Last news in Fakti

30 Януари, 2021 11:30 3 255 43

България на първо място по евтин ток в ЕС

  • цена-
  • електричество-
  • българия-
  • ес-
  • eurostat

Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова

България на първо място по евтин ток в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва анализ на данните на Евростат за 2019 г., направен от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). България е на последно място сред държавите членки на ЕС с пълна крайна цена за електроенергия от 0,0976 евро/кВтч, около три пъти по-ниска от най-високата, която плащат в Германия - 0,2992 евро/кВтч.

Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова. При сравнение със съседните пазари се вижда, че домакинствата в Румъния плащат с 42% по-високи сметки за електроенергия, а тези в Гърция - със 70% повече. Електроенергийните разходи на домакинствата в западните ни съседки на свой ред са средно с 18% по-ниски от българските, уточнява bgonair.bg.

Анализът разкрива един любопитен факт - мрежовите разходи в България (0.0256 евро/кВтч) са 2 пъти по-ниски от средните за ЕС и са 3-4 пъти по-ниски от страните рекордьори - Белгия, Лихтенщайн и Германия.

Експертите изразяват тревогата си, че при все по-амбициозните цели и драматични изисквания пред мрежовите компании, мрежовите цени в България остават устойчиво сред най-ниските нива не само в ЕС, но са на 35-то място от 38-те европейски държави. След нас са само Република Северна Македония, Малта и Грузия.

Ако все по-високите изисквания към мрежите в следващите десетилетия не намират своето отражение в сметките на крайните потребители чрез съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било логично за тяхното развитие, модернизация и дигитализация да се насочи публичен ресурс, посредством специфични инструменти за подкрепа, европейски средства, публично-частни партньорства, нисколихвено финансиране и т.н., заключават експертите от ЕМИ.

В досега оповестените стратегии, програми, планове и многогодишни финансови рамки на националните институции този факт не изглежда да се отчита, предупреждават те.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    56 6 Отговор
    Ами хайде, време е за повишение...нали сме европейци...
  • 2 злобар

    78 4 Отговор
    А по заплати , беднотия ,безработица и сиромашия ?
  • 3 Гост

    64 3 Отговор
    Това намек, да очакваме увеличение ли е ?
  • 4 хъхъ

    56 5 Отговор
    И АЕЦ и лошите ТЕЦ-ове бяха построени от лошия комунизъм. АЕЦ-а го съсипаха и след 15г. ще сме без централа, ТЕЦ-овете ги дадоха на американците с договори за скъп ток...но и те си отиват след 15г. заради еко джихадистите. И така ще сме еко със скъп ток, вероятно и внесен отвън. Може би от Турция, колко патриотично, а?

    Коментиран от #9

  • 5 Азззззззззз

    49 3 Отговор
    Димек: Няма да е зле да ви го повишим.
    Примката продължава да се затяга, а робите мълчат. Няма да стане без излизане по площадите.

    Коментиран от #6

  • 6 хъхъ

    52 2 Отговор

    До коментар #5 от "Азззззззззз":

    Скоро ще четем:

    Електроразпределителните дружества поискаха 30% увеличение на цената на тока

    след 2 дни...

    КЕВР не разреши шокиращото поскъпване на тока, а само 18%

    Вечния номер.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    50 4 Отговор
    Токът у нас е с по-ниска цена, но не ни е по-евтин ‼ Защо не сравните колко ток можем да платим с доходите за един ден у нас и колко могат да платят в другите страни от ЕС ⁉️
  • 9 гого

    41 8 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    Ами приятел, във Франция демокрацията построи 56 АЕЦ-а. Не става въпрос за идеологии, а за политика и планиране. Кой ти е виновен на теб?
  • 10 Българина

    37 0 Отговор
    България за пореден път от началото на 2020 г. е пазарът с най-скъпа електроенергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа.
    В съседните Румъния и Сърбия постигнатите тарифи за електроенергията са съответно 37 и 38 евро/мВтч. Дори в Гърция, която традиционно е най-скъпият пазар поради включени допълнителни такси в борсовата цена, стойността тока за 9 февруари(2020г.) е по-ниска от тази в България - 50 евро/мВтч.
    В Западна Европа пък енергията е още по-евтина - в Германия бяха постигнати стойности от 1.57 евро/мВтч, а във Франция - 14.7 евро/мВтч.

    Коментиран от #12

  • 11 Аз40🏴‍☠️

    34 2 Отговор
    На дедо ви фурките, тук крадат като подават по нисък волтаж в определени часова. Точно като с водата, спират и продухват водомерите. Ако не крадяха щеше да е яко, но са такива тулупи по всички структури, че просто им е в кръвта кражбата. Правят го по инерция.
  • 12 Метин

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    токът ще продължава да пада в западна европа, заради добрата мрежа и възобновяемите, в които наляха пари ...

    Коментиран от #21

  • 13 цинго

    34 1 Отговор
    нека се вдига цената на тока, ние ще се топлим със стари гуми, тока само за светене ще се ползва

    ако ще и 100лв киловат да стане една крушка не е много ще издържим

    дано останалите издържите на пушека от печката горяща с гуми

    Коментиран от #20

  • 14 радио елто

    14 8 Отговор
    редно е да се вдигне малко цената на тока и на на мен ми се вижда че е евтин, щом имате пари за малдивите и за слънчака
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 И първа

    21 0 Отговор
    по бедност и с най - нисък БВТ в ЕС !
  • 17 питам

    28 0 Отговор
    А доходите как са? Доходите?
  • 18 Антония, Симеонова??? Сметни цената на

    26 0 Отговор
    Тока и Заплатите в Държавата и тогава кажи колко е най Евтин тока България!! Към цената на тока са закачени още 10 добавки, Пренос, мрежа, загуби и така до 10. това е крайната цена на тока за потребителя!!Маниполираш, на Български Лъжеш!!!
  • 19 Иванчо

    19 1 Отговор
    А на кое място сме по размер на заплатите?
  • 20 един от многото

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "цинго":

    Няма страшно ще издържим и на миризмата , като ви наджаскаме и вас в печката!
  • 21 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Метин":

    Тока не пада а поскъпва в Западна Европа и по конкретно в държавите залагащи на зелена енергия . Германия е очевидния пример.
  • 22 Павел Пенев

    23 4 Отговор
    Не само тока, и водата ни е много евтина. Затова в много европейски държави,включително и в Германия водата е безплатна.Там се заплаща само топлата вода за парно.Засрамете се. Гнусни корумпирани демократи,направиха от водата,въздуха и слънцето търговска стока.

    Коментиран от #36

  • 23 Пловдив

    20 0 Отговор
    Хайде пак да послушаме лъжите, на енергийната мафия. Пълни глупости, на които никой поне средно интелигентен човек, не би повярвал.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НО И №1

    13 0 Отговор
    ПО НИСКИ ПЕНСИЙ,ЗАПЛАТИ И ВИСОКИ ЦЕНИ С ВТОРО КАЧЕСТВО ХРАНА
  • 26 яко ни лъжат

    19 0 Отговор
    ГОУЯМА ЛЪЖА ВЪВ ФАКТИ. ДА СЪПОСТАВИМ ТОКА 24 СТОТИНКИ КИЛОВАТА ПРИ ПЕНСИЯ 300 ЛЕВА???????? МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ 1250 КИЛОВАТА А ПАРИ ЗА ХРАНА,ДРЕХИ,ВОДА, ЛЕКАРСТВА НЕ ОСТАНАХА... ГОУЯМА ЛЪЖА ПИША ТУК. С 1250 КИЛОВАТА МОЖЕ ДА СЕ ОТОПЛЯВАШ НОРМАЛНО ПРЕЗ ЗИМАТА И ННИЩО ПО-ВЕКЕ. ОТОПЯВАШ И УМИРАШ ОТ ГРАД. И ЖАЖДА. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И РАЗБОЙНИКА.
  • 27 дада

    19 0 Отговор
    много лъжат в тая статия изобщо в българия тока не е 0,09 евроцента а си е 0,22ст което е около 0,13 евроцента и май излиза по скъп и от най скъпия в германия

    Коментиран от #30

  • 28 Ха ха ха

    18 0 Отговор
    Е познайте какво следва, хахаха, защо не написах те България на първо място по ниски заплати и безработица
  • 29 ЕФТИн

    13 0 Отговор
    КЛКО Е ЕФТИН??!!?? КАТО СЛОЖИШ
    НАД БАВНИТЕ СТОЙНОСТИ СТИГАМЕ
    ПОРТУ.,ЕПАНЬОЛ И ГРЕЦИЯ. ТУК ИМА МНОГО ШМЕНТИ КАПЕЛИ.
  • 30 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #27 от "дада":

    в българия тока е евтин напук на липсата на енергосуровини или на нови технологии за добив на електричество.проблема у нас е безхаберието на потребителя по посока енергиина ефективност.затова въпреки евтиния ток разходите на домакинство за него не са малки и са близки до тези в европа.и цената на тока не е обвързана с доходите,а с производствените разходи.затова у нас нек е в толкова тежко състояние.реално държавата дотира ражодите за електричество.
  • 31 Възмут

    8 0 Отговор
    И на последно място по заплати и мизерен и скотски живот.Да ни дадат европейска заплата у живот па да го направят като техния.
  • 32 Горянина

    6 0 Отговор
    Абе май ще почнем взривяване на сълбове. Време е за наказания
  • 33 оня с коня

    3 14 Отговор
    Непрекъснато тука разни Русофилски Същества неуспели да се реализират в Живота се жалват,че Заплатите ни били най-ниски в ЕС.И Зъб не обалват обаче,че Жинота в БГ е НАЙ-ЕВТИН в Целия ЕС!И тук не става въпрос само за цената на Тока а ЗА ВСИЧКИ СТОКИ И УСЛУГИ!А че сме и даказани Парвенци по Сива икономика в ЕС - всепризнато и документирано е,т.е. Прихода на Българина е ПОНЕ С 30% по-висок от Официално декларирания с цел Избягване на Данъци.Само ще попитам:Някой да е платил примерно 6-7-800лв за ремонт в Жилището си,да са го Одрали както пише по Книгине в Автосервиза и т.н. и да е получил КАСОВ БОН?А при почивка на Морето Къщите за Гости да са му дали Фактура?Може пък само на мене да се случват подобни неща...!:)

    Коментиран от #39

  • 34 Bai nudals

    10 1 Отговор
    Евтин е да благодарим на братушките за,АЕЦ Козлодуй,иначе...
  • 35 Мадлин Олбрайт

    6 2 Отговор
    Не е честно токът в България да е толкова ефтин
  • 36 Гоуст

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Павел Пенев":

    Безплатно няма пак я плащаш под една или друга форма било то данъци и тн.Тия утаители на Дор филтрация третиране на водата да стане питейна струват пари.
  • 37 ПАРАЗИТИ

    11 0 Отговор
    ЕВТИН Е ЗА БОГАТИТЕ , А ЗА БЕДНИТЕ Е НАЙ СКЪПИЯ В ЦЯЛ СВЯТ , КРАДЦИ И МУТРИ ПРЕСТЪПНИ , ЧУМАТА ДА ВИ НАМЕРИ МРЪСНИЦИИИИ !
  • 38 КЪРЛЕЖ

    10 0 Отговор
    ТОКА Е НАЙ - ЕВТИН НА БОЙКО , ПУКНАТА СТОТИНКА НЕ Е ДАЛ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ , НЕ ЗНАЕ ДОРИ ХЛЯБА КОЛКО СТРУВА !
  • 39 дада

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    най евтин друг път и стоките тук са по скъпи от другите страни в евросъюза
  • 40 СусБе

    6 0 Отговор
    А заплатите и пенсиите да най-ниските във света но искате да продължите с грабежа!
  • 41 възмутен

    1 0 Отговор
    ХА,ХА, ХА- ЗА ИЗНОС-ДА, но за вътрешно потребление - НЕ! С това, какво казвате, че ни подготвяте ли за ново увеличение?
  • 42 Ха Ха Ха

    2 0 Отговор
    Как най ниски бе.Нали бизнеса изнесе данни,че тока в България е в пъти по скъп на свободния пазар от този в европа.Ей на луди ни направихте!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.