Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 23:31 2 381 5

Китай и Азия пак са „двигателите“ на европейската индустрия

  • китай-
  • азия европа-
  • икономика-
  • азия-
  • европа

Кризата е „странна“ и заради ръста на заетостта – в две поредни тримесечия броят на заетите в ЕС расте

Китай и Азия пак са „двигателите“ на европейската индустрия - 1
Снимка: БГНЕС

За втори път след 2009-2010 г. Китай и Азия като цяло са „двигателите“ на експортно-ориентирана европейска индустрия.

Това коментира във "Фейсбук" Лъчезар Богданов.

Износът на ЕС за трети страни през декември е с 1,5% над нивата от 2019 г., а на еврозоната – дори 2,3%. За цялата 2020 г. износът на ЕС за Китай и Република Корея нараства – т.е. целият срив от пролетта е преодолян.

Само през декември износът на Германия за Китай нараства с 11,6% на годишна основа, а на Италия – с 18,3%; и в двете икономики общият износ за месеца е над нивата от предкризисния декември 2019 г. Индустрията като цяло отчита бързо възстановяване – ако спадът в индекса на промишленото производство спрямо 2019 г. в ЕС е средно 6,1%, през последното тримесечие вече е 1,3%.

През декември действително има спад в индекса на месечна основа с 1,2%, но той идва след седем последователни месеци на растеж.
Независимо от ограничителните мерки, търговията на дребно отбелязва ръст от 1% средно за месеците октомври-декември спрямо същия период на 2019 г.

Затворените молове очевидно се отразяват тежко на продажбите на облекла и обувки, а локдаунът спира и пътувания, което води до значително свиване на потреблението на горива. Все пак усещането за икономическа несигурност за домакинствата е на многократно по-ниско ниво в сравнение с март 2020 г., поне до известна степен заради фискалните програми за субсидиране на работните места.

Кризата е „странна“ и заради ръста на заетостта – в две поредни тримесечия броят на заетите в ЕС расте, а към последното тримесечие на 2020 г. е едва с 1,7% по-нисък от исторически безпрецедентно високите нива през четвъртото тримесечие на 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербав толуп

    8 0 Отговор
    А ние имаме ли увеличение на износа на ЧУШКОПЕЦИ за Китай и Корея или от там чакат новия вариант за 5 чушки - нашите учени работят усилено по разработката му и скоро може да излязат с готов продукт.
  • 2 Чоко

    4 0 Отговор
    Китай и Азия - някой друг вижда ли нещо нередно? Къф е тоя георасизъм? Балканите и София... Една статия с подходящо заглавие и прилично изложение, като сладолед и Вени искам
  • 3 Питанката

    9 0 Отговор
    какво изнася европа за изтока ?? само проценти май ......
  • 4 632818

    2 0 Отговор
    Европа е последната дупка на този свят вече. Бълтите немат технологично стигане за 1000 години на пред. Ония гепаха технологиите от цял свят за 20-30 години.
    Само в северна америка има още малко неизтекъл технологичен мозък. А в германя немците ядат сурови вурстове с кетчуп и бланширани картофи от дюнерджийницата. Пикаят по улицата. Във франция арабите мародействат над белите. Балканите пълни с корупции и дребни мошеници. В Африка, русия, близкия и средния изток има ресурс за стотин години напред. Литай това го надушиха преди около 2 десетилетия и ще ги ошушкат здраво.
  • 5 гтп

    0 1 Отговор
    Западния свят все още изнася патенти и ноу хау. Все още.