Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 06:01 9 298 56

Чакаме атаки от Гърция и Турция за бялото саламурено сирене

  • бяло саламурено сирене-
  • турция-
  • гърция

България изпрати заявления в Еврокомисита за вписване на българското кисело мляко и саламурено сирене като защитени

Чакаме атаки от Гърция и Турция за бялото саламурено сирене - 1
Снимка: БГНЕС

България изпрати заявления в Еврокомисита за вписване на българското кисело мляко и саламурено сирене като защитени.

За вписването на българското саламурено сирене обаче се очаква атака от Гърция и Турция, които също произвеждат подобно.

От сдружението „Български традиционни млечни продукти“ са по-спокойни за българското кисело мляко, тъй като то вече е достатъчно разпознаваемо по света.

„Важно е продуктът да бъде защитен, защото този, който евентуално би си позволил да произвежда нещо, което е различно от стандарта, ще бъде санкциониран и изваден от пазара“, казва пред bTV Владислав Михайлов, председател на Управителния съвет на Национална асоциация на млекопреработвателите.

Защитеното наимeнование за произход гарантира не само името, но и технологията и суровините за производството на двата продукта.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен

    58 10 Отговор
    Пишете и тиквите. И те са наш патент

    Коментиран от #7, #55

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мадракис

    19 42 Отговор
    На света има само greek cheese, greek yogurt, greek coffee! И са все натурални...

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    50 1 Отговор
    Сетили се след 30 години.
  • 10 Глупости. .гърците са най големите

    42 7 Отговор

    До коментар #5 от "Мадракис":

    мошеници. .като става дума за бизнес и пари. .в чужбина всичкият зехтин е разреден. .и се продава в гръцки магазини. .

    Коментиран от #17, #19

  • 11 падналия ангел

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мадракис":

    В Щатите съм виждал по улиците реклами на гръцкия йогурт (с и без плодове) и на гръцко саламурено сирене.
  • 12 Шопо

    41 8 Отговор
    Арно се сетиха некадърниците от Хунтатата ГЕРБ-Суджук!Ама от кражби нямат време да защитават националните интереси !Гърците отдавна продават нашето прясно сирене като гръцко ФЕТА...
  • 13 Много добре го каза производителя

    50 5 Отговор
    Маджаров, каза че българско правителство е имало 1 година време да презавери в новото законодателство на ЕС нашето сирене. Но некадърниците от ГЕРБ не са го направили или по-скоро са взели пари от Гърция и Турция. ГЕРБ са антибългари.

    Коментиран от #46

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Махмуд

    25 4 Отговор
    БГ са големи Европейци и не им дреме за малките и родни производства. Те са глобалните и светът им принадлежи, какво остава за някакви си сиренце. Те са велики ще си доставят вкусни ГМО храни от съюзни страни .

    Коментиран от #51

  • 16 РЕАЛИСТ

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В останалата част на Европа сиренето е известно, като гръцко, така е и с киселото мляко. Каузата е обречена на провал предварително. Дори ми в хладилника с надпис Greek cheese и Greek yogurt.
  • 17 Хахаха

    14 9 Отговор

    До коментар #10 от "Глупости. .гърците са най големите":

    Ти някога докосвал ли си се до Гърция?! Защото и за италианците пише, че са мошеници, но и двата народа изкарват супер качествени стоки. Да някои лъжат, но не е национален спорт като в България. Дано стане това със силенето!

    Коментиран от #29, #40

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 РЕАЛИСТ

    6 14 Отговор

    До коментар #10 от "Глупости. .гърците са най големите":

    Гърците вече спечелиха дело за сирената Фета и всички производители им плащат вече права. Сега ще си го начукаме сами и ще спечелят пак. Ще стане сиренето по скъпо в магазина, щото не си траем.

    Коментиран от #21

  • 20 Брабинеца

    20 1 Отговор
    След войната, България трябвало е да плаща репарации на Гърция, една част от тях в храни. В с.Злогош, Кюстендилско е имало мандра къде се е правило много хубаво сирене/овче, и в тенекии се изпращало за Гърция. След като свършват репарациите гърците са продължили с поръчките. Нашите шопи обаче по средата на тенекията са слагали тухла четворка, та да тежи повече. След като избухна демокрацията за две години от мандрата остана само фундамента. А сиренето от този край на България е феноменално.
  • 21 Joсо

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Делото беше срещу Дания, а гетата няма много общо със саламуреното

    Коментиран от #22

  • 22 РЕАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Joсо":

    Делото може и да е било срещу Дания но се отрази на цяла Европа. В Англия няколко фирми затвориха. Иначе другото от коментара ти , не го разбрах.

    Коментиран от #23

  • 23 Joco

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    *фетата
  • 24 Мехмед

    22 15 Отговор
    Първо българите да се научат как се прави сирене и после да искат да го патентоват. Справка: Гърция и Турция.

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 25 българия

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    Българите ще се научат на много неща. само трябва запада да спре с подривната дейност.
  • 26 РЕАЛИСТ

    8 7 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    Прав си. Заслепени от местен шовинизъм, много хора, които никога не са излизали от село, не осъзнават реалността. И кашкавала е турски, ама иди и им го кажи!
  • 27 Бачо Киро

    22 6 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    Бастун, га съм правил сирене със старците си бил още в на баща си зар залите... Много малко гръцка фета е читава, Ипирос е добро и още няколко, другите са помия. Друг е въпросът, че спаха десетилетия тук по въпроса с киселото мляко и сиренето, сетили се сега...

    Коментиран от #34

  • 28 РЕАЛИСТ

    3 3 Отговор
    Забравих да спомена и луканката, която е италианска, кръстена на селище с подобно име.

    Коментиран от #30

  • 29 Бачо Киро

    20 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Въобще не лъже за "гръцките" стоки в чужбина. Западни концерни купиха или направиха заводи в Гърция, за да могат законно да пускат помиите като гръцки - виж фирмите от Лидл и тн... Продуктите им нямат нищо общо с хубавите гръцки сирена... Пак са натурални и оригинални, на хартия. Всичко законно. Друг е въпросът у нас къде отидоха хубавите продукти от едно време....
  • 30 Бачо Киро

    17 1 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    Сериозно ли мислиш, че италианци са открили луканката... Южен народ... Луканка са правили на север в различни разновидности един Господ знае от кога... Ако човек слуша гърци и италианци останалите хора по света са хрупали трева преди да дойдат те и да измислят птицата и сиренето...

    Коментиран от #32, #33

  • 31 АНОНИМЕН

    18 2 Отговор
    Такова сирене се е правило по българските земи открай време! Факт е, че голяма част от тези земи сега са в Гърция, Турция, бившата СФРЮ, Румъния! Българи са живели и около Измир и още има да живеят там, макар и немного! Проблема е друг със всички млечни продукти - това са разните пълнители, Е-та....!
    Това е копи-пасте, но е точно като за темата:
    Oтдaвнa cирeнeтo нe ce прaви пo тeхнoлoгиятa oт минaлoтo, cвършeнo, зaбрaвeнo врeмe! Нищo oбщo! При cтaрaтa тeхнoлoгия
    cирeнeтo cтaвaшe пo-хубaвo, нo cъc cурoвaткaтa ce губи мнoгo! Ceгa "изджвърчвaт" вcичкo и oт cурoвaткaтa! Зa кoйтo нe знae/и тaкивa имa - дa нe ce oбиждaт знaeщитe/ - cурoвaткaтa e жълтeникaвo-бялaтa мътнa тeчнocт, кoятo ce oтцeждa при прaвeнeтo нa cирeнe!Нaврeмeтo бaбa ми я дaвaшe нa прaceтo! Мнoгo му ce уcлaждaшe! И прaceтo нa нac пo Кoлeдa! Ceгa кaтo дoбaвим и пaлмaтa в кoмбинaциятa пoлучaвaмe имитирaщ прoдукт! Кoйтo прoизвoдитeл нe купувa пaлмoвo мacлo, cухo млякo и млякo oт Гeрмaния и Унгaрия c 0.1% мacлeнocт, мoжe дa кaзвa, чe cирeнeтo и кaшкaвaлa му ca иcтинcки! Пoнe дoнякъдe! Дa нe гoвoрим зa киceлoтo млякo, което в отворена пластмасова кофичка изкарва над 10 дни в хладилника и си изглежда добро, а дали е?!
  • 32 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бачо Киро":

    Точно в този сайт имаше статия за италианско селище на което е кръстена луканката. Сайтът се нарича " Факти.бг". Пред цифрите и фактите и боговете мълчат.
  • 33 АНОНИМЕН

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бачо Киро":

    Някои заядливи историци твърдят, че българите на Алцек като минали през Алпите в земите около Милано, Парма... занесли на тогавашните италианци това знание за луканките! Кой знае, може пък и така да е!? И какво от това?!
  • 34 АНОНИМЕН

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Бачо Киро":

    По същество си прав, но не обиждай бастуна, колега!? По- добре да пишеш, че е много оскъдно съдъжанието на това дето е между ушите!
  • 35 Мехмед

    6 16 Отговор
    Има много видове бяло сирене. Българите са свикнали на своите буламачи, които в Гърция и Турция се купуват за храна на домашни котки или в най-добрия случай за баници. Иначе знам, че сте майстори единствено в плюенето.

    Коментиран от #36, #38, #39

  • 36 АНОНИМЕН

    13 1 Отговор

    До коментар #35 от "Мехмед":

    Ама ти си наистина т++ и упорит! Бил съм на пазар в Одрин и там има и качество и такова, за което съм писал в пост №31! Всяко с цената си! И съм виждал и турци да си купуват и от едното и от другото за себе си, не за котки и кучета! Света не е само черно и бяло! И те отдавна са изучили европейските мурафети в производството на боклуци! И там има примерно кашкавал за "принцеси" тъпкан с "ПАЛМА" и друг, само дето са с различна цена и се знае!

    Коментиран от #41

  • 37 Верно ли?

    8 1 Отговор
    Що пък от Турция?Откога са в ЕС?Гърците си имат фета.
  • 38 Чичо Тончо

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Мехмед":

    Да напишеш, че боклуците, които купуват турци и гърци са за правене на баници си е направо публично сепуку! Че кой ги яде тия баници, бе аланкоолу кучетата и котките им ли ще ги ядат с "йогурт" да им минава по-леко! Прав е №35 да ти пише, че си++++!
  • 39 Верно ли?

    10 4 Отговор

    До коментар #35 от "Мехмед":

    Голяма заблуда е ,че в Турция можеш да си купиш качествено сирене(само от млеко) на ниска цена!Няма такова животно!Поразтършувайте се в статистиката и ще намерите,че през последните 10 години в Турция вноса на палмово масло се е увеличил хилядикратно,така както и в България.Турция внася 80 пъти повече палмово масло отколкото България,а неселението й не е 80 пъти по-многочислено!Качественото сирене в Турция е по-скъпо от това в България.Ама нашенеца оди и купува от байганювска простотия!
  • 40 Верно ли?

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Ами мошеници са,сами си разследваха далаверите със зехтина,произведен уж в Италия,а там само е бутилиран!Италианската мафия е собственик на бутилиращите им фабрики!Аз купувам само инспански зехтин.Приятел на братовчед ми работи в кипърска фабрика за зехтин,там както и в Гърция екстра върджина се изтисква барабар с костилките,за да се получи повече количество и затова нагарча!
  • 41 Тъй де!

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "АНОНИМЕН":

    Именно,турците си знаят кое е качественото и кое бъканото с палмово масло,и на бутона бай Ганю му го продават всичкото за "качествено на ниска промоционална цена,комшу"!

    Коментиран от #42

  • 42 АНОНИМЕН

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Тъй де!":

    Ако беше прочел и книгата на бай Алеко щеше може би да ползваш и някой друг негов герой! Има подходящи! За бутона си се объркал и то с много! Ако ми беше прочел и пост №31 щеше да спестиш време на себе си и четене на глупости на нас! Хайде със здраве!
  • 43 Аз40🏴‍☠️

    16 1 Отговор
    В целия свят е известен само гръцкия йогурт, а "нашето" кисело мляко в повечето случаи е правено със сушено полско мляко. И без това никой не го знае никъде. Това е и със сиренето, гръцката фета е навсякъде. Българско няма никъде, дори магазините навсякъде правят румънска седмица, гръцка, турска и т.н., но никога не съм виждал никъде българска. Правителствата са анти-български, затова.
  • 44 Behemoth

    6 1 Отговор
    Е то това сирене ли е?Още имам спомени бегли от комунистическото ХАХАХА...това е пунта Мара капиталистическа ...
  • 45 Интересно

    16 0 Отговор
    Като е гръко киселото мляко защо ползват турската дума йогурт?

    Коментиран от #56

  • 46 9229

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Много добре го каза производителя":

    И що ще запетайката след “Маджаров“?
  • 47 АНОНИМЕН

    8 1 Отговор
    Само за поддържане огъня по темата ще подам и т.нар. катък! Азерите му викат също катък! Това е овче кисело мляко смесено с натрошено сирене! Запечатано в глинен съд и отлежало! Навремето / имам предвид преди 1970 година/ се правеше в Троян и се продаваше в глинени стомнички! Скъпо беше, но пък беше страхотно! Чупиш стомничката и ядеш, инак не ставаше! Тогава бях малък и не знаех! Сега на тия години да намеря такова знам с какво се пие! И задължително не сам като куче! Задължително с добри приятели! А "короната" да яде черна ряпа за ракетно гориво!
  • 48 Перо

    4 0 Отговор
    В САЩ масово се продава БГ сирене,като гръцко.На малко места,в гръцки магазини го пишат като Бългериан фета. Има американско кисело мляко в 4 пъти по-големи кофички и по-гъсто,но хората си пишат бактерията булгарикус.Гърците ще ни ударят за всички продукти от пловдивска област,където има надписи Тракия!
  • 49 Дада

    4 0 Отговор
    Да не се окаже че турци е имало и преди маймуните. И между тях има серсеми .
  • 50 разсмя ме

    5 0 Отговор
    Очаквам сега македонците да ревнат, че те са измислили сиренето и киселото мляко. Добре, че още не са в ЕС.
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Махмуд":

    Познавам доста турци, скромни, работливи и добронамерени хора...не е в техния стил подобно поведение. Това твоето намирисва на провокация от "БРАТУШКИТЕ".
  • 52 Уса

    6 0 Отговор
    Гръцкото сирене е по-истинско от българското,защото е българско сирене правено по БДС специално за гръцките фирми.Гръцкото кисело мляко не е кисело мляко а изцеден йогурт с добавени над 50% сухо мляко.При процеса на изцеждане се изхвърля българската бактерия със суроватката.Много фитнес инструктори препоръчват българско кисело мляко вместо гръцко,но от 10 вида български само 1 е истинско.Същото е при сирената
  • 53 100

    2 0 Отговор
    Какво точно ще се защитава? Името "българско саламурено сирене"? Някой да е виждал сирене , българско или каквото и да е да се продава под такова име в друга държава? Гърците си защитиха името "фета".
  • 54 Иво

    0 0 Отговор
    А защо чак сега след толкова много години..
  • 55 Mдаа

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румен":

    Особенно тиквите са ни патент! Няма друга държава в света да си отглежда такава тиква , която и ходи и краде , дори понякога ръси глупости написани от Шехерезада (за да покаже че може и да мисли) , това е уникат - Made in Bulgaria.
  • 56 Истината

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Интересно":

    Право в сърцето на византийците! Браво!