Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 12:35 2 078 12

Търговията със съседите мина 4.5 млрд. USD

  • българия-
  • турция-
  • стокообмен-
  • прогноза-
  • икономика

Очаква се стокообменът с Турция да достигне 5 млрд. USD през 2021 година

Търговията със съседите мина 4.5 млрд. USD - 1
Снимка: М. Богданова ©

Стокообменът между България и Турция е балансиран. През изминалата година южната ни съседка е изнесла към България стоки за близо 2.4 млрд. USD, а ние сме изнесли към нея – за 2.1 млрд. USD. „Плановете са през текущата година стокообменът да достигне 5 млрд. USD“, казва Зеки Саръбекир, председател на турско-българския бизнес съвет.

"България е много важна държава за нас. Тя е не само наш съсед, но и врата към Европа. По-голямата част от износа за Европа, който представлява 50% от целия износ на Турция, преминава през България. Над 1 милион тирове годишно пренасят търговски стоки през България от ГКПП Капъкуле, Дерекьой и Хамзабейли", посочва той.

За развитието на търговията Саръбекир предлага създаването на съвместен с България логистичен център в Европа, както и активизиране на ро-ро превозите. „20% от нашия износ за Европа може да транспортираме с влак. Ро-ро превозите са добра алтернатива за ТИР-превозите. България разполага с пристанищата Варна и Бургас, Румъния с Констанца. Бари в Италия също е ключова точка, но важното е да преференцираме алтернативни канали. Осигурявайки по-бързо преминаване на тировете през България и Балканите, можем да създадем съвместен логистичен център в Европа, откъдето да ги разпределяме. При положение, че въведем система за преминаване с код или баркод, през митниците ще преминават два пъти повече тирове, отколкото сега. Това ще означава най-малко 20% приходи за износа, обяснява Саръбекир.

Индустриалните зони в България също предлагат достъпни цени. Освен това инвестициите се подпомагат от общините, местните и чуждестранните търговско-промишлени камари и държавата. България е член на ЕС и се възползва и от еврофондовете. „Средства като иновации и конкурентоспособност, развитие на човешките ресурси и развитие на селските райони могат да се използват за развитие на бизнеса", посочва Саръбекир.

По данни на турското министерство на туризма и културата 850 000 български граждани са посетили Турция през 2020 г. въпреки пандемията от COVID-19. "Планира се през тази година цифрата да надхвърли един милион души", прогнозира Саръбекир.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    Не знам, дали забелязахте как цените скочиха тук за нула време.

    Коментиран от #9

  • 2 Мой

    4 6 Отговор
    Помагаме натоталитарен режим, да си продава евтините боклуци.
  • 3 Българин

    3 3 Отговор
    АКО Е ИСТИНА ТО ТРЯБВА ДА СЕ КУПЯТ 2 МИЛИОНА ЕЛЕКТРОННИ ВИНЕТКИ САМО ЗА ТУРСКИТЕ ТИРОВЕ, А ВСИЧКИ ЗАКУПЕНИ ВИНЕТКИ ПРЕЗ 2020 СА САМО 13МЛН БР.
    З А Н И Ж Е Н. К О Н Т Р О Л ОТ ОПЕРАТОРА КАПШ, КОЙТО ПРИБИРА САМО ПАРИ, А РАБОТА НЕ ВЪРШИ!!!
  • 4 Тук е митницата на Спартааа

    4 1 Отговор
    само от таксите за за последните 30 години можехме да си изплатим външния дълг! 1000000 тира по 1000€ = 1млрд € на година! ама тези парички отидоха за рушветчета
  • 5 Работна кака магистралка

    4 0 Отговор
    1 млн тираджии, 100 лв на отиване и 100 на връщане, смятайте ги вие :)
  • 6 Алъш вериш

    5 0 Отговор
    Всичкия износ минава през ДПС... Сделки на хартия...
  • 7 Така е...

    8 5 Отговор
    Стокообменът с комшиите ни е напълно балансиран, тук няма прекарване на по-силната икономика, тази на Турция срещу по-слабата, нашата, това е джентълменско поведение. За разлика от нашите братя руснаците, огромен дисбаланс в търговията ни с тях, ние изнасяме за тях стоки за 500милиона евро, а внасяме стоки от тях за 8милиарда евро, главно енергоносители, прекарването ни е голямо...егати братушките, българските фирми които изнасят за Русия са техни проксита, тези които работят против интересите на БГ. Сега станали ви ясно кой е приятел на България и кой не?? Турция е единственият ни приятел на Балканите...хайде сега започнете да виете и плюете...и минусите веднага..братя русофили😁😀😂

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 8 Кукувица

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Така е...":

    Пишеш колкото да не заспиш... Търгуването с Русия е по ембарго. Ако искаш внасяй петрол и газ от туркия. И логиката ти куца, според теб, който не харесва туркия е русофил. Значииии, целия свят е русофил....
  • 9 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Цялата пандемична криза беше режисирана така, че вълците да почнат безконтролно да ядат овцете. На тях им смъкнаха данъци ДДСта, а за нас данъците и цените се вдигнаха, къде наполовина, къде двойно. Грижа за човека...... Кризисен щаб..... Комисия за овладяване на положението...... Всичко се използва да ни вземат и стотинките. А който няма дори стотинки - да тегли кредити, с които да е роб до четвърто коляно.
  • 10 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Така е...":

    Публикувано във факти.бг: ние изнасяме за тях стоки за 500милиона евро, а внасяме стоки от тях за 8милиарда евро, -------- Ако изнасяме повече, отколкото внасяме, значи това е по-добре за нас бе, човек. Така влизат повече пари в икономиката ни, отколкото излизат. Всеки се стреми да продава повече.
  • 11 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Така е...":

    Оф, извинявай! Къде чет и аз?..... милиарда, милиона.... Прощавай за грешката.
  • 12 Няколко

    1 2 Отговор
    Европа дава на нас и ние ги даваме на Турция чрез наши политици работещи лобисти за монополи и за обръчите на ДПС. не напразно от години Селско и Горско стопанство ,ВиК , Рибарство и Аквакултури , Вец са в чии ръчички ? Ми , в Турски.