Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 07:04 3 761 1

Домакинските уреди с нов енергиен етикет

  • домакински уреди-
  • енергиен етикет

QR кодът ще отвежда след сканиране потребителите в уебсайт с допълнителна информация за продукта

Домакинските уреди с нов енергиен етикет - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 март 2021 г. се въвежда нов енергиен етикет на домакинските уреди, предаде БНР.

Нов елемент в етикета е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт с допълнителна информация за продукта. Промяната се налага, защото на пазара вече няма уред, който да е по-нисък от клас А и няма как към клас А да се добавят плюсове до безкрай. Затова влиза нова скала.

С нов етикет от 1-ви март ще са всички съдомиялни, перални, комбинирани перални със сушилни, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани. Основната разлика със стария етикет е,че отпадат досегашните плюcoвe нa cтиĸepитe, като те ще бъдат заместени с нова енергийна скала от A до G.

"За разлика от сега съществуващите различни скали, това вече няма да е объркващо за потребителите. Завишават се и изискванията за енергийна ефективност, което ще се отрази на етикетите в понижаване на техния клас енергийна ефективност", каза експертът Искра Василева от "Техническа хармонизация и политика за потребителите" към Министерство на икономиката.

"По-големи са и цифрите и картинките и е по-разбираемо за хора, които не са запознати с нещата, просто е по-разбираемо и е по-добре", каза управителят на магазин за електроуреди Юлиян Ненов.

Новост в етикета за енергийна ефективност е и QR код, с който ще можете да проверите допълнителна нетърговска информация като консумацията на енергията. В момента обаче кодът още не е активен.

В магазините за техника върху продуктите все още седят старите етикети, но при при по-новите модели, производителите са се подготвили и вътре откриваме и новия етикет.

Търговците имат 15 работни дни да се подготвят, което означава, че проверките ще започнат от 19-ти март.

"При съмнения за нередности можете да подавате сигнали, като всички ще бъдат проверени и ще бъдат налагани съответните мерки", каза главният директор на ГД "Контрол на пазара" към Комисия за защита на потребителите Игнат Арсенов.

Глобите са от 300 лв. до 1500 лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Help Credisimmo

    30 2 Отговор
    Пфу...какви етикети бре??? Какви са тия длъжности -  "Техническа хармонизация и политика за потребителите" и другия - главният директор на ГД "Контрол на пазара" към Комисия за защита на потребителите.Само чиновници- лешпери.Ядат и пият сиромашка кръв, и заплати получават пфу...