Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 10:21 3 055 8

Кога петролът ще достигне 100 USD за барел

  • нефт-
  • brent-
  • цена

Това ще стане до няколко години

Кога петролът ще достигне 100 USD за барел - 1
Снимка: Shutterstock

В най-скоро време, буквално до няколко години цената на петрола марка Brent може да достигне 100 USD за барел, а през втората половина на текущата година – до 70 USD, сочат прогнозите на анализатори от Bank of America.

Оптимизмът на анализаторите се базира на подобряване на фундаментални показатели и влезлите в сила програми за стимулиране на икономиката, предприети от властите на редица държави, посочва агенция Bloomberg.

Ръст в цената на петрола очакват и от азербайджанската компания Socar Trading SA. По нейна прогноза котировките на Brent могат до достигнат трицифрена сума до година и половина-две. Подобни очаквания обаче се разминават с прогнозите направени в допитване от Bloomberg. Те са убедени, че до 2025 г. цената на петрола от марката Brent ще останат на нива под 65 USD за барел. На 18 февруари цената беше 65 USD за барел, което не се беше случвало от януари 2020 г. Експертите свързват подобна динамика с уговорката между участниците от ОПЕК+ за понижаване добивът на нефт през февруари и март на 1.425 барела на денонощие.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помнещ

    6 1 Отговор
    Няма спекуланти - от отрицателна стойност на нефта ще бие 100$ в скоро време. Оня арабски шейх, дето го слагате в рубриката с цитати "Ловци на бисери", нали каза, че вече няма да видим барел над 100$

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 2 Димов

    10 3 Отговор
    Етанолът може да ни избави от петролният монопол. Страна, която се движи на етанол, не робува на арабите.
  • 3 Павел Пенев

    9 2 Отговор
    Руси им доказа,че може да продава петрол и под 20 долара за барел. Крайно време е Русия да застопори цената на 50 долара и да им ликвидира мошеническата борса,където стотици полуидиоти се правят на експерти брокери.
  • 4 pbdan

    8 6 Отговор
    2/3 от петрола се изгаря в ДВГ. С настъплението на елколите даже би трябвало да поевтинява. ДВГ ще останат за селскостопански, строителни машини, авиация, кораби и военните машини. Масовият лек автомобил и някои тежки товарни ще са на ток.
  • 5 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Помнещ":

    Цени над 60 долара са рай за шистовата индустрия , където ограничения и квоти за добив НЯМА !! Тоест ниската цена е единствения начин поне да намалят добива и !! Само след месец със идването на пролетта и затопляне на времето ОПЕК + ще имат само два варианта ! Или да вдигнат добива и да свалят цените или да гледат как американците им взимат клиентите !! Сещай се кой ще изберат !!
  • 6 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Помнещ":

    А и не са само американците !! Само в Африка тръгват нови производства за 3-4 милиона барела на ден , 5% от световното производство ! И то на Шел , Бритиш Петролеум и Тотал !! И на тях ли ще им сложиш квоти ?? Хахаха !! И даже не съм стигнал до Южна Америка и останалите !
  • 7 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Помнещ":

    Световното производство отдавна е надминало световното потребление и то в пъти !! В момента само санкциите срещу Иран поддържат цената от нов срив !! Ако не са квотите няма спасение !! Само че производството извън Опек продължава да расте и скоро като видят , че само подаряват клиентите си на други , всеки ще иска да спасява себе си и отрицателните цени от миналата година ще им се видят лека задявка !
  • 8 чекмедже 2

    8 1 Отговор
    за БГ и 1.20...много за литър..с нашите заплати...мошеници.Този коронавирус помогна поне малко да смъкнат цените инак щяхме да видим през крив макарон 1.36. за литър дизел..тук няма пазар а алчни български посредници,бандити..