Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 06:02 3 888 25

Туризмът моли за помощ

  • туризъм-
  • пари-
  • помощ

Туроператорите се нуждаят от 69 милиона лева, за да успеят да върнат парите за предплатените и отменени пътувания

Туризмът моли за помощ - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Докато ресторантьорите се чудят дали ще успеят да посрещнат новите клиенти, туроператорите се чудят как да се разплатят със старите, предаде БНТ.

От бранша поискаха помощ от държавата в размер на 69 милиона лева, защото иначе няма да могат да върнат парите за предплатените и отменени пътувания.

Причината е, че от 13-и март започват първите падежи за възстановяване на средства, а България е единствната страна без гаранционен фонд.

От обединение "Бъдеще за туризма" поискаха помощ от държавата в размер на 69 милиона лева, за да могат да спазят ангажиментите към клиентите си. На дневен ред са и изискванията, които ще са необходими при пътуване занапред.

Отпуснатите досега 51 милиона лева в помощ на туроператорите не са достатъчни, смятат от обединение "Бъдеще за туризма". Те са готови да върнат сумата чрез вноски в Гаранционния фонд за срок от 3-4 години.

"Парите, които клиентите са превели към нас ние сме превели към партньори, а в същия момент тези партньори са в същата ситуация и не могат да ги възстановят. Те казват ще ги ползвате за в бъдеще, но нас закона ни задължава да ги възстановим в 14-дневен срок и ние сме между чука и наковалнята, между клиента и нашия партньор. Един фонд за гарантиране на пътуванията оправя именно тази ситуация", заяви Димитър Балтов от обединение "Бъдеще за туризма".

В момента България има застраховка "Туроператорска отговорност", но таванът е 1 милион и 400 хиляди лева, а оборотите на фирмите са в пъти по-високи. Освен това застрахователите отказват до покриват ваучери.

"Около 320 000 души са засегнати от анулирани пътувания заради COVID ситуацията. Те са с ваучери, чакат да им бъдат възстановени парите или да пътуват", допълни Димитър Балтов.

Пътуванията обаче не са сигурни и зависят и от директивите и на другите страни. Така, ако чакате да пътувате с автобус до Истанбул например и за 3-дневна екскурзия сте платили 250 лева, ще трябва да извадите още толкова за PCR тестове.

"Това беше моето искане вчера, на срещата с Министерството на здравеопазването, за български граждани, поне тези които са ваксинирани, да отпадне PCR, защото сумата не е никак малка и дано отпадне", добави Павлина Илиева от обединение "Бъдеще за туризма".

Туристическите организации се надяват за в бъдеще да може да се пътува без PCR тест и с ваксинационен паспорт.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 винету

    11 2 Отговор
    ха ха ха . молете се ,казал е господ пък може и да стане .
  • 2 РАДИО ЕЛТО

    18 10 Отговор
    у нас ДЪРЖАВА няма има мутро мафия бетономорие рекет изнудване
    герб БОЙКО мутро престъпна ти съсипа живота на всички БЪЛГАРИ
  • 3 Цоц

    50 6 Отговор
    А га лапахте и не плащахте данъци и осигуровки не ревахте.
  • 4 Гост

    26 5 Отговор
    И аз искам помощ с 1000 лева живее ли се? И аз имам креди!
  • 5 Голям Тур

    21 2 Отговор
    Измамените туристи могат да си направят екскурзийка с гугълърт, върнати пари няма да видят.
  • 6 Митю

    11 1 Отговор
    Не са чули за новата черноморска военна доктрина.
  • 7 123

    23 1 Отговор
    Има банки, вземат заеми и след това си ги изплащат
  • 8 Да помислим

    22 2 Отговор
    А къде са ввзетите пари? Това си е чиста измама.
  • 9 един от многото

    14 0 Отговор
    Спешно ще ви помогнат от ресторантьорския бизнес!
  • 10 Гост

    27 1 Отговор
    Какво стана с принципите на пазарната икономика? Защо, когато един бизнес не може да си изкарва парите, трябва някой да го храни с данъците ми?

    Коментиран от #11, #12, #25

  • 11 Верно ли?

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    А "пазарна" ли е икономиката след като държавата ти затваря бизнеса,бре?!То бива,бива да сте толкова силни по Вутевски,ей за туй ще си стоите бедни!Въпросът е защо тия фирми не са се разплатили за миналите сезони с хотелиерите при вече "изконсумирани" почивки!

    Коментиран от #17

  • 12 Тъй ли?

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Точно ти пък съм сигурен,че не плащаш данъци!
  • 13 Rumvas

    20 1 Отговор
    Туроператорите изхарчиха или укриха парите от клиентите си, а сега искат от държавата същите тези пари. Да не говорим , че плащаха осигуровки само върху част от заплатите на служителите си. После ги съкратиха и прехвърлиха отговорността за тях на държавата. И продължават да искат пари от бюджета, наглостта им край няма.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Россиянин

    3 5 Отговор
    Надо не помощи просить а разрешить въезд Россиянам. У нас квартиры на море и приезжаем не на 7 дней а минимум на месяц а то и 3 месяца. Платим налоги, покупаем мебель, машины, арендуем технику. Покупаем промышленные товары и продовольствие и главное мы любим болгар и Болгарию.
  • 16 Йордан

    3 0 Отговор
    АААА КЪДЕ са отишли парите на хората ,ЧЕ СЕГА ГИ НЯМА ЗА ДА ИМ ГИ ВЪРНЕТЕ ???????
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Верно ли?":

    Всеки който е пообиколил по света ще ви каже, че това с българския морски туризъм е като "бягане в чужда писта" . Никога няма да можем да се конкурираме успешно, просто токива са даденостите по света и у нас...
  • 18 Идеен

    2 1 Отговор
    Да си продадат мерцедесите, апартаментите, вилите и да се разплатят. Няколко години няма всеки месец да ходят на Бали, в Дубай и така ще се оправят нещатаа
  • 19 Шпек

    6 1 Отговор
    Бавен и мъчителен фалит за алчните препродавачи на балони .Оказва се ,че в БГ имало.....затаете дъх.....53 000 туроператори,ти да видиш.
    Къде са взетите пари? Следствие—прокуратура—обвинителен акт—съд—затвор с конфискация на имуществото и доживотна забрана с отнемане на лиценза за тази дейност.
  • 20 Джо

    0 0 Отговор
    Всички проблеми са свързани с беззаконието у нас. Товаришч,тук става въпрос за външен туризъм,знаеш Интуристь. Казват била та те повечето са до 1,5млн. ами умножете я по 53000 / броя на туроператорите. И кой туроператор не плаща заплати,

    Коментиран от #24

  • 21 Джо2

    0 0 Отговор
    ...та те повечето са семейни фирми? Правете разлика м/ у ресторантьори на Алибег и турбранш. Ресторантите са към храните,а туризма е друго...
  • 22 бкп

    3 0 Отговор
    100лв чадъра говеда
  • 23 Пишман оператор

    4 0 Отговор
    "От бранша поискаха помощ от държавата в размер на 69 милиона лева, защото иначе няма да могат да върнат парите за предплатените и отменени пътувания." Да фалират, като не могат да се оправят. Правят се на бизнесмени, ама като закъсат -помощ, държавата да помага! Коя държава, бе, мутренската ли?
  • 24 ГЕРБ № 00

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Джо":

    Нещо НИЩО не разбрах, освен първото изречение, което си е живата истина.🤣🤣🤣
  • 25 2021

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Според мен най-добрият ход е да се издават ваучери за бъдещо ползване. От опит искам да ви кажа че, ако парите за нощувките са по сметката на контрагента, няма никакъв начин да ви ги върне обратно, особенно ако законодателството в страната приемник , е така направено че , не ги задължава ......