14 Януари, 2021 09:38 7 683 33

За пръв път в историята

  • русия-
  • злато-
  • долари-
  • резерв-
  • промяна

Златният резерв на Русия по-голям от доларовия

За пръв път в историята - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път в историята златният резерв на Русия е по-голям от доларовия, съобщиха от Централната банка на страната. Общо от резерва на Руската федерация 22.9% е в злато, а запазите в американски долари са 22.2%. В абсолютни стойности златният резерв е на стойност 1298.5 млрд. USD срещу 124.6 млрд. USD. В евро активите са 29.5%, а в китайски юани – 12.2%.

Общите запаси от злато на Русия са 73.9 млн. унции и остават без промяна от април 2020 г., когато държавата спря да купува благородния метал. Информацията се потвърди и от Световния съвет по златото.

През ноември 2020 г. Централните банки в цял свят се превърнаха в нетни продавачи на злато. Причината е, че продажбите надвишават покупките. Де факто продажбите надвишават покупките още от август 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki

    100 8 Отговор
    А златния резерв на Боко как е хихи?

    Коментиран от #14, #24

  • 2 На Путин сейфа

    17 84 Отговор
    Е пълен хората гладуват

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 3 сила

    65 23 Отговор
    много са зле руснаците,много са зле...и Путин е много лош държавник много лош.....
  • 4 Гонг 2

    13 97 Отговор
    Русия и Северна Корея никаква разлика, даги оградят с стена
  • 5 Бат Бойко нощния бандит

    77 5 Отговор
    За пръв път в историята златните кюлчета в чекмеджето ми са повече от евраците.Ще трябва да тегля още 10 000 000 000 евро заем.
  • 6 мдааа

    8 48 Отговор
    Някой ден ще снимат и на Путин бункера ..
  • 7 сила

    75 15 Отговор

    До коментар #2 от "На Путин сейфа":

    не съм видял или чул в Русия да гладуват.....

    Коментиран от #8

  • 8 Еми

    13 56 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Погледни де ,отвори червените си очички

    Коментиран от #10

  • 9 Тъпу тролче

    47 4 Отговор

    До коментар #2 от "На Путин сейфа":

    Е на Боко щот е празен, а ние сме се ояли!
  • 10 сила

    65 3 Отговор

    До коментар #8 от "Еми":

    постоянно следя най различни руски сайтове,от години....много се пие но и се замезва добре така че не знам откъде черпиш информация....може би от Америка за България....

    Коментиран от #32

  • 11 Дельо Хайдутин

    60 4 Отговор
    Ами руснаците си нямат машинка за печатане на долари без покритие.
  • 12 Бай Дън

    11 19 Отговор
    Значи руснаците са ми обезпечили зелените хартийки със злато.
  • 13 Каишков

    70 8 Отговор

    До коментар #2 от "На Путин сейфа":

    Ти кога беше в Русия бе готин ? Или си чешеш двете мозъчни гънки ? То руснаците има какво да ядат , не ги мисли . И то без ГМО. А ние дето сме Европейци ядем умрели крави / екарисажи вече няма / , кренвирши от пилешки кожи , крака и барабар с перата. Пастет 50/50 дроб и тоалетна хартия и още куп боклуци на баснословни цени.
  • 14 Злато за злато

    43 4 Отговор

    До коментар #1 от "choki":

    Има той , ама в канадската фирма "Дънди прешъс -Златица и Пирдоп, тези дето ни обират, парите всеки ден и никой не ги пипа???"

    Тези" канадци- обирджий , са готови за съд отдавна ,но ни прокурор ни съдия , си мръдва пръста?

    Има разледване, което даказва, че те са подкупили, 5 български правителства подред???

    Диййй ...воле!
  • 15 Един от народа

    23 41 Отговор
    Светът се променя, и златото няма тази стойност, която имаше. Нормално, но любопитното е, защо Русия има 124,6 милиарда доларова наличност, а американците не потдържат Рублова наличност! Тоест мразим скапаните американци и европейци, но децата на всички руски политици и олигарси са именно в америка и европа, парите са им в долари и евро, а Батюшката от Сибир да се оправя. Същата реалност както и у нас....

    Коментиран от #16

  • 16 Знаещ

    10 24 Отговор

    До коментар #15 от "Един от народа":

    Ами такае ..и там е пълно с балъци, като тия, нашите..виж им коментарите и преценявай колко им е акъла. Иначе верно, имат много злато, ама за кво им е. Приходите от износ на суровини драстично паднаха, заради ниските цени на въглеводородите..а Жужко като чуе диверсификация'' и направо изпада в транс. Иначе по-горе коментиращите едва ли знаят начина, по който се емитират рубльовките и пряката връзка с ФЕД. Ама нека шараните си мислят, че нещо зависи от тях. Иначе и на бастун се хващат...А робота Федя сгъва шоколади..мухахаха!!!!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Я па тоя

    33 3 Отговор

    До коментар #16 от "Знаещ":

    Абе "знаещия"-как няма файда от златото...? Затова ли САЩ държът златните резерви на много държави-и даже не искат да им го дадът обратно--щото нямало файда??? Златен запас означава-суверенитет,финансова стабилност и независимост,вътрешно производство и потребление и т.н...-ама като те чета,се вижда,че няма смисъл да ти се говори-....Откъде се намирате такива експерти бе...

    Коментиран от #22

  • 18 Леле ма си т....

    25 1 Отговор

    До коментар #16 от "Знаещ":

    То затова финансовото състояние на всяка държава се равнява на златният и запас-той е критерия.Ама и ти си знаещ,колкото аз съм космонафт.

    Коментиран от #21

  • 19 Кумчо Вълчо

    20 0 Отговор
    " В абсолютни стойности златният резерв е на стойност 1298.5 млрд. USD срещу 124.6 млрд. USD."
    На никой ли не му прави впечатление , че 1298млрд са десет пъти повече от 124млрд ?????????????????????????????????
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да те светна

    1 17 Отговор

    До коментар #17 от "Я па тоя":

    Ми файдата от това злато е много малка, пренебрежимо малка..колкото на всяка една суровина бе, разбирачо. Суверенитет ама друг път. За да имаш суверенитет, трябва ти работеща икономика, която да произвежда продукт с висока принадена стойност...затова Жужко се моли за технологии, не е толкова прост, като търсеше от Меркел технологии срещу суровини. Все пак, като развиваш тия остарели фантасмагории, поинтересувай се как и по какъв начин се емитират рублите..ще останеш много изненадан от отговора. Пък иначе такива разбирачи като тебе -с лопата да ги ринеш...затова Територията е зациклила някъде около края на 60/тте години с персонал като тебе. Няма как от оператор на млекодайна биологична единица да станеш оператор на 3D принтер...няма как.

    Коментиран от #25

  • 23 Усуками Мадята

    9 0 Отговор
    Това колко чекмеджета са. Моля ви, мерете го в чекмеджета, та да стане ясно на хората
  • 24 Бой-COVID-59

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "choki":

    Скоро ще настигна руския златен резерв...
  • 25 1234

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "Да те светна":

    По малко чети DW ,за да знаеш повече за положението в Русия. Коя технология Русия не притежава? Коя държава работи само със собствени технологии. А ти знаеш ли, че без една холандска технология(за литографията) в света никой няма да може да произведе и 1 процесор. След Крим 2014 Русия направи 100 % собствено производство на 1300 високотехнологични изделия. Замени 1200 MW Сименс турбина със собствена, построи със 100% собствена технология завод за втечняване на газ. Създаде 100% авиационен двигател. И още 1300 подобни неща. От което загуби запада, който мисли като теб с догми. Без технологии няма как Русия да е №1 в света по създадени образци оръжия. А и тоя телефон, който държиш в ръката си също съдържа руски уникални технологии. Свръхбързият транзистор е създаден от акад Алферов, за което получи нобелова награда. А при производството на тъч скрина се използва руското откритие за студено рязане с лазер. Не се занимавай с Русия, голяма лъжица е за устата ти.

    Коментиран от #26

  • 26 Да те светна

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "1234":

    Еш па ти...то положението в Рашка - цъфнали, та вързали. Разслоението е огромно, корупцията... хехе, ние си мислим че имаме такава.Крадат като не видели( даже винтовете на военните си кораби продават)..айде нЕ ми ги фАли. Като е толкова могъща икономика , имаш ли на представа че емитирането на руски рубли е пряко обвързано с $ и ФЕД. И че като икономика се ''кипри '' около 60 място в света, редом с малка България ( при положение че ние нямаме и стотна от суровините им) и държави като Непал и Бряг на слоновата кост.Колкото до златото и долара... Половината от федералния бюджет на Русия зависи от износа на газ и петрол. Докато е възможно Москва да изнася газ към Европа срещу евро, абсолютно невъзможно е да се отдели световната търговия на петрол от долара. Големите глобални купвачи на петрол просто не биха приели да заплащат в друга валута освен долари. Това е обяснението на пламъка в очите на Иван, като чуе че ще му платят с $...Колкото до технологиите..не ме разсмивай и ти ..

    Коментиран от #27

  • 27 1234

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да те светна":

    Много си затлачен, нямаш познания за Русия. Говориш с клишета. Не си ми в категорията, за да разговарям с теб за Русия. Под достойнството ми е.

    Коментиран от #29

  • 28 MGewehr

    4 4 Отговор
    Резерва си е резерв ама той не е за всички рушняци... само за отбраните, както бе при царизма и СССР!
  • 29 Гошко

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "1234":

    Човече, разсмя яко, благодаря ти!!! Матушката ти притежавала 1300 технологии?! Я пак, кои, какви? За самовара? За ЗАЗ-а (ако знаеш какво е)? Смешници... Ватниците са народ от едно североизточно от нас блато, замръзнали технологично някъде в средата на 20-ти век и нямат шанс да мръднат напред в класацията на световното благоденствие, ако Джуджеткото им продължи да ги управлява и през следващите 20 години. Ама ти си им вярвай де....

    Коментиран от #31

  • 30 Емил

    3 3 Отговор
    Една рубла е равна един евроцент! Какво значение има златния резерв, когато няма производство?!
  • 31 Чудя се

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гошко":

    дали омразата има нещо общо с обективноста????????? Надали.
  • 32 Бай Шилер

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    Онзи ден отворих лента.ру и под един рекламен банер пишеше в заглавието.През 1938г. в Германия имат и в последното германско село водопровод, тоалетна, асфалтов път, а ние досега не сме ги стигнали
  • 33 Дръвчо

    0 0 Отговор
    Само власта и влиянието имат стойност, другото е прах.