20 962 65

Защо месото е толкова евтино?

Преди 70 години килограм свинско в Германия е струвал 1,6% от нетния месечен доход. Днес - едва 0,22%.

Защо месото е толкова евтино?
Снимка: Shutterstock

"Така е правилно, вкусът трябва да е такъв. Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда, в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.

"Месото загуби стойността си"

Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.

"Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.

Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.

Ниски цени, евтина продукция

Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента направо предизвикваше гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над два милиона животни.

И докато през 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.

Скандалите, от които не произтече нищо

Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите редовно са обект на критики в медиите, при това от години.

Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.

Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Въпреки това някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. И той е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 66 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Във

  208 19 Отговор
  Франция и Испания е е по евтино-субсидиите въввсички тези държави отиват на мястото си, а не в нечие чекмедже или джоб !!!!

  Коментиран от #8, #64

 • 2 дедо Герчо

  64 11 Отговор
  ДА ДА,А КОЖАТА Е НАПРАВО БЕЗ ПАРИ...ХЪХЪХЪ...НАРОДА КАТО НЕМА,МУ Е ВСЕ 1,КОЛКО СТРУВА...
 • 3 Ниска летва

  159 21 Отговор
  Постоянно се мерим с тях,и все по-убедително разбираме че сме клошарите на ЕС.За Боко и компания естествено че няма да споменавам..

  Коментиран от #7

 • 4 Сатъра на Хана

  138 20 Отговор
  В Льо Райха и при нас в Америка месото е евтино , понеже в месокомбинатите на Нацистите работят роби от низшите раси от Източна Европа и Латинска Америка ............................ .................... ............ Вътре е страшно ...... ........... .............. ............. А в България е по-скъпо отколкото при нас , защото управниците ви са скотове
 • 5 Сатъра на Хана

  121 16 Отговор
  След 30 години Демонокрация , Българските граждани стават само за общи работници ......... .......... може и в някой кол център , ама там конкуренцията с индийците е много голяма ( до къде паднахме - да се конкурираме с индийците за кол центрове) :))
 • 6 Тъп

  111 13 Отговор
  Дайте да вдигнат цената, дано го направят по 50 лева. Бензина 10, хляба 5 и т.н. Глупост след глупост.

 • 7 Говорит Москва

  7 32 Отговор

  До коментар #3 от "Ниска летва":

  Говори за себе си.

  Коментиран от #12

 • 8 Сатъра на Хана

  62 3 Отговор

  До коментар #1 от "Във":

  и всеки Френски и Испански Фермер , чака с нетърпение сезонните роби от Източна Европа :)) ............... В Испания хванаха даже Хуан Карлос - братовчеда на Симо Комарджията да краде --- сега е в чужбина
 • 9 Чук и Гек

  26 17 Отговор
  След ПСВ в Германия е бил голям глад и затова Хитлер е завзел властта! Казано по джендарски - социална база на националсоциалистите, били недоволните от резултатите от ПСВ маси. Един месар продал на пазара 28 души, а може да са били повече, и чак тогава полицията се усетила! След ВСВ руснаците са ги хранили с борш и план Маршал.
 • 10 Виетнамеца

  31 9 Отговор
  Вече няма кучета по улиците

  Коментиран от #56

 • 11 Танас

  11 15 Отговор
  Ям месо само от червеношийки
 • 12 От Москва

  18 4 Отговор

  До коментар #7 от "Говорит Москва":

  ли печаташ,или от Козяк?

  Коментиран от #17

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Пурко Папурков

  18 3 Отговор

  До коментар #13 от "Алфа Вълкът":

  Ха, глупав ли си. И аз като си напраим едни бифтеци ..па като ги метнем на скарата..овонявам целио град. Котаците парад правят по улицата
 • 15 Тишо

  106 8 Отговор
  Цените в лидл в останалите страни са в пъти по малки от нашите, а тези хора имат по хиляди евро и за тях е нищо. Ние работим за да си купим само храна и да платим сметки високи тарифи за ток, вода и др. Жалка картинка за обречена територия. Защо ЕС не изравни пенсии и заплати ние каква полза имаме, за да крадат някои с милиони

  Коментиран от #19, #24, #28, #55

 • 16 Тъпу тролче

  73 4 Отговор
  Месото е евтино, но в Германия. Те за това швабите са таквиз шопари! А в България правителството се грижи за здравето на нацията и всичко е скъпо.
 • 17 Говорит Москва

  3 9 Отговор

  До коментар #12 от "От Москва":

  От Москва.
 • 18 баба Вуна

  38 5 Отговор
  И при нас пенсионерите си купуват по едно две кила. Годишно, защото им е евтино бе германци.

  Коментиран от #25

 • 19 дърт германец

  33 3 Отговор

  До коментар #15 от "Тишо":

  Не съм съгласен с първата ти теза.В Л.....,Германия, месото е малко по-скъпо отколкото в България.Да кажем че е на,, кантар,, цената. Другите боклуци са на същите цени. Друг е въпроса че в немските филиали,стоката е различна от тази в БГ. С другото съм съгласен на 100 %.
 • 20 Пепино

  27 3 Отговор
  Нещо сметките не излизат на автора на статията.Кило хубаво месо е около 6 евро.Ако е 0,22 процента кило месо,средна заплата излиза 2700 евро.А според Евростат,заплатата е 1950 евро.Тъй че нещо ...
 • 21 Щирлиц

  16 12 Отговор
  Основната причина за поевтиняването на храните днес са субсидиите в селското стопанство и животновъдството. Това върви в комплект с повишение на данъците. При нас това е почти невъзможно, защото трудно ще убедиш българин да плаща 70% данъци и да му е по-евтино с левче килото.
 • 22 ЕФТИНО

  72 3 Отговор
  Защото у България ядем месо от Аржентина, САЩ, МЕКСИКО ГЕРМАНИЯ И ДР. МЕСО Което е замразенО РЕЗЕРВ ОТ 25 ГОД. НЗ НЕПРЕКОСНОВЕН ЗАПАС..... ТАКА СЪС ТОЗИ ВНОС НЯКОИ СЕ НАГУШКАХА И УБИХА БГ. СВИНЕВЪДСТВОТО. УБИВАТ НИ БАВНО.
 • 23 не случайно ни нарусавха като WC

  54 7 Отговор
  е как защо нали убиха животновъдството последните години за да си внасят замразените 25-30годишни боклуци бъкани с химия!!!
 • 24 Лидл и

  24 7 Отговор

  До коментар #15 от "Тишо":

  Кауфланд са дискаунти. В развитите държави в тях пазаруват мигранти и хора с ниски доходи. Ние пазаруваме прясна риба (по заявка) в петък и в събота прясно месо, плодове и зеленчуци от производители. € 170-180 на седмица! за трима. Не е вярно, че в Рим е по-евтино от София. И няма как да е. Разликата в стандарта (наеми, заплати, данъци, режийни) е в пъти...
 • 25 май май

  15 5 Отговор

  До коментар #18 от "баба Вуна":

  Отровата е безплатна.
 • 26 Не яжте месо то е вредно

  16 9 Отговор
  А и животните не искат да умират
 • 27 Аз40🏴‍☠️

  15 6 Отговор
  Гледайте документалния филм "Dominion" от 2018 год. Предупреждавам, че е много тежък, има много графични сцени на смърт и физически тормоз. Но е нужно да се гледа, за да се разбере, какво представлява голямата индустрия.

  Коментиран от #46, #48

 • 28 Jamеs

  7 5 Отговор

  До коментар #15 от "Тишо":

  Неграмотен и необразован тип... ама отворил уста и иска!
 • 29 Пловдив

  23 3 Отговор
  Я да сметнем в България колко процента е от нетния месечен доход, и тогава да поспорим, дали е евтино. В цивилизованите държави наистина е така, тук не е...
 • 30 това е

  79 4 Отговор
  Истинско прясно месо, което е от нормално отглеждано животно и заклано преди 3-4 дена, струва около 9-11 лв. килограма. Ако говорим за свръхпродукцията в З.Европа, която виси по фризерите между 10 и 20 години и накрая, за да не я изхвърлят, я размразяват с киснене в буламоч от сто и един химикали, е друг въпрос. После я предлагат за уж прясна на "промоция". На всички такива меса няма да видите нито кога, нито къде е произведено, а само надпис - опаковано от .../еди коя си фирма/. Същите меса ги мелят, слагат още толкова химикали и правят наденици, кайма, бургери, пастети, консерви и какво ли още не. Колбасите са със срок на годност, по-голям от този на един телевизор. Два-три пъти си купувах такова месо от хиперверигите за по 5-6 лева и коремът ме изяде от болки, детето се скъса да повръща, а вкусът в устата ти на другия ден е , все едно си изял Менделевата таблица. Като го готвиш, от него изтича поне 200 грама неидентифицирана течност. По-добре изобщо да не се яде. После защо сме били на първо място в Европа по рак на дебелото черво. Ето за това. От месо по пет лева и колбаси по 2 лева. Купувам си два пъти седмично или на празник месо, но само истинско - от месарница или транжорна, където животното е заклано преди дни. Другото е сами да си съсипвате здравето , а на всичко отгоре и да си плащате за това. Естествено, после си плащате и за лечението. Парите отиват при едни и същи. Бъдете здрави и не яжте боклуци, още по-малко вярвайте на медии и реклами.
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Магелан

  24 2 Отговор
  Шок и ужас.Големите гланици в Западна Европа работят за жълти стотинки само бедни и гладни българи,румънци албанци и още по гладните украйнци руснаци и от всички съветски републики.Условията са ужасни и се работи по 14,15чс.
 • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

  20 1 Отговор
  Защо се премълчава "бройлерната технология" която заслуга на България???
 • 34 Стратег

  16 2 Отговор
  Като прочетох, че чичото на Ханс произвежда колбаси от 1320 г. и се отказах.
 • 35 Стани веган!!!

  10 25 Отговор
  Бъдещето е ВЕГАН!!! Месото е убийство!!!! Ядете плът и кръв, време е да се замислим!
 • 36 КРОКОДИЛА

  32 3 Отговор
  НЕ КУПУВАЙ МЕСО ОТ ВЕРИГИТЕ - КУПУВАЙТЕ ОТ СЕЛЯНИТЕ .......................................................................................................

  Коментиран от #38

 • 37 Павел Пенев

  22 0 Отговор
  Защото е произведено с хранителни добавки, анаболи и антибиотици.
 • 38 Селянин от село

  31 2 Отговор

  До коментар #36 от "КРОКОДИЛА":

  Младеж,ний мисото не го продаваме. Ядем го.
 • 39 Врялович

  19 6 Отговор
  ВЕРНО Е ДА ЗА ГЕРМАН.ЧЕ ХРАНАТА ВОБЩЕ И МЕСОТО СА ЕВТИНИ. НО ИМА ВКУСОВИ РАЗЛИКИ НАПРИМЕР ЕДНО Е ДА ЯДЕШ БЪЛГАРСКИ ДОМАТ ДРУГО Е ТУРСКИ ИЛИ ГРЪТСКИ ! ЗА МЕСОТО ВКУСЪТ ЗАВИСИ КАКВО ЯДЕ ГО ХРАНИШ ЖИВОТНОТО ОСНОВНО. ОТ ДОМАШНОТО ПО ДОБРО НЯМА. А дивеча е скъп.
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Чичо Тончо

  20 2 Отговор
  При затворен цикъл - производство на зърнени, на фуражи и собствени свинеферма и кланица е най-евтино месото! При това за по-евтино във фуражите влизат и термично обработените отпадъци от кланицата, за което всички такива производители си мълчат като гълъби! При домашно гледане със закупуване на малкото прасенце+по около 4кг храна на 1кг живо тегло за да стане прасето около 120-130кг +скопяване +хранене,поене, чистене всеки ден - това е цената да знаеш какво ще ядеш по Коледа, но африканската чума го уби тоя кеф; събирането на компания и изпълненията в стила на "Тримата глупаци и прасето" за съжаление също!
 • 42 🦸🥋🥊

  7 3 Отговор
  Свинското месо дава криле!
 • 43 ТРЕНД

  5 0 Отговор
  Значи доходите се вдигат 7 пъти, а на месото цената си е все същата, за 70 години. Значи, че повишаването на доходите не води до инфлация. Това не значи, че месото се консумира 7 пъти повече.
 • 44 Нямам срам

  5 3 Отговор
  Нормално преди 70 години колко е населението на света и Германия. Когато една стока е масово търсена цената няма как да надува спрямо заплата .Има и друго конкуренцията е убийствена.Масово по цял свят се консумира месо.Кое е по добре 10 евро килото да купят 1 мил души или 30 евро само 50 000 .
 • 45 Уса

  19 1 Отговор
  Къде е евтино?В сащ месото е много евтино,защото е от гмо животни отглеждани в корпорации на бърз разтеж.Такива са и болшенството американци не мязат на хора,които няма да доживяват до 60 години
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Защото е фалш

  3 0 Отговор
  И аз не го купувам, ако искате и без пари да ми го дадете... няма да лъжа с него гостите си, че ядат дълга и добра трапеза.....!
 • 48 Хан Сол

  2 0 Отговор

  До коментар #27 от "Аз40🏴‍☠️":

  Food inc също е доста интересен но основно за Америка става въпрос макар че корпорациите работят глобално отдавна.
 • 49 някой

  9 1 Отговор
  Аз като вляза в магазин и видя цените, въобще не ми се вижда месото да е толкова евтино. За европееца може, но не и за нас българите. Въпрос на доходи.
 • 50 ТРЕНД

  5 0 Отговор
  КОКА-КОЛА струва 5 цента, за 200 мл, преди 70 години, заплатата е един долар на час, мин.запл, сега на час е 7,25 долара. ...... Ако доходите изведнъж се вдигнат, цените няма да скочат с толкова, защото хората ще покрият само своят дефицит - належащи нужди, на които стоки ще се вдигне цената, и това ще е стимул те да се произведат в повече. А други стоки може да поевтинеят или станат по-качествени, ако търговецът и производителят печелят от оборотът не от увеличена цена. Когато нещо не се търси, търговецът го оскъпява понеже няма оборот. "Свински" цикъл (Hog Cycle) Редуване на излишно търсене и излишно предла­гане на американския пазар на свине; цикълът допринася за създаването на динамичен модел на взаимодействие между търсенето и предлагането на даден пазар.
 • 51 ТРЕНД

  10 1 Отговор
  Богатите страни имат голям интерес храните да са скъпи за бедните страни, и това става чрез борсите на зърно. Така се постига еднаква цена на зърното в световен мащаб, съответно и на месото. Така богатите страни изземват храните на бедните страни. Ето защо богатите страни имат интерес доходите в техните страни да са високи, а в бедните страни да са ниски. И излишното население да намалее, само произвеждащото храни да съществува. Ето защо се получава така, както пише в статията.
 • 52 ТРЕНД

  6 0 Отговор
  И СУБСИДИИТЕ, оказват голямо влияние, я да няма субсидии..
 • 53 ТРЕНД

  4 1 Отговор
  Те притежават търговията в богатите страни, и чрез МВФ и НАТО настройват механизмът на световната търговия така, че консумацията да е повече при тях.
 • 54 Дедо Пенс

  5 0 Отговор
  Ние сме бедни ,но Бойчето е богат...
 • 55 Тоблероне

  4 2 Отговор

  До коментар #15 от "Тишо":

  Преди години пазарувах в м-н Теско в Лийдс на Острова, подобен по размери е на познатите ни Кауфланд и бях сащисан от ниските цени и огромните колички с които пазаруваха хората там ! Огромен Таблероне от 1 кг струваше около 2-3 паунда ! Месото с вид на току що пристигнало от кланицата беше по-евтино от нашето ! На касата местните ни оглеждаха подозрително едва подавайки глави над препълнените си колички !

  Коментиран от #61, #63

 • 56 КОЧО

  3 2 Отговор

  До коментар #10 от "Виетнамеца":

  Ела в България, пълно е по улиците. 😂
 • 57 Дуранкев

  3 1 Отговор
  Ми ние ядем това което те трябва да екарисаж-ират, а фуражът ни отива за тяхните прасета.

 • 58 шопо

  0 2 Отговор
  я маам месо и сутрин, и обед, и вечер, нека немецо а маа марули!
 • 59 ТРЕНД

  7 0 Отговор
  През последните години 70 години добивът на зърно се удвоява, но населението само с 20% се увеличава, в богатите страни, но и обработваемата земя с толкова се увеличава.. И ако половината зърно отива за месодобив, при такъв растеж на зърнодобивът, месото ще е три пъти повече. Ако доходите се повишат, потреблението не скача с толкова. А ако нещо е излишно дори и с малко, цената може и с повече да падне. (фактори не малко, и факти)
 • 60 Дуранкев

  7 1 Отговор
  Казват, че при добър фураж, здраве на животното, генетика и порцион, фуражът е 3 килограма живо тегло, 5 кг зърно за кило месо. Ако не изядеш кило хляб, от 750 грама зърно, ще може да изядеш 200 грама хляб и 160 грама месо. Не като цена, а като разпределение на зърното. ..... Само пустинята Сахара може да изхрани милиарди, има 9 милиарда декара, това е 9 милиарда тона царевица, или 40 милиарда тона банани. 1500 милиарда килограма пилешко месо. Или 5 000 милиарда яйца. 9 милиарда тона мляко. Но западът не е способен вече на размножаване, а чуждите култури и континенти, са конкуренция за тях, ето защо не помагат. Конкуренцията е заплаха, все едно Нестле да помага на всички малки фирми за кафе.
 • 61 Пепино

  3 0 Отговор

  До коментар #55 от "Тоблероне":

  Я пак си помисли . Защо в сайта на Tesco кило тоблерон е на коренно различна цена.Да не си гледал марципан с надпис - шоколад.Аре стига с лъжите.
 • 62 Артуреца

  1 0 Отговор
  Всеки себеуважаващ се човек знае, че има редица доказателства, сочещи, че месото Не е полезно за нас. Ама ние тука ревем, че нямаме пари да си го купим. Да не говорим, че не е и етично, ама нас това не ни бърка, нали сме уроди, важно е ние да сме доволни.
 • 63 Пепино

  3 0 Отговор

  До коментар #55 от "Тоблероне":

  След справка със сайта на Tesco - кило тоблерон е около 13 паунда.Има и по 15 паунда за кило.Да не си видял 100 грама шоколад и да му викаш кило.
 • 64 Odb

  5 0 Отговор

  До коментар #1 от "Във":

  От 6 години съм във Франция....няма как да се съглася че е по-евтино....да место е по-евтино от доматите, които струват 7 евро за кг
 • 65 Марио Ангелов

  0 0 Отговор
  Не струва месото от лидъл.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.