Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 22:22 3 440 15

20% от заведенията фалираха, останалите отварят утре

  • заведения-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • отваряне-
  • фалит

Те ще могат да работят при 50 процента заетост на местата, както и с ограничения в работното време до 23 часа

20% от заведенията фалираха, останалите отварят утре - 1
Снимка: БГНЕС

Заведенията в страната отварят от утре, предаде БНТ. Посещенията в тях ще се извършват при строги правила. Според заповедта на здравния министър заведенията ще могат да работят при 50 процента заетост на местата, както и с ограничения в работното време до 23 часа. Паралелно с отварянето на ресторантите се затяга и контрола.

Ресторантите в големите градове на страната са в очакване на своите първи клиенти в салоните си. Има ресторанти по Черноморието, в малките населени места, които няма да отворят сега, а ще го направят с началото на пролетния и летния сезон. Голяма част от собствениците са притеснени, че няма гаранции, че няма да бъдат затворени отново.

Дозаторите са заредени с дезинфектант, кътовете за сядане вече са подготвени през маса в очакване на клиенти.

Още утре започват и засилени проверки, не само от здравните власти, но и от БАБХ, които ще следят за качеството на предлаганите продукти.

Според собствениците най-големият проблем е намирането на персонал. При това 3-месечно затваряне голяма част от готвачите, сервитьори в ресторантите се преквалифицира и вече имат съвсем друга работа.

Ресторантьорите на практика са икономически сред най-пострадалите през последната година сектори у нас заради пандемията. В този бизнес в България има над 20 хиляди компании, в които работят над 50 хиляди души.

В края на януари тази година недоволството им прерасна в протест пред Министерския съвет. Те се заканиха, че ще отворят протестно на първи февруари и няма да чакат до 1 март. Това не стана, но имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните.

Ресторантьорите в продължение на 3 месеца можеха да работят само с доставки на храна по домовете, което доведе до големи икономически загуби за тях. По техни груби изчисления ограниченията са довели над 20 % от работещите заведения в сектора до фалит.

От Асоциация на заведенията съобщиха, че 20 % от малките заведения вече не са такива, а са магазини, офиси или са празни. Около 30 % от персонала в ресторантите се е преквалифицирал.

Най-големият проблем пред 20 хиляди малки фирми в сектора е липсата на яснота в бъдеще докога ще могат да работят. Притесненията са им, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми то и 30% от фирмите фалираха

    29 5 Отговор
    Но чекмежето е пълно. И още искат.

    Коментиран от #7

  • 2 УРААА

    17 1 Отговор
    !😀😀😀УТРЕ ЩЕ ПЪДЕ ПРАЗНИК ЗА КРЪЧМАРИ И ГАСТРОЕНТЕРОЛОЗИ!!!!!ДА ЗАРАДВАМЕ ДРОБОВЕТЕ ЧЕ СА ПРЕСЪХНАЛИ КАТО ЯЗОВИР „СТУДЕНА”⛲⛲⛲⛲⛲
  • 3 Баш Батка

    9 15 Отговор
    95% за фалит с тея боклуци които продават.
  • 4 1234

    10 1 Отговор
    Не бяха ли 30% според Ричард лъвското сърце?
  • 5 Играч

    12 10 Отговор
    Отварянето на заведенията сега ще доведе до нов пик в края на месеца и началото на другия.По принцип ,ако си в кафене и е мирно и кратко почти няма проблем .Но в кръчмите ще е по -голям инкубатор от фитнеса.Пияни,крещящи,задимени(поне в Плевен се пуши в всичките,министъра да заповяда и да ги провери).Хората танцуващи хоро са запъхтяни и обикалят ли,обикалят цялата кръчма.И на другия ден на работното място в офиса заразяваш ли, заразяваш. И април месец пак ще затворят училищата.А ако не отварят кръчмите вируса си поддържа ниски нива.За банкети съм пръв,но ще видите ,че ще стане точно както ви казвам.За това съм играч,защото прогнозирам много точно събитията в живота.

    Коментиран от #10

  • 6 ОСТАВКА

    14 2 Отговор
    За да спечели изборите, режимът е готов и от майка си да се отрече!
  • 7 Стига рива

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ми то и 30% от фирмите фалираха":

    В другите държави не могат да отидат до аптеката а ти утре си на кръчма троле!
  • 8 Лост

    4 0 Отговор
    Засега толкоз. После още толкова.
  • 9 Мухамед

    3 4 Отговор
    Да фалират и останалите измекяри
  • 10 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Играч":

    Топиш ли ,доносник ?
    Личи си , че си от Плевен !
    Там завистниците са повече от хлебарките ...
  • 11 Чарлс Дарвин

    1 1 Отговор
    Това е естественият подбор,чеда мои.....
  • 12 темелко

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 20% от заведенията фалираха,а Баце разправя на ляво и дясно колко е добре бизнеса и хората са добре.
    ВЕРВАЙТЕ!!!
  • 13 Пендо

    1 1 Отговор
    А на бас,че след двайсетина дена Боковите послушници ще обявят,че броя на заболелите много се е увеличил и пак ще затворят заведенията.Наближават избори и трябва да се всява страх.
  • 14 Врачка

    1 0 Отговор
    И останалите заведения ще фалират ама още не го знаят.Бавно и мъчително.
  • 15 123

    1 0 Отговор
    Дават им 50% заетост за да може да фалират сами. Тогава гербавите ще кажат: ние ги отворихме ама те си фалираха. Ние не сме виновни.