Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 06:21 10 149 7

Заплаха за лозята и овошките

  • лозя-
  • овошки-
  • температури-
  • аномалии-
  • заплаха

Прчината е в резките температурни аномалии

Заплаха за лозята и овошките - 1
Снимка: bntnews.bg

Резките температурни аномалии през февруари застрашават от измръзване овошките в Централна България и Благоевградско, предаде БНТ.

За това предупредиха специалисти от Аграрния университет в Пловдив. Ако отново има големи студове, може да се очакват по-ниски добиви при прасковите, кайсиите и лозята.

В Централна България и Благоевградско насажденията може да имат проблеми с измръзването, защото автоматичните станции са показали спад до минус 18, а критични за лозата и овошките са температури под минус 15 градуса. И според специалистите опасността от по-малки добиви е реална.

"Имаше надуване на пъпките, следствие на което при по-ниска отрицателна температура могат да измръзнат пъпките още преди да са разцъфнали. Това ще го узнаем, след като преминат тези студове взимаме проби и установяваме процента на измръзване", каза главен асистент Боян Столев от Аграрния университет в Пловдив.

Производители от пловдивското село Брестник съобщиха, че имат постоянни загуби от студеното време, защото нямат средства за превантивни мерки за затопляне на масивите при ниски температури.

За лозята специалистите прогнозират, че ако измръзването е до 20 процента, намаляването на добива ще може да се преодолее при резитбата.

Отрицателните температури без снежна покривка са опасни и за есенниците, особено за късно засетите посеви.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    4 4 Отговор
    Климатични промени са това, широки амплитуди на открито нишо няма да може да се гледа, всичко в парници и оранжери от до. Бедните ще ядат хапчета, богатите грозде от парник
  • 4 Агронома

    10 3 Отговор
    Човекът се казва Боян Сталев, а не Столев. Много голям специалист и добър човек. Поздрави г-н Сталев! Иначе по темата-климатът рязко се изменя и на растенията ще им е нужно време за да се нагодят към него. Тенденцията е тук да стане като в Гърция. Няма да се учудя ако след 10 год може да си гледаме маслини, портокали в северна България на открито. Лек да на всички и бъдете здрави!
  • 5 Русенец

    24 4 Отговор
    Орехи няма от няколко години. Пчелите са почти изтребени. Сега и лозята и овошките. Остана ли нещо, което да не са съсипали в тази райска градина? В Дубай правят рай от пустиня. Тук от рай правят пустиня.
  • 6 Павел Пенев

    15 3 Отговор
    Не виждате ли че демокрацията и съсипването на нашето селско стопанство са по–голяма заплаха за лозята и овошките отколкото студа.
  • 7 боко

    3 14 Отговор
    Некадърните търсят причини, студ, суша, проливен дъжд и т.н., а гопода застраховки имате ли? Или пак ще започнете познатата ода, не плащат, скъпи са ...малоумници!