Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 15:29 3 265 8

Евросредствата са химера за хиляди животновъди

  • евросредства-
  • животновъди-
  • програма

Комитетът по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони ще обсъжда утре критерии за допустимост и кой ще може да се възползва от подпомагане по т.нар. инвестиционни мерки

Евросредствата са химера за хиляди животновъди - 1
Снимка: БГНЕС

Комитетът по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони ще обсъжда утре критерии за допустимост и кой ще може да се възползва от подпомагане по т.нар. инвестиционни мерки от програмата, предаде БНР.

Това са мерки, към които има изключително голям интерес. Чрез проектите по тях могат да се закупуват модерна техника и оборудване за земеделието.

За хиляди животновъдни стопанства европейските програми и проекти са химера, твърди председателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев. По думите му хиляди животновъдни стопанства нямат никакви инвестиции и никаква, дори елементарна, механизация.

„Водим реална борба, защото на практика 80% от бюджета ще отиде за зърнопроизводство – докъде повече? Колко повече отиват в този сектор? Трябва да се каже – държавата подкрепя основно зърнопроизводството, всички овцевъди и животновъди, въобще плодове и зеленчуци да станат зърнопроизводители и да се знае – ще си внасяме месо, ще си внасяме плодове и зеленчуци, ще внасяме млечни продукти и ще гледаме само зърно“, коментира Симеон Караколев пред БНР.

Средства се дават за иновации, а много от животновъдните стопанства нямат дори доилна зала, доят на ръка, изтъкна Караколев. Ситуацията с достъпа на животновъдите до евросредства той определи като „животновъдите остават да лапат мухи“.

Търсени са били балансирани варианти за критериите по програмата, „за да има за всички“, но това не се е получило, обясни от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „Не може зърнопроизводителите да са виновни за несгодите на всички други браншове“, изтъкна той.

„В критериите, погледнати от наша страна, в голямата си част ние сме изключени. Така са заложени като параметри, не знам кой ще бъде оценен и ще спечели проект по тези критерии. Има неща безумно заложени“, заяви Костадинов в предаването „Преди всички“.

В предния програмен период от 600 подадени проекта 580 са на чувствителните сектори, уточни той.

За кого тогава са направени настоящите критерии?

„Сигурно обслужват някой. Щом няма да отидат при тях, щом няма да отидат и при нас, къде ще отидат? ще отидат в посока, където са насочени такива проекти. Положението е такова: разиграване на един сценарий на точките – какво искаш да вземеш и какви точки събираш. Защото не ги ли събереш, не можеш да участваш, не можеш да бъдеш класиран.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНСИОНЕРКА

    5 6 Отговор
    ХА, КОЗИЧКИТЕ НА НИНОВА!
  • 2 Стоян Александров

    15 2 Отговор
    България е провалена държава. И всичко това е съвсем, съвсем УМИШЛЕНО. НЕ ИЗБОРИ, А ВСЕНАРОДНА СТАЧКА НА 04.04. ТОВА Е. Нито една партия няма да промени нещо и с милиметър....не го ли разбрахте. Изборите са вече нагласени като винаги до сега.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Има хора,които Пазят и развиват определени породи!Тези породи са ценни за европа и света!Те не гледат говеда са Мляко, а правят Расова линия, и се опитват да създадът расов Бици и крави...Такива има и сред вас бг! Надали знаете-Гриша Ганчев има конеферма и държавата е дала на негова фирма да Маркира..бг е една каца с пробито дъно...Наливаш,а кацата празна....
  • 4 ГРАД КАЗАНЛЪК

    0 1 Отговор
    Тази на преден план е Веси,леглото не е обор за крави и волове
  • 5 Прасето шиши

    5 0 Отговор
    За мен не са химера
  • 6 Пелов

    8 0 Отговор
    Танева,не мисли за животновъдите,мисли за нейните зърнари,,,
  • 7 ДОКО

    6 0 Отговор
    ХА ХА ХА...ЕМИ НАЛИ ИСКАХТЕ ГЕРБ/МАФИЯТА/..А СЕГА ЛАПАЙТЕ ТРЕВАТА НАРАВНО С ГОВЕДАТА..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.