 Отворко

    14 1 Отговор
    Освен храна ,втора ръка,не виждам нищо,което не се случва в България.Не е важно само да умееш да пестиш.Трябва да има и какво да пестиш.Денги ,денги трябват.Мъни...
  • 13 Аз пък непестя.

    17 0 Отговор
    Работил съм в Германия десет години и им знам много добре манталитетът и държанието на немците. Държавата ги е заробила тарикатската отпускат им се кредити за жилище и кола с малка лихва но жилищата са много скъпи и едно младо семейство като вземе такъв кредит го изплаща цял живот и затова като спрът колата си последен модел на някоя хубава марка първата им работа е да претършуват рафтовете с проеценени храни които са срок на годност който наближава да изтече дефакто преоценената храна и чак тогава отиват да купуват редовна храна, смешно е но е факт.

    Коментиран от #16

  • 14 Аз40🏴‍☠️

    3 2 Отговор
    Направо излизайте off the grid, така хем ще ударите елита –– чиста форма на протест и съпротива.
  • 15 No name

    16 0 Отговор
    В статията удобно са изпуснали съвета да не се поставяш в положение да плащаш наем или кредит. Това спестява доста разход
  • 16 Ввв

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Аз пък непестя.":

    Едва ли е по-смешно от Ганя с 20 годишната каруца,пазаруващ боклуците в Кауфланд
  • 17 Един

    2 1 Отговор
    Да-а-а-а! Икономии, бедност : карам кола без покрив, пия от най-старото вино и ям мухлясало сирене!
  • 18 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли?":

    Не, не, не, не! Срещал съм доста германци в Прага, където живея, пък и съм пътувал често с колата до Германия преди 2 години. Наред с бизнесмените с хубави коли и жени и т.н. и младежите, които харчат, без да мислят особено, доста германци всъщност носят евтини дрехи, обувки и карат евтини коли. Това не е защото не могат да си купят друго, а защото са свикнали да спестяват солидно. Лично познавах германско семейство, което под леко капещ кран в банята слагаше леген, защото да се поправи изисква повече пари, отколкото да го оставят да капе. Къщата им за милион евро. Или възрастен германец с 20 апартамента, които дава под наем дългосрочно, а той си живее в пансион. Много пресметливи хора, които знаят кое колко струва. Е, има и такива, които не се грижат за това и после реват от ниските пенсии, но те са много малко спрямо общия брой.
  • 19 686

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    Гол и бос ще ходя,но дрехи в които някой друг се е потил и пърдял,няма да нося.
  • 20 ТРОПЧО

    0 0 Отговор
    ОТ ДАНАЦИ И ТАКСИ Е НА2 СЛАДКО АЗ ТАКА ПРАВЯ