7 Февруари, 2021 20:31 11 533 29

Фирми заобикалят 10-годишната давност за дълговете

  • дългове-
  • колекторски фирми

Законови врътки помагат на колекторските фирми

Фирми заобикалят 10-годишната давност за дълговете - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията за защита на потребителите получи редица сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове. Според Асоциацията, тези компании са успели да измислят начин, който да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност.

Проверка на АЗП установи, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността.

Така например, ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга, но и за лихвите описани в погасителния план на дадена банка.

Банките понякога за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума посочена в погасителния план на банката (главница плюс банкова годишна лихва).

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите, както и националния омбудсман Диана Ковачева по случая. Възлагаме своите очаквания на г-жа Ковачева, която е призвана от висотата на заемания от нея пост, да защити по категоричен начин интересите на българските граждани, допълват от Асоциацията.

Те апелират потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове. Призовават ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    139 22 Отговор
    Такава давност няма никъде в Европа. За сведение- в Германия е 5 години, в Англия- 1 година. ГЕРБАДЖИИТЕ пак ни прекараха през реката без да пием вода.

    Коментиран от #4, #12, #13, #18, #26

  • 2 ХАРОН

    43 1 Отговор
    Такова е времето- скиорско. Каквото има това заобикалят.
  • 3 123

    22 108 Отговор
    Га яде кифтетата ни рива,га трябва да връщаш заема,ревеш.Кви давности,кви пет лева.Никаква давност не трябва да има.

    Коментиран от #9, #11, #15, #25

  • 4 Ама

    89 10 Отговор

    До коментар #1 от "Павел пенев":

    то и такъв овчи народ който да търпи мутра - еднокнижник да го клати с 200 вече повече от 10 години също няма в Европа.
  • 5 Бах

    88 11 Отговор
    Всички колекторски фирми са на бившите мутри . Умишлено , тази отвратителна дейност е дадена на тях от държавата . Целта е да се държи народа в подчинение и страх . Ще дойде ден за разплата , знаем всички . И тогава без съд и присъда . КАКТО КОМУНИСТИТЕ СЛЕД 9 - септември и народа е прочистен от кръвопийци !
  • 6 Кво ривете

    75 4 Отговор
    Забравихте ли,на кого снесоха седемдесет и пет милиона бг.левчета,за" подпомсгане на бизнеса" още през пролетта , миналата година.На бай Пешо баничара ли? Тази извратена форма за узаконен рекет съществува само у нас и в Русия. Понякога ме избива смях,като чета дивотии на облъчени зомбита.За комунизма в Русия. Че там е такава форма на див,първичен капитализъм, каквато на запад отдавна са забравили.Та недейте плюйте руснаците.От едно тесто сме.Още със старта на Перестройката им, всичко лошо,гадно, брутално,привнесохме от там.До запетая!От приватизация за един лев,през концесии, мутри, групировки, изборни правила, частни съдебни изпълнители. Цял поменник,ако изреждам докрай. Включително и колекторите.
  • 7 1234

    15 38 Отговор
    В момента в който се пусне жалба до КС, този закон ще падне. Това което прави, така както е написан, променя правни отношения със задна дата. Което е абсолютно недопустимо и беше немислимо да се случи в правния мир, но специалистите от парламента, не само от ГЕРБ, са способни на вякакви изненади.
    Тези, челенове или ще ги променят или ще ги отменят. Никой от банките или който и да е кредитор не му дреме за тая измишльотина, което вие наричате "край на вечния длъжник".

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нямам срам

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    А ти трябва да не пишеш тука... подлога
  • 10 Не се променя със задна дата

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    И няма да падне. И до сега имаше давност. Просто отпада правото на подновяване на няколко години .
  • 11 Колекторче

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Лихварите и Господ ги мрази. Хиени.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Павел пенев":

    Стига с лъжите, тролчо! Каква е тази давност от 1 година, бе? Да ходя и аз да дръпна някой друг паунд, пък след една година нищо няма да дължа.

    Коментиран от #14

  • 14 asfsf

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Те англичаните като те видят с опърдените потурки ще те заринат с паундове ша знаиш!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Съдията Дред

    3 2 Отговор
    То след като Висшия адвокатски съвет сезира Конституционният съд, най вероятно тая давност ще се окаже сериозно окастрена - 10 години ще се броят от 02.06.2021 година, когато законът влиза в сила, и ще отрежат ретроактивното действие. А защо Висшия адвокатски съвет реши да съдейства на банки и колектори, и играе срещу интересите на стотици хиляди длъжници, както и срещу хиляди редови адвокати, дето се готвеха да заведат дела за тая давност, си отговорете сами.
  • 17 Дедо Пене

    12 0 Отговор
    МНОГО СТРАХЛИВ Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД... КОЛЕКТОРСКИТЕ ФИРМИ НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ, НЕ МОГАТ ДА ПРОДАВАТ ЕДИНСТВЕНО ЖИЛИЩЕ, НЕ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ В ИМОТ НА ДЛЪЖНИК ИЛИ ДА ГО ВКАРВАТ В ЗАТВОР! ВРЕМЕ Е ДА БЪДАТ ЗАТРИТИ НЯКОЛКО ОТ ТЕЗИ НАГЛЕЦИ И ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ЛЪЖАТ ХОРАТА!!!?
  • 18 ДА ама НЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Павел пенев":

    За съжаление давноста във Великобритания изобщо НЕ е 1 година! Три години е давноста ако не си си платил някоя глоба за паркиране или нещо от този род. Тогава те заплашват с много писма и т.н. Търсят те на регистрирания адрес... Давноста за различните видове задължения е различна, но не знам за кое каква е. Все пак доколкото знам е до 6 или 7 години. Въпреки това съм свидетел на идването точно на "колектори", събирачи на дългове и след повече от 10 години. В този конкретен случай ставаше въпрос за неплатена/и сметки за ток и газ. На адреса /до пощенската кутия/ си стояха писма за лицето, но никой не го познаваше това лице.
  • 19 qwerty

    3 0 Отговор
    Тая асоциация вместо да спами, да вземе и да проведе една разяснителна кампания на хорицата.
    от страницата им -
    ЦЕЛИ НА НАЗП:
    1. да информира и консултира обществеността по проблемите на потребителската защита - къде ви е информацията бре???
  • 20 Васил

    5 0 Отговор
    Ако си обикновен човек за 5 лева ще ти пратя 10 съдии изпълнители ама за милиони има прошка нали данъкоплатеца пак ще се издои.
  • 21 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Добитъка требе се стриже до кръф. Хората си защитават свободата, добитъка само блее по форумите и гласува за герб :P
  • 22 Светкавичен кредит

    3 0 Отговор
    Навсякъде в източна Европа подобни фирмички за бързи кредити и свързаните с тях колекторски фирми бяха забранени, обаче в тикволандия много от по-тъпите мутри не успяха да си приперат парите и да си направят застрахователна компания или хотелче, и сега се се занимават с узаконен рекет. Продажбата на дългове от страна на банките си е злоупотреба с лични данни, би трябвало сами да си предоговарят отпуснатите кредити, както и да внимават на кого ги отпускат.
  • 23 500

    3 0 Отговор
    На първо място престанете да раздавате пари без основание. След това тормозите хората до без край!След като са им дали пари при положение че, са наясно че не могат да ги върнат, какво търсите после?
  • 24 500

    2 0 Отговор
    Този проблем е доста сериозен, тъй като една фирма за бързи кредити- разбирайте - лесни кредити, за сума около 5000 лева може буквално да ви пороби. И в един момент посредством ЧСИ и колектори да разполагат с цялото ви имущество. Замислете се малко!
  • 25 Капитал

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Аз изтеглих заем, докато работех в държавна фирма.
    Бях сигурен, че ще си го изплатя, защото имах добра работа и стабилен приход. Държавната фирма беше продадена, и работниците освободени. Приходът секна не по моя вина.

    Държавата ме изхвърли от възможноста да съм коректен в отношенията с банките. После дойде някаква криза, която не съм причинил аз, но аз трябваше да плащам повече. От къде на къде...?

    И така вече 12 години ходя по мъките. Без банкови сметки, без основни приходи, от тук и от там, от приятели с главно П някак издържах. След дълги години лишения и глад си намерих работа. По време на работа се контузих и работодателят ме освободи по време на законен болничен. Пуснах сигнали... проведе се разследване, но нарушение не се установи. Обжалвах решението, и компетентните написаха, че тези преди тях са си свършили работата както хората. А разследване не се проведе. Някакви твърдения се взеха за достоверни и неопровержими факти в интерес на работодателят, който е милионер. Дали си е платил не знам, но аз имах желание да си плащам заема. Колекторските фирми могат да му се обадят и да му търсят сметка за действията, тъй като той ощетява и тях.
  • 26 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Павел пенев":

    А в щатите 1 ден а в Русия и Китай цял живот а пък в С Корея е освен цял плюс живота на децата и внуците
  • 27 Шефьор

    1 0 Отговор
    Странно е Адвокатската колегия да атакува разпоредбата на ЗЗД. Целта е рестарт в живота на над 650 000 българи. Отмяната на действието назад във времето ще доведо единствено и само до отлив на работна ръка от България. Банковото лоби, считай колекторски фирми и други производни ще го докарат до там, хората да не искат да работят в България. Ниски доходи, лобистки закони, мутренски колекторски фирми. Пътя за задлъжнелия българие е един: РАБОТА ИЗВЪН СТРАНАТА КЪДЕТО ДОХОДИТЕ СА ПО-ВИСОКИ И МУ ДАВАТ ШАНС ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СПИРАЛАТА НА ДРЪЖНИКА!

    Коментиран от #28

  • 28 Шекел

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Шефьор":

    По-точно едва ои може да се каже.Заплатите в България не стигат да си плащаш елементарни сметки.
  • 29 фани ме

    0 0 Отговор
    чупене на краченца ръчички и други части и работата се оправя а като дойдат мутрите 1-2 в десятката и после копане по баирите и да видим тогава