25 Февруари, 2021 04:24 3 091 22

25 февруари 1791 г. Ражда се ФЕД

  • фед-
  • сащ-
  • банка

Идеята за създаването ѝ е на Александър Хамилтон

25 февруари 1791 г. Ражда се ФЕД - 1
Снимка: БГНЕС

На 25 февруари 1791 г. Джордж Вашингтон основава Националната банка на САЩ.

Американската национална банка е създадена през 1791 г. във Филаделфия. Идеята за създаването ѝ е на Александър Хамилтон, първи секретар на Националния резерв. Открити са нейни клонове в още осем града. Функциите ѝ са свързани с отпечатване на американски банкноти, със създаване на паричен фонд за инвеститори, съхраняване фондовете на правителството и с осъществяване на търговски услуги.

С основаването ѝ възникват и възражения, че банката не е оторизирана от Конституцията за банка с национален статут, тъй като основните банкови дейности се осъществяват от банките в различните щати. Впоследствие по решение на Конгреса на Американската национална банка са декларирани по-широки права в сравнение с щатските и местни банки.

Американската национална банка е наричана още и Първа банка на Америка. Първата американска национална банка просъществува до 1812 г.

След войната през 1812 г. се създава Втората национална банка на Съединените щати със същите функции.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    29 9 Отговор
    "На 25 февруари 1791 г. Джордж Вашингтон основава Националната банка на САЩ...Първата американска национална банка просъществува до 1812 г..."; За да ни бъде по-ясна финансовата реалност в САЩ, по-скоро трябва да се изясни въпросът за "федералния резерв"...
    Финансовите активи на САЩ, погледнато от този ъгъл, са собственост на "няколко фамилии" - за каква "национална банка" иде реч...?

    Коментиран от #3

  • 2 1357

    25 7 Отговор
    И се ръководи от евреин-Рокфелер.Пак лъжите.Всички корпорации са на евреи.сащ се управлява от Израел-не го ли проумяхте.
  • 3 Рошко

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    И фамилийте са ротшилд ,jp morgan рокфелер и сие повечето еврейски печатат долари без покритие и ги дават на американското правителство с лихва, за сравнение първият долар е имал равностой ост на 1 гр злато

    Коментиран от #6

  • 4 Рошко

    20 3 Отговор
    А сега се печатат на поразия без покритие и се дават на овце като нас с лихва, създават се войни и се завладяват и унищожават държави
  • 5 Реално

    9 4 Отговор
    Черната дата за целият свят...-факт!!!!!

    Коментиран от #20

  • 6 среднощен

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Благодаря за допълнението... Трудното за "фамилиите" ще дойде, когато гражданите на САЩ разберат "от кого и в каква лъжа са впрегнати"... Заради това е необходимо да се "подхранва митът за американската мечта". При последните избори там се видя за каква циничност става дума... Да блокират профила на действащ президент в социалните мрежи - това се казва "свобода на словото"...? Не че тези, които го сториха не са същите, които дадоха властта и на Тръмп...?

    Коментиран от #10

  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    26 2 Отговор
    Статията няма нищо общо с ФЕД!
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    19 1 Отговор
    Федералният резерв е създаден с приемането на закона за Федералния резерв от Конгреса на САЩ на 23 декември 1913 г. и ратифициран от президента Удроу Уилсън. Той представлява сложна система, включваща елементи с частно и държавно участие, и като институция е независим от американското правителство.

    Коментиран от #11

  • 9 БАЙ Х@Й ‼

    25 2 Отговор
    "ДАЙТЕ МИ ДА УПРАВЛЯВАМ ПАРИТЕ НА СТРАНАТА И МЕН НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА,КОЙ СЪЗДАВА ЗАКОНИТЕ Й .../ Ротшилд/
  • 10 Рошко

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Гледай, духът на времето, много е готин
  • 11 Рошко

    27 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Дааа а Кенеди е искал да ги национализира, но в истинския смисъл на думата, останалото е история
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 среднощен

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Така, така и "будната кома" продължава..?
  • 14 БАЙ Х@Й ‼

    20 1 Отговор
    ...20 минути преди убийството на Кенеди актрисата Карън Къпцинет звъни в информационната агенция Associated Press и съобгщава, че пияният й любовник, сътрудник на ЦРУ й е казал, че президентът ще бъде убит точно в този ден. Разбира се, никой не повярвал на жената. След няколко дена Карън е намерена в дома й със счупен врат. В полицейския протокол е записано, че е паднала във ваната.
    - Джак Зангрети, управител на хотел в Оклахома, заявил, че в рамките на 24 часа Осуалд ще бъде убит от човек на име Джак Руби. Две седмици по-късно Зангрети е намерен удавен в езеро, недалеч от хотела, в който работел.
    - Роза Черами..../ от статията " те умряха заради Кенеди"
  • 15 Рошко

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Точно това имах предвид, печата долар от нищо къс хартия и заробвсш нации, вземаш им ресурсите за да живееш добре парите са средство за властта, ресурсите са много по важни
  • 16 Рошко

    17 0 Отговор
    Всичките ни коментари са без минуси защо ли🤔🤔🤔, рядко срещано явление, евреи не коментират ли или само ни анализират

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 среднощен

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Рошко":

    Правилните анализи са най-важното нещо при всяко управление! Един приятел казва - "как ще дойде Антихриста, ако хората не пожелаят да се случва всичко това..."? "Съвременните анализатори" забравят едно много важно условие при решаването на задачите за управление на "света" - "светът" е във времето и ще има край...? Тоест, нищо не си заслужава освен едно - да потърсим път към вечността..!
  • 19 Знайко

    5 3 Отговор
    Само, че тогава централните банки не са били като днешните "печатници на банкноти" без покритие. А са имали задължение да заменят всяка СВОЯ банкнота с опраделено количество злато. Тогава за разлика от днес в банковите трезори е имало златно обезпечение на всяка банкнота в обръщение. Сега в трезорите на банките има не злато, а печатарски машини. Банкнотите днес са просто много скъпа тоалетна хартия, с ленти, холаграмна защита и воден знак.
  • 20 Знайко

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    Черната дата 1 до 22 юли 1944 г. мястото е Бретън Ууд в американския щат Ню Хемпшир. Когато е премахнат Златния стандарт и се появяват днешните пари без покритие. Проблема е, че днешните пари нямат покритие затова я има инфлацията.

    Коментиран от #21

  • 21 герон

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Знайко":

    Златното покритие е премахнато от 1969г. до 1974г. от всички национални валути.
  • 22 Гуня адвокатина

    1 0 Отговор
    Днес националните валути нямат златно покритие.Когато имаха златно покритие до към 1970-74г., 1 долар = 0,888гр. приблизително,
    1 лев = 0,75гр. приблизително.Точното число на грамажа е с шест знака след нулата.