"Така е правилно, вкусът трябва да е такъв. Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда, в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.
"Месото загуби стойността си"
Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.
"Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.
Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.
Ниски цени, евтина продукция
Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента направо предизвикваше гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над два милиона животни.
И докато през 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.
Скандалите, от които не произтече нищо
Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите редовно са обект на критики в медиите, при това от години.
Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.
Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Въпреки това някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. И той е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Във
Коментиран от #8, #64
11:12 06.03.2021
2 дедо Герчо
11:14 06.03.2021
3 Ниска летва
Коментиран от #7
11:16 06.03.2021
4 Сатъра на Хана
понеже в месокомбинатите на Нацистите работят роби от низшите раси от Източна Европа и Латинска Америка
............................ .................... ............ Вътре е страшно ......
........... .............. ............. А в България е по-скъпо отколкото при нас , защото управниците ви са скотове
11:19 06.03.2021
5 Сатъра на Хана
.......... може и в някой кол център , ама там конкуренцията с индийците е много голяма ( до къде паднахме - да се конкурираме с индийците за кол центрове) :))
11:21 06.03.2021
6 Тъп
11:21 06.03.2021
7 Говорит Москва
До коментар #3 от "Ниска летва":
Говори за себе си.Коментиран от #12
11:22 06.03.2021
8 Сатъра на Хана
До коментар #1 от "Във":
и всеки Френски и Испански Фермер ,чака с нетърпение сезонните роби от Източна Европа :))
...............
В Испания хванаха даже Хуан Карлос - братовчеда на Симо Комарджията да краде --- сега е в чужбина
11:24 06.03.2021
9 Чук и Гек
11:25 06.03.2021
10 Виетнамеца
Коментиран от #56
11:30 06.03.2021
11 Танас
11:32 06.03.2021
12 От Москва
До коментар #7 от "Говорит Москва":
ли печаташ,или от Козяк?Коментиран от #17
11:34 06.03.2021
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Пурко Папурков
До коментар #13 от "Алфа Вълкът":
Ха, глупав ли си. И аз като си напраим едни бифтеци ..па като ги метнем на скарата..овонявам целио град. Котаците парад правят по улицата11:43 06.03.2021
15 Тишо
Коментиран от #19, #24, #28, #55
11:44 06.03.2021
16 Тъпу тролче
11:49 06.03.2021
17 Говорит Москва
До коментар #12 от "От Москва":
От Москва.11:59 06.03.2021
18 баба Вуна
Коментиран от #25
12:11 06.03.2021
19 дърт германец
До коментар #15 от "Тишо":
Не съм съгласен с първата ти теза.В Л.....,Германия, месото е малко по-скъпо отколкото в България.Да кажем че е на,, кантар,, цената. Другите боклуци са на същите цени. Друг е въпроса че в немските филиали,стоката е различна от тази в БГ. С другото съм съгласен на 100 %.12:11 06.03.2021
20 Пепино
12:12 06.03.2021
21 Щирлиц
12:12 06.03.2021
22 ЕФТИНО
Аржентина, САЩ, МЕКСИКО ГЕРМАНИЯ И ДР. МЕСО Което е замразенО РЕЗЕРВ ОТ 25 ГОД.
НЗ НЕПРЕКОСНОВЕН ЗАПАС.....
ТАКА СЪС ТОЗИ ВНОС НЯКОИ
СЕ НАГУШКАХА И УБИХА БГ.
СВИНЕВЪДСТВОТО. УБИВАТ НИ
БАВНО.
12:18 06.03.2021
23 не случайно ни нарусавха като WC
12:24 06.03.2021
24 Лидл и
До коментар #15 от "Тишо":
Кауфланд са дискаунти. В развитите държави в тях пазаруват мигранти и хора с ниски доходи.Ние пазаруваме прясна риба (по заявка) в петък и в събота прясно месо, плодове и зеленчуци от производители. € 170-180 на седмица! за трима.
Не е вярно, че в Рим е по-евтино от София. И няма как да е. Разликата в стандарта (наеми, заплати, данъци, режийни) е в пъти...
12:25 06.03.2021
25 май май
До коментар #18 от "баба Вуна":
Отровата е безплатна.12:34 06.03.2021
26 Не яжте месо то е вредно
12:42 06.03.2021
27 Аз40🏴☠️
Коментиран от #46, #48
12:58 06.03.2021
28 Jamеs
До коментар #15 от "Тишо":
Неграмотен и необразован тип... ама отворил уста и иска!14:12 06.03.2021
29 Пловдив
14:15 06.03.2021
30 това е
16:23 06.03.2021
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Магелан
18:51 06.03.2021
33 ИМПЕРИАЛИСТ
19:25 06.03.2021
34 Стратег
19:53 06.03.2021
35 Стани веган!!!
20:09 06.03.2021
36 КРОКОДИЛА
Коментиран от #38
20:19 06.03.2021
37 Павел Пенев
20:20 06.03.2021
38 Селянин от село
До коментар #36 от "КРОКОДИЛА":
Младеж,ний мисото не го продаваме. Ядем го.20:28 06.03.2021
39 Врялович
22:35 06.03.2021
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Чичо Тончо
При домашно гледане със закупуване на малкото прасенце+по около 4кг храна на 1кг живо тегло за да стане прасето около 120-130кг +скопяване +хранене,поене, чистене всеки ден - това е цената да знаеш какво ще ядеш по Коледа, но африканската чума го уби тоя кеф; събирането на компания и изпълненията в стила на "Тримата глупаци и прасето" за съжаление също!
01:19 07.03.2021
42 🦸🥋🥊
02:32 07.03.2021
43 ТРЕНД
03:26 07.03.2021
44 Нямам срам
04:35 07.03.2021
45 Уса
05:24 07.03.2021
46 Този коментар е премахнат от модератор.
47 Защото е фалш
06:04 07.03.2021
48 Хан Сол
До коментар #27 от "Аз40🏴☠️":
Food inc също е доста интересен но основно за Америка става въпрос макар че корпорациите работят глобално отдавна.07:06 07.03.2021
49 някой
07:43 07.03.2021
50 ТРЕНД
"Свински" цикъл (Hog Cycle)
Редуване на излишно търсене и излишно предлагане на американския пазар на свине; цикълът допринася за създаването на динамичен модел на взаимодействие между търсенето и предлагането на даден пазар.
07:50 07.03.2021
51 ТРЕНД
08:01 07.03.2021
52 ТРЕНД
08:10 07.03.2021
53 ТРЕНД
08:16 07.03.2021
54 Дедо Пенс
08:49 07.03.2021
55 Тоблероне
До коментар #15 от "Тишо":
Преди години пазарувах в м-н Теско в Лийдс на Острова, подобен по размери е на познатите ни Кауфланд и бях сащисан от ниските цени и огромните колички с които пазаруваха хората там ! Огромен Таблероне от 1 кг струваше около 2-3 паунда ! Месото с вид на току що пристигнало от кланицата беше по-евтино от нашето ! На касата местните ни оглеждаха подозрително едва подавайки глави над препълнените си колички !Коментиран от #61, #63
09:02 07.03.2021
56 КОЧО
До коментар #10 от "Виетнамеца":
Ела в България, пълно е по улиците. 😂09:06 07.03.2021
57 Дуранкев
09:22 07.03.2021
58 шопо
09:36 07.03.2021
59 ТРЕНД
09:49 07.03.2021
60 Дуранкев
10:06 07.03.2021
61 Пепино
До коментар #55 от "Тоблероне":
Я пак си помисли . Защо в сайта на Tesco кило тоблерон е на коренно различна цена.Да не си гледал марципан с надпис - шоколад.Аре стига с лъжите.15:05 07.03.2021
62 Артуреца
15:06 07.03.2021
63 Пепино
До коментар #55 от "Тоблероне":
След справка със сайта на Tesco - кило тоблерон е около 13 паунда.Има и по 15 паунда за кило.Да не си видял 100 грама шоколад и да му викаш кило.15:08 07.03.2021
64 Odb
До коментар #1 от "Във":
От 6 години съм във Франция....няма как да се съглася че е по-евтино....да место е по-евтино от доматите, които струват 7 евро за кг00:00 08.03.2021
65 Марио Ангелов
10:41 08.03.2021