Last news in Fakti

25 Януари, 2021 10:26 2 655 13

Бизнесът: Готови сме да работим с намалено работно време

  • бра-
  • търговски центрове-
  • дребен бизнес

Не убивайте икономиката, призовава БРА

Бизнесът: Готови сме да работим с намалено работно време - 1
Снимка: БГНЕС

„Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с намалено работно време. Само „ни отворете“. Това заявяват от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас. Около 85% от магазините на членове на БРА са затворени. Голяма част от тях нямат и нито един обект извън търговски център. Заради ограничителните мерки секторът за търговия на дребно е загубил стотици милиони левове.

БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с апел за „спасяване от фалит на сектор търговия“.

В писмото си затворените бизнеси настояват за „незабавно отваряне на търговските центрове“, за да може „поне оцелелите да се опитат да завъртят колелото отново“. БРА посочва, че търговският сектор осигурява голяма част от приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки. На представителите на бранша не са нито опростени, нито намалени каквито и да са финансови тежести. „Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха“, коментира Рая Попова, Генерален секретар на БРА. „Ако продължаваме така, ще има още много фалити. От данъкоплатци, съвсем скоро всички ще станем посетители на бюрата по труда“.

От организацията настояват за преразглеждане на досегашните мерки и незабавно изплащане на помощта, колкото и малка да е тя. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата 10%, например, все още не са получили нито един лев помощ. „Програмата за подпомагане на малки и средни предприятия „Запази ме“ или 10% от намаления оборот, или беше крайно ненавременна, за да спаси едни, или крайно недостатъчна, за да помогне на други, или не достигна изобщо до трети“, се казва в писмото. От мярката „Запази ме“ не могат да се ползват онези служители, като доставчици на стока, които са пряко свързани с дейността на магазините. Обектите в търговски центрове, които са останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като същевременно не могат да разчитат на държавна помощ.

От БРА определят мерките за безопасност и хигиена, които търговските центрове и магазините в тях са въвели, като „далеч отвъд държавните стандарти“. Те изчисляват, че вложените средства за дезинфекция, предпазни средства, филтри и лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране и др. от магазините и моловете са не по-малко от няколко десетки милиона.

През ноември 2020 г., преди повторното затваряне, БРА предложи спешни мерки за спасяване на дребния бизнес, сред които: отсрочване на кредити, държавата да поеме разходите за консумативи, заплати, осигуровки, а работодателите, поради забрана да извършват дейност, да се освободят от данъци. „Нито едно искане не беше изпълнено“, коментира Рая Попова. Тя дава пример със съседна Гърция, където държавата покрива 80% от наемите на затворения дребен бизнес. В Холандия и Австрия пък подкрепата за сектора е между 70% и 80% от спада в оборотите.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. От БРА уверяват, че магазините може да се подготвят да отворят в рамките на 2-3 дни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    22 1 Отговор
    Жалка картинка, с тази нагласа не се надявайте на нищо. Вместо да отворите, вие се молите.
  • 2 Бизнесът

    17 3 Отговор
    като видя такова заглавие падам и умирам!! Смях не ами смях какъв бизнес има в кочината. Просто такъв няма

    Коментиран от #13

  • 3 SARS

    23 1 Отговор
    Решението е оставка на шайката !!
  • 4 Правилно

    13 4 Отговор
    То с нормално криехте данъци, сега въобще няма да плащате!
  • 5 Бизнеса

    7 0 Отговор
    как се оцелява с 20лв на месец ?
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    12 8 Отговор
    Хайде , хайде.. тъкмо малко работниците да си починат ! Досега работиха 7 дни в седмицата , вместо 5 ..Нон стоп. От памтивека 1 ден беше определен за почивен , за бога , за човека и семейството му. Тука измислихте нова икономика .Бачкане Нон стоп!
  • 7 Българка

    18 1 Отговор
    Социалноро петно, срамът за България, да излезе и разкаже къде са парите, които тя "щедро раздава" по медиите, но не са достигнали до потърпевшите. Колко милиарда заем изтегли върхушката, за да се "бори" с ковид? Къде са парите? Има ли прокуратура извън ОПГ?
  • 8 Безумията на власта

    7 1 Отговор
    Нито пари дават , ако дадът дават за семки. Нито може да се работи 10г ГРОБ. Е какво ще ядеме а сметките.
  • 9 Та да попитам

    9 2 Отговор
    Какво фатално се промени,като ги затвориха " Ритейлърите". Абсолютно нищо.Видя се наживо,че и без техния петел,може да се съмне! Много загрижени за работниците,брей! Загрижени,ама за сметките си.Искат намалено работно време.Но колко ще плаща на онзи,ккйто му изработва кинтите? Два варианта: или двама роби по четири часа,или един на 6 часа.Заплатка,колкото да не умре от глад!
  • 10 неадеквати

    4 0 Отговор
    бизнес с намалено работно време-- ковид с увеличено работно време.
  • 11 ??????

    2 0 Отговор
    малко бремена
  • 12 Хахаха

    7 0 Отговор
    И да ревете ,това е положението,важното е ,че изборите се купиха с гласовете не държавните служители,полицаи,пенсионери,помощи за лила,ви.Само 300000 сте,а ония са 3000000.Сития на гладния не вярва.
  • 13 ами

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бизнесът":

    Каквито ни са бизнесмените, такъв ни е ѝ бизнеса - феодален. Като, оня кръчмар, дето се хвалеше, че ХРАНЕЛ 40 семейства. Докато не проумее, че те го хранят, купуват му къщите и колите, плащат му кредите и т.н., ще е тъй.