26 Януари, 2021 11:15 2 196 14

Петър Ганев: COVID-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

  • петър ганев-
  • икономика-
  • коронавирус

След отпушване на икономическата активност перспективите пред регионите остават, отбелязва икономистът

Петър Ганев: COVID-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия - 1
Снимка: БГНЕС

„Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти. Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат.“ Този коментар направи пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ).
Днес ИПИ ще представи традиционното си годишно изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България - „Регионални профили 2020“.

Три са основните посоки в анализа на регионалните профили – как стоят в навечерието на пандемията, ударът на кризата и перспективата, каза Ганев в предаването „Преди всички“.

Област Велико Търново е рекордьор по заетост – тя достига почти 79%, в столицата процентът е 78. В повечето области са били изгубени двойно или тройно повече работни места още по време на първата вълна на затваряне миналата пролет, за разлика от декемврийската, отбеляза Петър Ганев.

Индустрията и дигиталните услуги навсякъде бележат подем, отчитат изследователите. Велико Търново, Габрово и Русе са области, които се нареждат веднага след големите София, Пловдив и Варна в усилията си да привличат компании в дигиталната сфера.

„Безспорно COVID-19 обърна траекторията – той ни вкара от възходяща траектория в рецесия и то в дълбока рецесия, от която далеч не сме излезли, а най-вероятно през цялата тази година няма да излезем“, посочи икономистът.

Дългосрочната траектория на развитие на регионите обаче според ИПИ се запазва, подчерта Петър Ганев.

„В момента, в който има възможност за отпушване на икономическата активност, перспективите пред регионите остават. В момента всички общини планират своите ключови проекти за 2021 – 2027 година. Навлизат много европейски инструменти, какъвто е Планът за възстановяване и устойчивост, в който има доста насочени пари към регионите.“

В годината на коронакриза трудно може да има бяла лястовица, заяви още Петър Ганев.

„Силните центрове са тези, които променят картата. Въпросът е колко такива биха се появили, в това число и на север и колко такива биха разочаровали. Ето, Плевен е един от градовете сред най-големите в страната, най-големият близо в посока северозапад, но там тенденциите не са толкова положителни, демографията също е много негативна и не успява да „тежи“ на картата по начина, по който един Пловдив го прави на юг.“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    12 2 Отговор
    На вид хубав момък иначе какво работи и произвежда????

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Истината

    11 1 Отговор
    Това беше целта на измисления коронавирус г-н експерт...на световно ниво
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Този":

    Ами работи следното: по документи внася едни работи, ужким то страни извън ЕС, после ги препродава за Made in EU и прибира едни пари и казва как работи честно и съвестно и хиляди хората работят за него. Български бизнесмен.
  • 5 мислещ

    5 1 Отговор
    Вирусът не направи нищо такова, фашистите го направиха и именно това е един от търсените ефекти, ако говорим за фашистите по върховете. А тези около нас, те са просто зомбирани и комплексирани хипохондрици, които си умират да контролират и да бъдат контролирани.
  • 6 Българка

    10 2 Отговор
    На север може да се разкрият мно работни места и българите да имат евтина ио чиста ел. енергия. За това е необходимо да се промени плана за устойчиво развите в частта Зелена сделка. Северна България е богата на термални води. Могат да се направят множество евтини термални централи , които произвеждат евтна електроенергия. Проблемът за мафията е, че ако това се предприеме , няма какво да се краде. Печеливши ще са българите, а не хунтата
  • 7 Лост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Този":

    Ами щом говори за път и карта може да работи към пътното. Ама и там има различни професии😉.
  • 8 Мнение

    2 3 Отговор
    Ковид-исерията и всекидневната паника до това води.
  • 9 Бай Трай

    8 0 Отговор
    Ганев, моето момче. Много си млад и зелен за да ги разбираш тези неща. Първо тръгни от реалната икономическа обстановка в България през последните 10 и повече години и виш Тоталната Щета която сме в момента. Знаеш за какво става на въпрос.
  • 10 Бай Трай

    8 0 Отговор
    И добре ще Ви отпушат в затвора и по правилна траектория. Поредния лъзгач с кофа на главата който дрънка заучени Гроб фрази. Върни си дипломата и не се показвай повече. Срам и позор.
  • 11 Плевен загиващ град

    3 0 Отговор
    Плевен загиващ град !!!! Без поминък !!! След 20 години само ци*ани ще останат. !!!!
  • 12 Аспарух

    3 0 Отговор
    Икономисте,още миришеш на мляко! Демографията е в цялата страна! Стига слугува на властоимащите! ,,Статмистиките"ги знаем-пи сна ни от тях! Пишлигар!
  • 13 Плевен загиващ град

    4 0 Отговор
    Плевен загиващ град !!!! Без поминък !!! След 20 години само ци*ани ще останат. !!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Сърце и мозък болници.

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Плевен загиващ град":

    При нас дават на лекарите 5 цифрени суми.