29 Януари, 2021 13:55 9 612 17

(Без)полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството

  • строеж-
  • къща-
  • основен ремонт-
  • инвеститор-
  • съвети

"Не забравяйте, че каквото и да ви се случва сега, един ден ще е минало," съветва експертът Иван Кирмин

(Без)полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството - 1
Снимкa: Shutterstock

"На крилете на радостта сте, защото сте получили дългоочакваното разрешение за строеж на къщата мечта или пък планирате основен ремонт на апартамент или само на банята. Това е прекрасно време, пълно с мечти, с наивни, почти по детски очаквания, че животът ще бъде прекрасен, безпроблемен и всичко ще се случи по план. Наследете се на тези прекрасни мигове, защото е много вероятно след като виртуалната реалност – проекти и идеи започне да се трансформира в груба материална форма, тези прекрасни мигове да изчезнат.

Ще се опитам не да давам съвети как нещата могат да се случат близко до предварителните прогнози, а на първо място как инвеститорът да съхрани живота си, на второ - как психическото му състояние в края на процеса да бъде такова, че с подходяща терапия и медикаменти да се върне към нормата и на трето как да избегне някои, но далеч не всички, появяващи се от нищото непредвидени разходи. Не търсете виновни – първо, нямате време и второ, в строителния бранш е както в съдебната система, когато политик бъде обвинен в корупция. Или няма виновни или пък го отнася най-малко виновният. И винаги, както при политиците е виновен друг, най-често предишният.

Ясно е, че прогнозният бюджет в строителството не излиза. Ясно е и, че не е ясно с колко. Но има и нещо положително, което компенсира мъките и страданията. Инвеститорът в строителството трупа огромен управленски опит - трябва да управлява разнообразни процеси и много различни по квалификация, образование и умения хора. От хора, които имат усет към красивото, функционалното, които са добри в математиката и физиката или имат златни ръце до такива, които не са се възползвали от факта, че у нас много отдавна има безплатно образование.

Един девиз на архитектите гласи - „Да превърнем дефекта в ефект“. Не забравяйте, че опитът, натрупан заради дефектите има потенциала да се превърне в ефект, като го материализирате в бъдеще. Затова съветът ми днес е – не забравяйте, че каквото и да ви се случва сега, един ден ще е минало."

------------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 аман

    59 4 Отговор
    Аха ! Статийката е прозрачно ясна ! Демек ,не пробвайте сами да строоите и (или) ремонтирате жилища и къщи ,ми викнете строителна фирма (щото те са факири) ,та да не се вайката . ПП. После - не се чудете ,когато същите факири ви одерат кожата и ви съсипят нервите.
  • 4 Исско

    24 2 Отговор
    И? Дай ся да не строиме ...
  • 5 Анонимен

    51 0 Отговор
    Така. Извън полушеговития тон на г-н Кирмин, нека да поясня на Инвеститорите три много важни неща, които може да са били разбрани погрешно от статията: 1. Непредвидените разходи, предизвикани от другите участници в строителния процес,ТРЯБВА да се разследват докрай и да се търси компенсация от виновните. 2.Дефектите ТРЯБВА да бъдат предотвратявани или отстранявани, вместо да се търси начин за вписването им в крайната визия. 3.За вас лошия проект ще стане минало, но построеното ще остане да грози за поколения наред. И пейзажа, и името Ви. Борете се докрай!

    Коментиран от #12

  • 6 Ооо

    20 4 Отговор
    То който е строил скоро му е ясно, че грубият строеж трябва да се направи от фирма ... заради хилядите одобрения и протоколи, които измислиха вече
  • 7 тони

    27 3 Отговор
    аз статия не видях, само подговор
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кермен

    26 1 Отговор
    Аз признавам старите майстори,на сегашните пишман майстори всичко им е наготово!!
    И много джипси бригади се навъдиха!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Готин

    7 3 Отговор
    Колкото и да не ви харесва, това е истината. ,,Българинът разбира от всичко,, Единствено пломби на зъбите не може да си направи и за това е готов да си ги извади а по отношение на знанията с които разполага, ще ви кажа шопският лаф: ,,Я па он че ми каже!,,
  • 12 Bigfut

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Респект,дано повече бъдещи собственици на жилища да го запомнят и прилагат в процеса на строителство,ефекта е много повече от само финансов.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трънчанин

    1 0 Отговор
    "Ега ти влезне майстор у дома!". Проклетия от Западна България.