6 Март, 2021 11:10 23 215 65

Защо месото е толкова евтино?

  • месо-
  • цена-
  • германия

Преди 70 години килограм свинско в Германия е струвал 1,6% от нетния месечен доход. Днес - едва 0,22%.

Защо месото е толкова евтино? - 1
Снимка: Shutterstock

"Така е правилно, вкусът трябва да е такъв. Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда, в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.

"Месото загуби стойността си"

Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.

"Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.

Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.

Ниски цени, евтина продукция

Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента направо предизвикваше гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над два милиона животни.

И докато през 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.

Скандалите, от които не произтече нищо

Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите редовно са обект на критики в медиите, при това от години.

Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.

Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Въпреки това някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. И той е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Във

    209 19 Отговор
    Франция и Испания е е по евтино-субсидиите въввсички тези държави отиват на мястото си, а не в нечие чекмедже или джоб !!!!

    Коментиран от #8, #64

  • 2 дедо Герчо

    65 11 Отговор
    ДА ДА,А КОЖАТА Е НАПРАВО БЕЗ ПАРИ...ХЪХЪХЪ...НАРОДА КАТО НЕМА,МУ Е ВСЕ 1,КОЛКО СТРУВА...
  • 3 Ниска летва

    160 21 Отговор
    Постоянно се мерим с тях,и все по-убедително разбираме че сме клошарите на ЕС.За Боко и компания естествено че няма да споменавам..

    Коментиран от #7

  • 4 Сатъра на Хана

    138 21 Отговор
    В Льо Райха и при нас в Америка месото е евтино ,
    понеже в месокомбинатите на Нацистите работят роби от низшите раси от Източна Европа и Латинска Америка
    ............................ .................... ............ Вътре е страшно ......
    ........... .............. ............. А в България е по-скъпо отколкото при нас , защото управниците ви са скотове
  • 5 Сатъра на Хана

    123 16 Отговор
    След 30 години Демонокрация , Българските граждани стават само за общи работници .........
    .......... може и в някой кол център , ама там конкуренцията с индийците е много голяма ( до къде паднахме - да се конкурираме с индийците за кол центрове) :))
  • 6 Тъп

    112 13 Отговор
    Дайте да вдигнат цената, дано го направят по 50 лева. Бензина 10, хляба 5 и т.н. Глупост след глупост.
  • 7 Говорит Москва

    8 32 Отговор

    До коментар #3 от "Ниска летва":

    Говори за себе си.

    Коментиран от #12

  • 8 Сатъра на Хана

    63 3 Отговор

    До коментар #1 от "Във":

    и всеки Френски и Испански Фермер ,
    чака с нетърпение сезонните роби от Източна Европа :))
    ...............
    В Испания хванаха даже Хуан Карлос - братовчеда на Симо Комарджията да краде --- сега е в чужбина
  • 9 Чук и Гек

    26 17 Отговор
    След ПСВ в Германия е бил голям глад и затова Хитлер е завзел властта! Казано по джендарски - социална база на националсоциалистите, били недоволните от резултатите от ПСВ маси. Един месар продал на пазара 28 души, а може да са били повече, и чак тогава полицията се усетила! След ВСВ руснаците са ги хранили с борш и план Маршал.
  • 10 Виетнамеца

    32 9 Отговор
    Вече няма кучета по улиците

    Коментиран от #56

  • 11 Танас

    12 15 Отговор
    Ям месо само от червеношийки
  • 12 От Москва

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "Говорит Москва":

    ли печаташ,или от Козяк?

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пурко Папурков

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа Вълкът":

    Ха, глупав ли си. И аз като си напраим едни бифтеци ..па като ги метнем на скарата..овонявам целио град. Котаците парад правят по улицата
  • 15 Тишо

    107 8 Отговор
    Цените в лидл в останалите страни са в пъти по малки от нашите, а тези хора имат по хиляди евро и за тях е нищо. Ние работим за да си купим само храна и да платим сметки високи тарифи за ток, вода и др. Жалка картинка за обречена територия. Защо ЕС не изравни пенсии и заплати ние каква полза имаме, за да крадат някои с милиони

    Коментиран от #19, #24, #28, #55

  • 16 Тъпу тролче

    73 4 Отговор
    Месото е евтино, но в Германия. Те за това швабите са таквиз шопари! А в България правителството се грижи за здравето на нацията и всичко е скъпо.
  • 17 Говорит Москва

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "От Москва":

    От Москва.
  • 18 баба Вуна

    39 5 Отговор
    И при нас пенсионерите си купуват по едно две кила. Годишно, защото им е евтино бе германци.

    Коментиран от #25

  • 19 дърт германец

    33 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тишо":

    Не съм съгласен с първата ти теза.В Л.....,Германия, месото е малко по-скъпо отколкото в България.Да кажем че е на,, кантар,, цената. Другите боклуци са на същите цени. Друг е въпроса че в немските филиали,стоката е различна от тази в БГ. С другото съм съгласен на 100 %.
  • 20 Пепино

    27 3 Отговор
    Нещо сметките не излизат на автора на статията.Кило хубаво месо е около 6 евро.Ако е 0,22 процента кило месо,средна заплата излиза 2700 евро.А според Евростат,заплатата е 1950 евро.Тъй че нещо ...
  • 21 Щирлиц

    16 12 Отговор
    Основната причина за поевтиняването на храните днес са субсидиите в селското стопанство и животновъдството. Това върви в комплект с повишение на данъците. При нас това е почти невъзможно, защото трудно ще убедиш българин да плаща 70% данъци и да му е по-евтино с левче килото.
  • 22 ЕФТИНО

    72 3 Отговор
    Защото у България ядем месо от
    Аржентина, САЩ, МЕКСИКО ГЕРМАНИЯ И ДР. МЕСО Което е замразенО РЕЗЕРВ ОТ 25 ГОД.
    НЗ НЕПРЕКОСНОВЕН ЗАПАС.....
    ТАКА СЪС ТОЗИ ВНОС НЯКОИ
    СЕ НАГУШКАХА И УБИХА БГ.
    СВИНЕВЪДСТВОТО. УБИВАТ НИ
    БАВНО.
  • 23 не случайно ни нарусавха като WC

    54 7 Отговор
    е как защо нали убиха животновъдството последните години за да си внасят замразените 25-30годишни боклуци бъкани с химия!!!
  • 24 Лидл и

    24 7 Отговор

    До коментар #15 от "Тишо":

    Кауфланд са дискаунти. В развитите държави в тях пазаруват мигранти и хора с ниски доходи.
    Ние пазаруваме прясна риба (по заявка) в петък и в събота прясно месо, плодове и зеленчуци от производители. € 170-180 на седмица! за трима.
    Не е вярно, че в Рим е по-евтино от София. И няма как да е. Разликата в стандарта (наеми, заплати, данъци, режийни) е в пъти...
  • 25 май май

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "баба Вуна":

    Отровата е безплатна.
  • 26 Не яжте месо то е вредно

    16 9 Отговор
    А и животните не искат да умират
  • 27 Аз40🏴‍☠️

    15 6 Отговор
    Гледайте документалния филм "Dominion" от 2018 год. Предупреждавам, че е много тежък, има много графични сцени на смърт и физически тормоз. Но е нужно да се гледа, за да се разбере, какво представлява голямата индустрия.

    Коментиран от #46, #48

  • 28 Jamеs

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Тишо":

    Неграмотен и необразован тип... ама отворил уста и иска!
  • 29 Пловдив

    23 3 Отговор
    Я да сметнем в България колко процента е от нетния месечен доход, и тогава да поспорим, дали е евтино. В цивилизованите държави наистина е така, тук не е...
  • 30 това е

    79 4 Отговор
    Истинско прясно месо, което е от нормално отглеждано животно и заклано преди 3-4 дена, струва около 9-11 лв. килограма. Ако говорим за свръхпродукцията в З.Европа, която виси по фризерите между 10 и 20 години и накрая, за да не я изхвърлят, я размразяват с киснене в буламоч от сто и един химикали, е друг въпрос. После я предлагат за уж прясна на "промоция". На всички такива меса няма да видите нито кога, нито къде е произведено, а само надпис - опаковано от .../еди коя си фирма/. Същите меса ги мелят, слагат още толкова химикали и правят наденици, кайма, бургери, пастети, консерви и какво ли още не. Колбасите са със срок на годност, по-голям от този на един телевизор. Два-три пъти си купувах такова месо от хиперверигите за по 5-6 лева и коремът ме изяде от болки, детето се скъса да повръща, а вкусът в устата ти на другия ден е , все едно си изял Менделевата таблица. Като го готвиш, от него изтича поне 200 грама неидентифицирана течност. По-добре изобщо да не се яде. После защо сме били на първо място в Европа по рак на дебелото черво. Ето за това. От месо по пет лева и колбаси по 2 лева. Купувам си два пъти седмично или на празник месо, но само истинско - от месарница или транжорна, където животното е заклано преди дни. Другото е сами да си съсипвате здравето , а на всичко отгоре и да си плащате за това. Естествено, после си плащате и за лечението. Парите отиват при едни и същи. Бъдете здрави и не яжте боклуци, още по-малко вярвайте на медии и реклами.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Магелан

    24 2 Отговор
    Шок и ужас.Големите гланици в Западна Европа работят за жълти стотинки само бедни и гладни българи,румънци албанци и още по гладните украйнци руснаци и от всички съветски републики.Условията са ужасни и се работи по 14,15чс.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 1 Отговор
    Защо се премълчава "бройлерната технология" която заслуга на България???
  • 34 Стратег

    16 2 Отговор
    Като прочетох, че чичото на Ханс произвежда колбаси от 1320 г. и се отказах.
  • 35 Стани веган!!!

    10 26 Отговор
    Бъдещето е ВЕГАН!!! Месото е убийство!!!! Ядете плът и кръв, време е да се замислим!
  • 36 КРОКОДИЛА

    33 3 Отговор
    НЕ КУПУВАЙ МЕСО ОТ ВЕРИГИТЕ - КУПУВАЙТЕ ОТ СЕЛЯНИТЕ .......................................................................................................

    Коментиран от #38

  • 37 Павел Пенев

    22 0 Отговор
    Защото е произведено с хранителни добавки, анаболи и антибиотици.
  • 38 Селянин от село

    31 2 Отговор

    До коментар #36 от "КРОКОДИЛА":

    Младеж,ний мисото не го продаваме. Ядем го.
  • 39 Врялович

    19 6 Отговор
    ВЕРНО Е ДА ЗА ГЕРМАН.ЧЕ ХРАНАТА ВОБЩЕ И МЕСОТО СА ЕВТИНИ. НО ИМА ВКУСОВИ РАЗЛИКИ НАПРИМЕР ЕДНО Е ДА ЯДЕШ БЪЛГАРСКИ ДОМАТ ДРУГО Е ТУРСКИ ИЛИ ГРЪТСКИ ! ЗА МЕСОТО ВКУСЪТ ЗАВИСИ КАКВО ЯДЕ ГО ХРАНИШ ЖИВОТНОТО ОСНОВНО. ОТ ДОМАШНОТО ПО ДОБРО НЯМА. А дивеча е скъп.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Чичо Тончо

    20 2 Отговор
    При затворен цикъл - производство на зърнени, на фуражи и собствени свинеферма и кланица е най-евтино месото! При това за по-евтино във фуражите влизат и термично обработените отпадъци от кланицата, за което всички такива производители си мълчат като гълъби!
    При домашно гледане със закупуване на малкото прасенце+по около 4кг храна на 1кг живо тегло за да стане прасето около 120-130кг +скопяване +хранене,поене, чистене всеки ден - това е цената да знаеш какво ще ядеш по Коледа, но африканската чума го уби тоя кеф; събирането на компания и изпълненията в стила на "Тримата глупаци и прасето" за съжаление също!
  • 42 🦸🥋🥊

    7 3 Отговор
    Свинското месо дава криле!
  • 43 ТРЕНД

    5 0 Отговор
    Значи доходите се вдигат 7 пъти, а на месото цената си е все същата, за 70 години. Значи, че повишаването на доходите не води до инфлация. Това не значи, че месото се консумира 7 пъти повече.
  • 44 Нямам срам

    6 3 Отговор
    Нормално преди 70 години колко е населението на света и Германия. Когато една стока е масово търсена цената няма как да надува спрямо заплата .Има и друго конкуренцията е убийствена.Масово по цял свят се консумира месо.Кое е по добре 10 евро килото да купят 1 мил души или 30 евро само 50 000 .
  • 45 Уса

    19 1 Отговор
    Къде е евтино?В сащ месото е много евтино,защото е от гмо животни отглеждани в корпорации на бърз разтеж.Такива са и болшенството американци не мязат на хора,които няма да доживяват до 60 години
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Защото е фалш

    3 0 Отговор
    И аз не го купувам, ако искате и без пари да ми го дадете... няма да лъжа с него гостите си, че ядат дълга и добра трапеза.....!
  • 48 Хан Сол

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аз40🏴‍☠️":

    Food inc също е доста интересен но основно за Америка става въпрос макар че корпорациите работят глобално отдавна.
  • 49 някой

    9 1 Отговор
    Аз като вляза в магазин и видя цените, въобще не ми се вижда месото да е толкова евтино. За европееца може, но не и за нас българите. Въпрос на доходи.
  • 50 ТРЕНД

    5 0 Отговор
    КОКА-КОЛА струва 5 цента, за 200 мл, преди 70 години, заплатата е един долар на час, мин.запл, сега на час е 7,25 долара. ...... Ако доходите изведнъж се вдигнат, цените няма да скочат с толкова, защото хората ще покрият само своят дефицит - належащи нужди, на които стоки ще се вдигне цената, и това ще е стимул те да се произведат в повече. А други стоки може да поевтинеят или станат по-качествени, ако търговецът и производителят печелят от оборотът не от увеличена цена. Когато нещо не се търси, търговецът го оскъпява понеже няма оборот.
    "Свински" цикъл (Hog Cycle)
    Редуване на излишно търсене и излишно предла­гане на американския пазар на свине; цикълът допринася за създаването на динамичен модел на взаимодействие между търсенето и предлагането на даден пазар.
  • 51 ТРЕНД

    10 1 Отговор
    Богатите страни имат голям интерес храните да са скъпи за бедните страни, и това става чрез борсите на зърно. Така се постига еднаква цена на зърното в световен мащаб, съответно и на месото. Така богатите страни изземват храните на бедните страни. Ето защо богатите страни имат интерес доходите в техните страни да са високи, а в бедните страни да са ниски. И излишното население да намалее, само произвеждащото храни да съществува. Ето защо се получава така, както пише в статията.
  • 52 ТРЕНД

    7 0 Отговор
    И СУБСИДИИТЕ, оказват голямо влияние, я да няма субсидии..
  • 53 ТРЕНД

    4 1 Отговор
    Те притежават търговията в богатите страни, и чрез МВФ и НАТО настройват механизмът на световната търговия така, че консумацията да е повече при тях.
  • 54 Дедо Пенс

    5 0 Отговор
    Ние сме бедни ,но Бойчето е богат...
  • 55 Тоблероне

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тишо":

    Преди години пазарувах в м-н Теско в Лийдс на Острова, подобен по размери е на познатите ни Кауфланд и бях сащисан от ниските цени и огромните колички с които пазаруваха хората там ! Огромен Таблероне от 1 кг струваше около 2-3 паунда ! Месото с вид на току що пристигнало от кланицата беше по-евтино от нашето ! На касата местните ни оглеждаха подозрително едва подавайки глави над препълнените си колички !

    Коментиран от #61, #63

  • 56 КОЧО

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Виетнамеца":

    Ела в България, пълно е по улиците. 😂
  • 57 Дуранкев

    3 1 Отговор
    Ми ние ядем това което те трябва да екарисаж-ират, а фуражът ни отива за тяхните прасета.
  • 58 шопо

    0 2 Отговор
    я маам месо и сутрин, и обед, и вечер, нека немецо а маа марули!
  • 59 ТРЕНД

    8 0 Отговор
    През последните години 70 години добивът на зърно се удвоява, но населението само с 20% се увеличава, в богатите страни, но и обработваемата земя с толкова се увеличава.. И ако половината зърно отива за месодобив, при такъв растеж на зърнодобивът, месото ще е три пъти повече. Ако доходите се повишат, потреблението не скача с толкова. А ако нещо е излишно дори и с малко, цената може и с повече да падне. (фактори не малко, и факти)
  • 60 Дуранкев

    7 1 Отговор
    Казват, че при добър фураж, здраве на животното, генетика и порцион, фуражът е 3 килограма живо тегло, 5 кг зърно за кило месо. Ако не изядеш кило хляб, от 750 грама зърно, ще може да изядеш 200 грама хляб и 160 грама месо. Не като цена, а като разпределение на зърното. ..... Само пустинята Сахара може да изхрани милиарди, има 9 милиарда декара, това е 9 милиарда тона царевица, или 40 милиарда тона банани. 1500 милиарда килограма пилешко месо. Или 5 000 милиарда яйца. 9 милиарда тона мляко. Но западът не е способен вече на размножаване, а чуждите култури и континенти, са конкуренция за тях, ето защо не помагат. Конкуренцията е заплаха, все едно Нестле да помага на всички малки фирми за кафе.
  • 61 Пепино

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Тоблероне":

    Я пак си помисли . Защо в сайта на Tesco кило тоблерон е на коренно различна цена.Да не си гледал марципан с надпис - шоколад.Аре стига с лъжите.
  • 62 Артуреца

    1 0 Отговор
    Всеки себеуважаващ се човек знае, че има редица доказателства, сочещи, че месото Не е полезно за нас. Ама ние тука ревем, че нямаме пари да си го купим. Да не говорим, че не е и етично, ама нас това не ни бърка, нали сме уроди, важно е ние да сме доволни.
  • 63 Пепино

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Тоблероне":

    След справка със сайта на Tesco - кило тоблерон е около 13 паунда.Има и по 15 паунда за кило.Да не си видял 100 грама шоколад и да му викаш кило.
  • 64 Odb

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Във":

    От 6 години съм във Франция....няма как да се съглася че е по-евтино....да место е по-евтино от доматите, които струват 7 евро за кг
  • 65 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    Не струва месото от лидъл.