Last news in Fakti

27 Януари, 2021 10:37 4 476 20

Ето колко фирми фалират у нас годишно

  • фирми-
  • фалит-
  • българия

На година техният брой е 400

Ето колко фирми фалират у нас годишно - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 400 е броят на фирмите в България, които всяка година фалират, сочат данните на Агенцията по вписвания. Конкретно за 2020 г. за периода от 1 март до 31 декември броят им е 396. Кризата предизвикана от пандемията с коронавируса не е повлияя на броя фалити. За въпросния период на 2018 г. те са 368, а за 2019-а – 379.

Расте и броят на фирмите, които не осъществяват никаква дейност. За последните 3 години подадените декларации за липса на дейност са над 400 000. За 2018 г. техният брой е 148 000, а за 2019-а – 160 000, като тук влизат и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ).

Към края на юни 2020 г. близо 140 000 търговци са посочили, че не са упражнявали дейност през 2019 г. Най-много фирми без дейност има в по-големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що бе?!

    8 3 Отговор
    Тъй повярвахме с комшиите в капитализм?!

    Коментиран от #11

  • 2 РАДИО ЕЛТО

    11 3 Отговор
    а колко фалираха миналата година БЛАГОДАРЕНИЕ на герб

    Коментиран от #16

  • 3 Сатъра на Хана

    2 0 Отговор
    Аз прочетох за 2019 160 379 ..... събираш и получаваш
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    6 1 Отговор
    Близо 400 е броят на фирмите в България, които всяка година фалират🤔🤔🤔

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГЕРБ унищожи бизнеса

    8 2 Отговор
    Замразените фирми са 400 000 което значи на 90% фалирали.
  • 7 Българка

    7 1 Отговор
    Само не разбрах каква актуална информация ни носи тази статия?
    Нищо не намерих за това колко фирми фалираха и преустановиха дейност ОБЩО през 2020 г и от началото на 2021 г? Или само на хартия и статистика правим анализи, т.е формално!? Не е ли цинично твърдението, че пандемията не се е отразила на бизнеса? !

    Коментиран от #10

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Нали правиш разлика между след работа ще мина да те взема и

    Коментиран от #9

  • 9 БАЙ Х@Й‼

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    След работа ще взема да те мина !
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Куха статистика- верен сбор от неверни данни ! Познавам човек който открива фирма, прави 45'000 , после открива , нова и така пет шест пъти годишно ( сещате се защо)! Та къде е той и в каква статистика !

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Що бе?!":

    Ами като сте повярвали да бяхте и прочели нещо за него !! Това е основен принцип в капитализма и се нарича конкуренция !! И има световни статистики от десетки години , че на всеки 10 нови фирми 9 фалират до 5 години , а от оцелелите също 9 от 10 фалират в следващите 5 години , тоест на десетата година оцелява 1 на 100 !! Ама това го знаят хора дето не четат за капитализма от опорките на Кремъл !! Та за твое сведение това е процес който върви от стотици години и ще върви още стотици години , за разлика от "комунизъма" , дето не можа да изкара и 100 !!
  • 12 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й‼":

    Във фирмите преустановили дейност , щото по-лесно е да оставиш фирмата без дейност , отколкото да я закриеш , тогава минаваш през съд и пълна ревизия , а в първия случай просто пускаш една декларация по интернет !! Ама най-обичам да питат пълни лаици , дето се имат за "експерти" !!

    Коментиран от #13

  • 13 БАЙ Х@Й‼

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Явно си леко встрани ! Проблемът не е , че не знам ! Проблемът е какво значение има такава статистика ! Открита една нова фирма, открити десет нови фирми ! Сигурно са стотици такива НОВИ фирми !

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

    Проблема е именно , че не знаеш , ама си мислиш че знаеш и не само си встрани , ами и много назад !! Най-малкия смисъл от тая статистика е , че България не е изключение от естествения икономически живот и в нея се развиват същите процеси както в нормалните икономики , към които се стремим , за разлика от банановите републики , където никой не фалира щото никой и не може да стартира , щото това е запазено само за дружките на вожда !! Второ това показва , че българите са достатъчно финансово грамотни да преценят кой начин на осчетоводяване им е по-изгоден , по ддс или без ддс , щото тези регистрации са именно за да не се прескочи прага за регистрация по ддс !! В което няма нищо лошо или незаконно , след като са си декларирали тези 49 000 лева приходи ,а те са ги декларирали , щото иначе няма да имат нужда от нова фирма !! Трето тези фирми "без дейност" не са фалирали , щото те само след 18 месеца пак могат да работят , щото оборота им е занулен и пак могат да работят до 49 000 и т.н. !! Но ти казах , твърде е сложно за теб и не се мъчи да вденеш , гледай си опорките от Кремъл , те поне не искат мозък и елементарни икономически познания !!
  • 15 локо

    4 0 Отговор
    Те други освен на крадците от ГЕРБ няма!
  • 16 Бизнесмен

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    Само тези , които бяха печелившите!
    Са приоритет, на набезите на Хунтата!
    васил Божков си иска парите от,
    Бойко Борисов , дадени му, като рушвет?
    По точно, 50 милиона лева!
  • 17 Червени боклуци.

    1 0 Отговор
    Червената, шайка-терористи БСП е партията на милиардерите-капиталисти, "заграбили алчно на човека". Затова половин България.
  • 18 Р. Овч.

    2 0 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни?!?!?
  • 19 123

    0 0 Отговор
    Официално има 400 фалита. Но всъщност спрелите дейност са реалното число фалирали. Просто е- процедурата по фалит значи 1-2 години да плащаш на надзорник, да се чака да не се появи кредитор и т.н. Никой малък не може да си позволи нито времето, нито парите за тези неща.
    Администрацията да не се прави на улава, а да си каже, че по 100000+ фирми фалират на година. Не че е огромна бройка- навсякъде само част от новите бизнес идеи се развиват.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.