24 Февруари, 2021 19:11 2 432 26

Марияна Николова: Украйна е приоритетен туристически пазар и партньор за България

  • украйна-
  • туризъм-
  • марияна николова

Планира се организацията на бизнес форум

Марияна Николова: Украйна е приоритетен туристически пазар и партньор за България - 1
Снимка: БГНЕС

"Проевропейската ориентация на Украйна, споделените евроатлантически ценности и наличието на най-голямата историческа българска общност в чужбина подсилват традиционно приятелските между страните.

Това създава основа за по-нататъшното им укрепване във всички области от взаимен интерес, сред които е и туризма. Вярвам, че можем да задълбочим сътрудничеството между нашите две държави в сектора и бих искала да предложа организирането на бизнес форум, който ще допринесе за надграждане на партньорството ни".

Това заяви вицепремиерът Марияна Николова по време на разговора си с Мариана Олескив, председателя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна, съобщиха от Министерство на туризма.

Министър Николова уточни още, че със съдействието на генералното консулство на България в Одеса, може да се планира реализирането на това събитие през месец септември.

По думите ѝ, другата инициатива, което ще подпомогне развитието на двустранното партньорство е установяването на работна група в областта на туризма.

"Вземайки под внимание факта, че в България масовата имунизация вече е в ход, вярвам, че организираните туристически посещения между нашите две страни ще се възстановят максимално бързо и страната ни ще посрещне своите гости от Украйна за предстоящия летен туристически сезон 2021", посочи още вицепремиерът.

"Украйна е приоритетен туристически пазар и партньор за България", посочи министърът. И отечете, че през 2019 г. страната заема 6-то място от всички държави по брой туристически посещения у нас, като над 471 хил. украински граждани са посетили България с туристическа цел, което увеличение от 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните 10 години.

Вицепремиерът информира още, че Министерството на туризма полага последователни усилия за задълбочаване на партньорството между туристическия бизнес на двете държави.

Ежегодно министерството организира участието на страната ни в международното туристическо изложение UITT (Ukraine International Travel and Tourism Exhibition), което се провежда в Киев. През тази година България също ще се включи в изложението, което ще се проведе в 24 март.

"В периода 22-23 април в София ще се проведе най-голямото международно туристическо изложение Ваканция и СПА експо и считам, че участието на украински туристически фирми със сигурност би допринесло за разпознаваемостта на Украйна на българския туристически пазар", заяви още министър Николова.

"България е ключов партньор, с който искаме да развиваме нови видове туризъм", коментира Мариана Олескив. Тя посочи, че се надява с подобряване на противоепидемичната обстановка да се реализират и повече посещения в двете страни.

По думите ѝ, агенцията ще съдейства с разпространението на информация сред полските туроператори, които искат да разширят своята дейност и да предлагат пътувания в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    21 4 Отговор
    Украйнките ескорт в София работят със сводници и не отговарят на снимките !
  • 2 Петър

    11 0 Отговор
    Много руснаци има в Украйна.
  • 3 МинистерКата на всичките

    17 1 Отговор
    Работи... га хти държавата в която живея и тази е министър.. жална картинка
  • 4 Активист на БКП

    14 1 Отговор
    Свещена простота е изписана на лицето на мадам...
  • 5 Гост

    14 2 Отговор
    И тази е в топ 10 групата пкп които са антиреклама на управляващите
  • 6 ПОТРЕС

    19 3 Отговор
    Това може да го изръси само някой който си няма никаква идея от бг туризъм
  • 7 Тинтири Минтири

    15 0 Отговор
    И нито дума за Русия, основния вектор на летния туризъм в Бг. Именно руснаците са основните купувачи на недвижими имоти, но вероятно след поредицата изцепки на гербаджийските професори по туризъм ще почнат да продават купеното и да се преорентират в Турция ! По жалко управление на Бг никога не е имало, но и бъдещето с друга формация не е блестяща в светлината на прогейските ориентири на европа и големия брат зад океана ! Потъване бавно и безвъзмездно !
  • 8 тхйт

    2 18 Отговор
    Много точно. Повечето туристи които съм виждал са от Украйна. У нас няма много руснаци. Аз съм работил в хотел и знам.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Къна

    16 2 Отговор
    Щом опряхме и до Укрофашистите и да разчитаме на техните кървави пари държавата яко е пред фалит.

    Коментиран от #24

  • 10 Sieg

    9 0 Отговор
    Нямало много руснаци ти нещооо........... Пък тя не каза само украинци, а и руснаци. Не знам къде се е изказала само украинци. Иначе по морето има цели градчета главно с руснаци, но нека не забравяме, че Украйна е РУСКО така, че все тая.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кире

    6 1 Отговор
    Оставам с впечатлението, че САЩ поръчват музиката, а ЕU плаща масрафа.
  • 14 Отчаяно

    9 1 Отговор
    Да разчиташ на украинците, които не могат да си платят комуналните услуги, е все едно да разчиташ българските пенсионери да са основните туристи. На черноморието съм виждал украинки само като чистачки и кухненски персонал.
  • 15 Таз с крива та уста

    9 1 Отговор
    Излиза по сички медии, сега я даваха по бнт.. Лицето и киво, устата и кива, постия винаги е злобен
  • 16 Просто човек

    10 1 Отговор
    У-крайна ни е приоритет... Това само секретарката на Далаверко може да го изтърси...Да идват изборите,че не се трае...
  • 17 Сатъра на Хана

    3 1 Отговор
    Когато Хохолските и Македонските Туристи .............
    ............................................................................................... наводнят Баровете на Българското Черноморие ще има много масови сбивания на тема "Кой е сътворил Света "
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Петър

    3 3 Отговор
    Ооо гербаджийско сайтче ли се вие мишки да триете коментари.
  • 21 Приоритет е

    5 0 Отговор
    Украйна, да! Даже В. Симеонов уреди пряка самолетна линия до Украйна преди 3 години и облекчени условия за издаване на трудова виза, за да идват украинки да работят по хотелите като сервитьорки и камериерки за минимална заплата. Защото баровците с хотели трудно намират българи баламурници вече да им работят 24/7 за минимална заплата. Затова са им приоритет, не им е приоритет да вдигат доходите на обикновените българи, а да внасят още по-евтина работна ръка! А..И да не забравяме и закона за извънредния труд до 300 часа на година - и той приет с любезното съдействие на бандата на Валерий!
  • 22 гост

    4 3 Отговор
    Загубихме германци,французи и англичани,сега ще разчитаме на гащниците.Те горките цъфнали и вързали с по 200 евро мин.заплата, ама ги чакаме като туристи.И ще натискаме цените надолу като за бедни туристи,оттам и храната наникъде, после качеството на туристическия продукт било ниско. За колкото плащаш,толкова и ще получиш.
  • 23 Хастор

    1 0 Отговор
    А сега и за украинци ще даваме пари. Да си правят ПСР тестове като идват да работят по ресторанти и хотели. На времето имаше 10 ресторанта в големите морски градове и те стигаха. Сега всеки калпазанин ресторантьор или хотелиер бизнесмен станал. Изпраха сумати и пари и от години реват ,че няма туризъм. Ми как да има като няма как да стигне за всичкото бизнесмен и политик ,бре ? И най-лесното - давайте помощи за дето не работим и сега пак за дето няма работници глупаци да ни работят ,щото се пооцапахме малко с плащането на заплати и хората избягаха от нас. Пак от общото ,пак на гърба на данъкоплатеца. Ми фалирайте бе , продайте като не върви или правете нещо друго със помещенията . Градини си купете из изоставените села и сейте ,бря. Няма сте гладни ,ама работа иска. Не с лимозините и да щипете сервитьорките. Лапажии ама хората страдат заради вас. И това ще е до време- кръчми и хотели пак ще са празни ,ако щете албанци и марокански шабеци да докарате. Много сте .
  • 24 Коля

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Къна":

    Не е за туристи. Ще плащат и ПСР тестове от общите пари за да докарат работници. Тук свършиха благодарение на честните собственици и държавната защита на труда. Синдикати ли имате или какво? Имате ревящи организации на изедници и мошенници облажили от бранша. И украинец веднъж дошъл на плаж в комбинация с нещо като работа НЕ се връща да повтори. Освен ако някой не се излъжи и да се ожени за нея. ТВ си е друга пропаганда.
  • 25 ГЕРБОКРАД

    3 0 Отговор
    ТАЯ И ТЯ Е С ОТКЛОНЕНИЯ ПО ЦЯЛАТА ТИКВА , ..... ДОКТОР ГЪЛЪБОВА ЩЕ ИМА БАЯ РАБОТА СКОРО
  • 26 МЕНТАЛИ

    2 0 Отговор
    ЦЕЛИЯ МИНИЕСТЕРСКИ СЪВЕТ - КАБИНЕТ СА ВСЕ ТАКИВА , ЗА ЛУДНИЦАТА .