Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 09:56 3 191 6

Ето колко пенсии са били преизчислени служебно през 2020 г.

  • пенсия-
  • пенсионери-
  • мерки

След промяната от началото на 2021 г. гражданите пак могат да подават заявления за преизчисляване на пенсиите им

Ето колко пенсии са били преизчислени служебно през 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Чувствително намалява броят на подадените от работещи пенсионери заявления за преизчисляване на пенсиите им с допълнително придобития от тях осигурителен стаж или осигурителен стаж и доход след пенсионирането.

Причината е въведеното като противоепидемична мярка през 2020 г. служебно преизчисляване, коментират от НОИ.

През 2019 г. подадените от работещи пенсионери заявления за преизчисляване на пенсиите им бяха 206 337, от тях 133 502 за преизчисляване само с осигурителния стаж и 72 835 за преизчисляване с осигурителния стаж и дохода. От общия брой на подадените през 2019 г. заявления за преизчисляване на пенсиите 117 490 са за преизчисляване само в текущата година, а 88 847 заявления са с многократно действие – за ежегодно преизчисляване на пенсиите. Последната възможност е нова и е в сила от началото на 2019 г.

През 2020 г. броят на заявленията намалява близо 3 пъти – подадени са 75 075 заявления, от тях 43 200 за преизчисляване само с осигурителен стаж и 31 875 за преизчисляване с осигурителен стаж и доход. От общия брой на подадените през м.г. заявления за преизчисляване на пенсиите 28 030 са с еднократно действие (за преизчисляване само в текущата година), което спрямо предходната година е спад с повече от 4 пъти. Близо два пъти намалява и броят на новите заявления за ежегодно преизчисляване на пенсиите – те са 47 045.

Общият брой на пенсиите, преизчислени през 2020 г. на базата на данните за допълнително придобития от работещите пенсионери осигурителен стаж надхвърля 300 000, като над 260 000 от тях бяха служебно преизчислени, считано от 1 април 2020 г., без лицата да подават заявления за целта.

От 2021 г. преизчисляването на трудовите пенсии с осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, се осъществява само по служебен ред като постоянно действащ механизъм. Това служебно преизчисляване ще се извършва от 1 април на всяка година с данните за придобития от лицата стаж след пенсионирането до края на предходната календарна година.

След промяната от началото на 2021 г. гражданите пак могат да подават заявления за преизчисляване на пенсиите им, но в тези случаи се отчитат и данните за осигурителния им доход след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за тях. През януари са подадени над 3000 такива заявления, като в тези случаи пенсията се преизчислява от първо число на месеца, следващ месеца, в който е подадено заявлението.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    23 1 Отговор
    Трябва да се преизчислят и актуализират пенсиите на ВСИЧКИ пенсионери, а не само по заявления на работещите такива! Това последно е правено преди 10 г. по инициатива на БСП. Слънцето- вожд прахосва от джипа милиарди безразборно на послушни слуги и предизборно , милиарди са ограбени за чекмеджета ,милиарди за откупуване от Путин и САЩ! Мутрите се подиграват с по 50 лв за пенсионерите до края на март и си мислят, че с тези подаяния ще ги купят!
  • 2 весо

    2 0 Отговор
    Е,как няма да намалява броя,след като още преди няколко години,по-голяма част от работещите пенсионери подадоха заявления за служебно преизчисляване!
  • 3 Весо

    22 2 Отговор
    Пенсионирах се през 2012 с пенсия 625 лв.Продължих да работя до момента и пенсията ми е 1126 лв.Като гледам,по покупателна способност е точно колкото преди 9 години.Изравняването на минималните пенсии с пенсиите на онези,които притежават необходимия стаж от 40 г. е абсолютна подигравка с всички пенсионери!

    Коментиран от #6

  • 4 Пенсионер

    2 2 Отговор
    Много хора не се осигуряват и после пищят,че им е малка пенсията.

    Коментиран от #5

  • 5 Ааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    Пенсиите наистина са малки. След всяко увеличение на същите, следва увеличение на цените на стоките и услугите. А тези които не се осигуряват може и да са в по-добра позиция, защото с 200-300 лева пенсия нищо не става.
  • 6 Ооо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Весо":

    Наистина не е нормално човек със стаж от 35-40г да почучава 20 или дори 50 лв повече от тоя без грам стаж… нещата трябва да са различни в пъти - 3-4 пъти ако трябва…
    Никой пенсионер не е тръгнал да си купува коли и апартаменти. Всичко, което взема се харчи по някакъв начин . По-голямата пенсия ще даде възможност на тези хора да вършат някаква работа допълнително.. дали ще е гледане на земя, животни и т.н - няма значение.. важното е, че ще правят нещо и ще движат живота и около тях, а не само да чакат края или следващата пенсия