Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 06:09 3 295 13

Пчеларите излизат на протест

  • пчелари-
  • протест

Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето й

Пчеларите излизат на протест - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" се събират днес пред Министерство на земеделието, предаде БНР.

Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето ѝ.

Според недоволните производители на мед, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, е в пълен хаос. Абсурдно е, казват те, пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът - с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител. И още - пчеларите търпят огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните, като в някои райони тя достига до 5-80 на сто от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. Това, според пчеларите е част от проблема - смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.

Днес от бранша ще връчат на министъра на земеделието препоръките си за решаване на проблемите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zrock

    24 2 Отговор
    Какви адекватни мерки,каква подкрепа бе , хората избори ги чакат,кюлчета а вие сега някакви пчели?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ловец

    31 2 Отговор
    Зърнарите пръскат новите с всевъзможна химия и тровят не само пчелите, но и прелетен дивеч като пъдпъдъци.
    Пъдпъдъците още не са излюпили новото поколения и зърнара тракторист минава да оре върху гнездата...

    Коментиран от #8

  • 4 Бай Герчо кръчмарската мебел.

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Зевзек":

    Братя и сестри кръчмолюбци неостана още 161 часа до отваряне на кръчмите ако ще и на Бойковия да ни въртят ще издържим 161 часа.🍸🍺🍻🍷🍹🍴

    Коментиран от #11

  • 5 Иво

    22 1 Отговор
    Пчеларството просто беше системно унищожено от мафията през последните 10 години!!!!
  • 6 Искат

    20 1 Отговор
    Да внасяме мед от сащ. Всичко унищожиха, за да си пробутват други страни некачествената стока на стократно по големи цени в България.
  • 7 Рошко

    12 1 Отговор
    Европа не дава да им продаваме мед, само може да ни продават и доят
  • 8 един от многото

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ловец":

    Разбирам , че не е правилно , но те поне го правят в интерес на реколтата си . Но не разбирам това , след като се излюпят и отраснат , такива защитници като теб да тръгнат с пушки в ръка и да ги избиват за собствено удоволствие! Май има разлика и то голяма!
  • 9 Иво Пчелар

    12 2 Отговор
    Целият сектор е пред гибел, дължаща се на патката Танева. Освен за зърнопроизводителите нищо друго не я интересува. И как да не е така, като те я сложиха на този пост. Тази да не казвам каква, да се омита от там, а след изборите в Сливенския
  • 10 Огнянов

    15 1 Отговор
    България беше един от водещите износители на пчелен мед в Европа до преди 25 години! Пчеларството умишлено се унищожи за да ни елиминират като пазарен фактор и конкурент! Положението в сектора е трагично!!!!! Късно е вече, за каквито и да било мерки, всичко е безвъзвратно съсипано, както почти всичко в държавата благодарение на продажната мафия!!!
  • 11 Кръчмолюбец

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Герчо кръчмарската мебел.":

    И аз чакам с нетърпение отварянето,ако ни излъжат и не отворят нахлувам в стола на народното събрание
  • 12 Мечката

    1 2 Отговор
    Къде е меда?оставка мръсници!
  • 13 Достойна присъда

    2 1 Отговор
    Елате при нас пред МС,заедно ще победим!