Last news in Fakti

29 Януари, 2021 12:46 8 591 8

Фалира една от най-големите авиокомпании

  • hna group-
  • hainan airlines-
  • фалит

HNA Group беше най-голямата частна авиокомпания в Китай

Фалира една от най-големите авиокомпании - 1
Снимка: Shutterstock

HNA Group, в която влиза и Hainan Airlines, подаде документи за обявяване в несъстоятелност. Това беше най-голямата частна авиокомпания в Китай. Базата ѝ беше в град Хайнан, откъдето осъществяваше редовни и чартърни полети до 500 града в и извън Китай.

„Кредиторите са подали молба в съда за фалит и реорганизация на нашата група (бел. ред. HNA Group), поради невъзможност групата да изплати задълженията си“ се казва в съобщение на HNA Group до пресата.

„Групата ще си сътрудничи със съда за провеждане на съдебен контрол, ще насърчава активно работата по разпореждане с дългове и ще подкрепя съда да защитава законните права и интереси на кредиторите в съответствие със закона, за да осигури безпроблемния напредък в производството и функционирането на компанията“, пише още в изявлението.

През февруари 2020 г. китайските власти се намесиха в управлението на един от най-големите конгломерати в страната, тъй като той се бореше да преодолее дълговата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Преди време HNA Group привлече световното внимание с високите си разходи, купувайки дори дял от хотелския гигант Hilton Worldwide Holding и Deutsche Bank. Групата обаче задлъжня след появата на проблеми с ликвидността през 2017 г. Последният финансов отчет, който публикува, обхващащ първата половина на 2019 г., показва, че компанията има 706.7 млрд. юана (109 млрд. USD) дълг.

Hainan Airlines е създадена през 1989 г. под името Hainan Province Airlines. През 1993 г. е преименувана на Hainan Airlines. Компанията майка HNA Group е създадена през 2000 г. В нея акционери са и други авиокомпании, а именно: Shanxi Airlines (92,51 %), Chang'an Airlines (73,51 %), China Xinhua Airlines (60 %), Lucky Air, Deer Jet, Shilin Airlines (48,9 %) Grand China Express Air (20 %), Yangtze River Express, Hong Kong Airlines (45 %) и Hong Kong Express (45 %). Флотилията на HNA Group е 900 самолета.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонго Васил

    20 46 Отговор
    Да фалира цялата държава дано..съсипаха ни живота тия жълтури!!!
  • 2 Жълт от ноктите нагоре..

    26 6 Отговор
    Всичко Частно Ще Фалира..
  • 3 Бохемът Софиянец

    36 2 Отговор
    Всичко и всеки ще фалира особено които са на хранилка от банки .още не им е ясно но всичко е умишлено ще разберат малко късно ще е успех
  • 4 vankata

    24 3 Отговор
    Същите които искаха да вземат на концесия Пловдивското летище добре ,че се отказаха.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Местен

    39 4 Отговор

    До коментар #4 от "vankata":

    Това е най-смешното летище в Европа - 3 полета в седмица и 200 души персонал +ОВД + Гранична полиция +обикновена полиция + кметска полиция +ДАНС +ДАР + Арменския поп и т.н.... Познай кой им плаща заплатите.

    Коментиран от #8

  • 6 любител

    7 1 Отговор
    ами така става като искаш да налапаш всичко печелившо само че не трябва да разчиташ на заем от банки а като боко крадеца на чекмеджето си.
  • 7 Пусто майна

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "vankata":

    Сергей Станишев, му беше "комисионера" на това летище, от както
    се построи , никой не ще и да чуе, за Пловдивското летище?
    Добре е , че няма полети ,че мястото не му е там?
  • 8 Митю

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Местен":

    Като си залепен за военна база,няма шанс.