Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 11:21 2 631 4

Облекчение за авиокомпаниите

  • ек-
  • ес-
  • слотове-
  • промени-
  • авиокомпании

Могат да се откажат до 50% от слотовете си

Облекчение за авиокомпаниите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Европейският парламент даде „глътка въздух“ на авиокомпаниите, като последните могат временно да се откажат от 50% от своите слотове. Облекчението важи за лятното разписание, което влиза в сила от 28 март 2021 г. Авиопревозвачите могат да ползват под половината от слотовете, които запазват, като няма да има трайна загуба на достъп.

Общите изисквания на Европейския съюз предписва, че авиокомпаниите трябва да използват минимум 80% от своите слотове за излитане и кацане, за да могат да ги запазят за следващата година. Авиационният сегмент обаче е сред най-силно засегнатите от пандемията в резултат на коронавируса и това накара ЕС още през март 2020 г. да освободи авиокомпаниите от задължителното поддържане на слотовете. Облекчението важеше до края на лятното разписание – октомври 2020 г., като уговорката беше, че срокът може да се удължи в случай, че ситуацията с коронавируса се удължи.

Приетите промени дават възможност на ЕК да промени минималния процент на използване на слотовете между 30% и 70%, което позволява на авиокомпаниите да се адаптират към промени във въздушното движение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Носталгия

    0 0 Отговор
    Може ли да се пътува до БГ то ,вече?
  • 2 Читател

    0 0 Отговор
    Въздушната компания, "Ер Берлин" отдавна фалира!
    Снимката не е актуална!
    Имате ли редактор ,или карате " на око"?

    Коментиран от #3

  • 3 Ира

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    Съвсем подходяща снимка-метафора. Освен това, "слота" не се губи, все някой го заема, който и да е...

    Коментиран от #4

  • 4 Ран

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ира":

    Е той редактора много знае Ер Берлин или Ники. Може и снимка на Интерфлуг, подробности.