6 Март, 2021 23:29 4 057 57

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

  • милен велчев-
  • евро

Намаляването на ДДС за определени стоки бе грешка, смята бившият финансов министър

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат - 1
Снимка: Архив

"Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период за адаптиране. Спекулирането с цените е възможно и сега, и след приемането на еврото, аз съм скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Милен Велчев, бивш финансов министър.

Според него спекулацията няма да бъде позволена от свободния пазар, макар че недобросъвестни търговци винаги ще има, но затова има и държавни органи, които да следят.

Относно кредитите Велчев е убеден, че след приемането на еврото няма да пострадат нито кредитополучателите, нито банките.

"Влизането в Еврозоната е поставяне на цел, но това не е императив и различните управления на страната може да имат различно отношение към нея. Някое може да реши да забави влизането", отбеляза бившият финансов министър.

Според него възстановяването от икономическата криза, вследствие нан пандемията, не се развива толкова бързо, колкото се е очаквало и това ще продължи.

"Когато икономиката е в спад, финансовият министър няма право постоянно да казва "не". Двамата финансови министри на България през последните месеци могат да бъдат поздравени за действията си", категоричен бе Велчев.

Но той е убеден, че намаляването на ДДС за определени стоки е било грешка, защото след изтичането на срока ще има натиск намалената ставка да продължи да действа.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И аз тъй мисля!

    30 16 Отговор
    Още на втория ден след рокадата лев-евро цените с плавен устрем тръгват надолу..

    Коментиран от #42, #43

  • 3 Киро

    77 4 Отговор
    Айде бе.Живях във Франция по време на прехода франк/евро и цените рязко скочиха.Как можеш да твърдиш нещо,което ще се случи в бъдеще???Или е поредното хвърляне на прах в очите...

    Коментиран от #32

  • 4 Баба меца

    87 3 Отговор
    Този е най големият лъжец. Всичко ще тръгне нагоре. Тъпак мръсен.
  • 5 Измамник

    83 3 Отговор
    Този е доказан лъжец и крадец !Още го помним !
  • 6 ДЖИНГИБИ

    73 2 Отговор
    ТОЯ КРАДЛИВ БОКЛУК ОТКЪДЕ ИЗПЪЛЗЯ ?ЧЕ И ДАВА ЕКСПЕРТНИ ОЦЕНКИ !?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 010101

    52 3 Отговор
    Говори пълни глупости господин специалистът! Както обикновено в БГ.
    Аз също както някой по- горе, бях в Испания по време на масовото приемане на еврото. Всичко, което беше 60 цента (100 песети) стана за няколко дни 1 евро. Билярд, кафе, вестник, кроасан- каквото се сетиш.
    Много от останалите цени също тръгнаха нагоре.
    Доходите полека също, колкото да компенсират. Като цяло, след години равносметка, в Испания всичко си беше по- добре с песетите.

    Коментиран от #17, #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ковачевич

    31 2 Отговор
    В БГ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО. ЩО НЕ УТОЧНИ ЗАПЛАТА 500 ЛВ. В БГ ЛЕВ. ПРИ ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО КОЛКО ЩЕ Е НАПРИМЕР. СИГОРНО 250 ЕВРО. НЯМА КАК БГ РАБОТОДАТЕЛ ДА ПЛАЩА 1 КЪМ 1. ПОЛУЧАЕАЛ СИ 500 ЛВ ЗАПЛАТА ХОП СЛЕД ВЪРЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО 500 ЕВРО ЗАПЛАТА АПСУРТ ПРИ БГ ИКОНОМИКАТА. ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА САМО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИТЕ. БЯХ В КИПЪР КАТО СИ СМЕНЯХА ЛИРСТА В ЕВРО ГЛУПАЦИТЕ ЦЕНИТЕ БЯХА В ЕВРО И В ЛИРИ ЕДНА СТОКА С ДВА ЦЕНИ. И КАЗВАХА ЧЕ СЛЕД 2 ГОДИНИ ПОСТЕПЕНО ЛИРАТА ЩЕ СЕ ИЗТЕГЛИ ОТ ОБРЪЩЕНИЕ .В БГ ГОЛЕМИЯ АД ПРЕСТОИ.

    Коментиран от #37

  • 12 Гост

    20 2 Отговор
    вЕрваме ти....
  • 13 Охлюв

    33 1 Отговор
    Времето на избори е време разделно изпълзяват всички плужеци
  • 14 Тито

    42 0 Отговор
    Кви глупости говориш бе ,царя та доведе като СПЕЦИАЛИСТ ама се оказа пълна трагедия плещиш пълни небивалици попитайте ОБИКНОВЕНИТЕ граждани на Гърция , Сливения и др. държави как им се е отразило въвеждането на еврото не държаните чиновници и платени икономисти а ОБИКНОВЕНИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ
  • 15 Iviviv

    39 0 Отговор
    Еее един път бъдете мъже бе и кажете истината защо винаги лъжете какви хора сте бе тия пари където ви плащат да лъжете за здраве да ги давате
  • 16 банкер

    10 8 Отговор
    Курс 2 към 1 си е добър. Лев за евро. Реален курс. Няма проблеми за никого , нито за бедни , нито за богати.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 29 Отговор

    До коментар #9 от "010101":

    `щo ce излaгaтe? Разликата с Испания е, че Бългaрия e във ВAЛУТEН БOРД c Eврo...cъc зaкoвaн, нeпрoмeним oт зaкoнa курc Лeв-Eврo. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 2014г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa.

    Коментиран от #25, #26

  • 18 Еразъм

    26 0 Отговор

    До коментар #9 от "010101":

    По-добре за кой? При песетите е било по-добре за теб, а при еврото става по-добре за друг! Тоест някой "намазва филията" за твоя сметка.

    Коментиран от #23, #47

  • 19 Борчев

    17 1 Отговор
    ПИТАИ ГО КАДЕ РАБОТИ И ДА ЧУЕШ КАКВА ЗАПЛАТА ВЗИМА ? ПО ГОЛЯМА Е ОТ ДЕПУТАТСКАТА
  • 20 Брендилия

    23 0 Отговор
    Още един дето много знае. Нали беше в управлението и какво направи?! Като е толкова умен, защо не предложи данъчни мерки. Например за стоки от първа необходимост, вкл.храна, по-нисък ДДС, а за дълготрайни по-висок процент. За богати гражданк по-високи данъци. Държавната администрация се осигурявала за сметка на бюджета?! Че тия пари от небето ли падат или от къде си пълнят хазната? И т.н. мерки, с които да не се получава, че само определени хора са ощетени за сметка на други хора.
  • 21 да да

    23 0 Отговор
    Щом този го казва, очаквайте як скок на цените с 200!
  • 22 Ковачевич

    22 0 Отговор
    ИНПЕРАТОРА. ГОВОРИМ ЗА ДОХОДИ ЗАПЛАТИ ЧЕ ЕВРОТО В БГ ЩЕ Е ПАГУБНО ЗА РАБОТЕЩИТЕ В РЕЯЛ ИКОНОМИКАТА. СТОКИТЕ В ЕВРО. ЗАПЛАТИ НИСКИ МАКАР И В ЕВРО. КУКУ. В БГ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА ПРОБЛЕМНИ. ТОВА НЕ Е ЗАПАДА.
  • 23 010101

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Еразъм":

    Това е така, явно. Въпросът е, че при окрупняване не би трябвало да е така, ама е.
  • 24 Аууу, ма и още ли не си пи Ставри???

    20 0 Отговор
    Кво правиш още на свобода бе мошеник?

    Коментиран от #48

  • 25 010101

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Дано да си прав! Наистина се надявам да няма същия ефект всичко това. Засега обаче, съм по- скоро песимист.
  • 26 Киро

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    То и там беше така.Приравни се,уж по банковия курс.И кво стана...по високи цени,след преизчисление.Не говори неща,които не си видял,или преживял.

    Коментиран от #44

  • 27 не разбрах

    7 0 Отговор
    за кого е била грешка намаляването на ставката ? и защо да не продължи да действа ? защото потребителите ще намажат голяма далавера ли ?
  • 28 Аз съм прост според един простак

    24 0 Отговор
    При обмяната някой вярва ли, че при хляб струващ 0.604 евро някой ще го закръгли на 0,60? За заплати не питам, защото си знам че в такъв случаи ще е твърдо 0,60. В най добрия случаи хляба ще отиде на 0.61, но аз предвиждам мин 0,65 и дори 0,7 с тенденция постепенно да стане пак 1 или иначе казано в най лошия вариант цените ще гонят 1:1, а заплатите 2:1. Като се закръглят всички продукти със съвсем малко на горе, а заплатите със съвсем малко на долу и веднага покупателната способност ще започне да пада и въпреки, че е с малко със сигурност ще се усети и всичките тези икономисти ще запеят друга песен. Дано не позная, но засега съм спокоен, че е предизборна бутафория и след 3 години я камилата, я камиларя.
  • 29 Паспорти на

    19 0 Отговор
    съборени селски къщи без документи ,мале мале ,какво ги чака селяните - проекти ,архитекти ,вик ,енерго и накрая идва багерът и после при съдия изпълнителят
  • 30 ФАКТИ

    24 0 Отговор
    ПОТОМСТВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ КРАДЕЦ И МОШЕННИК. ЧЕ И АКЪЛ ДАВА, ДА ТИ..
  • 31 123

    17 0 Отговор
    Може и да паднат. .. ама ако върнеш всичко, което открадна.
  • 32 Аз и сега

    27 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    живея в Италия. Мога да повторя казаното от теб. Страните, чийто стандарт беше по-нисък от този на Германия, се събудиха с по-високи цени. (Същото ще се случи и в България.)
    А на този крадец (син на национален предател от ДС) не му вярвайте. Същото говори и когато превалутира външният дълг като финансов министър (от което България загуби милиарди, но той и мадридския мошеник, спечелиха от комисионни), а след това ощети държавата с 1 млрд евро (в полза на руснаци) чрез схемата с БТК.
    Този е служител в руска банка, досега два пъти е ощетил държавата за милиарди евро и пак са намислили някаква кражба. Не му вярвайте и дума!
    Колкото до цените след приемане на еврото - ще скочат и още как... Затова, по-добре да започне плавното им покачване от сега.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Петко

    19 0 Отговор
    ДА СЕ РАЗБИРА ТОЧНО ОБРАТНОТО!
    Доказания лъжец и крадец,човека с лице на дупе Милен Велчев ограби милиарди от Българската икономика чрез финансови машинации и истината е винаги противоположна на "съветите" му.
  • 35 въоръжейник

    7 1 Отговор
    Ле-ле, те и самолетите, и фрегатите ще поскъпнат...
  • 36 Фаро

    14 0 Отговор
    Сервитьора на кафета в американските банки дава акъл,но направи добри пари в БЪлгария,че и хотели.Аман от тия измамници няма отърване
  • 37 Харо

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ковачевич":

    И аз съм работил в Кипър преди еврото.Бяха на светлинни години от България и строяха рая, после се върнаха назад и никога повече няма да е същото.Направиха непоправима грешка с това влизане в Европа същото ще стане и с България.Тогава имах надежди за един по-добър и обединен свят,но всичко се оказа измама
  • 38 Навсякъде

    17 0 Отговор
    скочиха цените след приемането на € , навсякъде хората трябваше да затяга коланите, само според милионерИНА , потомък на червената номенклатура, нямали да скочат ! Аман от ваш'то безродно котило лъжливо престъпно !
  • 39 Велчев 1 милиард толкова трябва да

    10 0 Отговор
    Си спестил от" Закуски"?? Отгоре на това Хвалиш Корумпетата след теб на този пост???
  • 40 Чакаме, готови сме за Рускиге туристи???

    6 0 Отговор
    Николова, докато Е Захариева и други бивши и настоящи политици не спрете да ПЛЮЕТЕ срещо Русия, ще си Останете с "Готовност" да дойдат Руски туристи!! Просто е!!!
  • 41 Ха ха ха

    6 0 Отговор
    Мими видяхме те, няма да скочат заплатите и пенсиите, боклук
  • 42 Българско лято

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "И аз тъй мисля!":

    Този когато говори ,
    първо погледни къде е слънцето?
    Второ виж" Виваком" къде е ?
    Поредната далавера на цените,
    както в Гърция, всичко двойно нагоре?
    Ще погребе голяма част от Туризма но
    кой го интересува ,неговите хотели ги платихме ,
    ние данъкоплатците ,
    така че за него е" шапка на тояга"?
  • 43 Българско лято

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "И аз тъй мисля!":

    Ще изтряскат ,работещите българи ,
    и плащащите данъци фирми,
    заплатите няма как , да се вдигнат двойно,
    със сигурност?
    Още по бедни и мизерни ще станем ,
    това е истината ?
    Примера и спомена от Испания ,Гърция ,
    и всички които приеха еврото е доста пресен?
    В тези държави цените в туризма са изравнени,
    защо при нас, да бъде различно ,то сега е скапано
    скъпо, където и да отидеш в България?
    Всико което струва 1 лев ще е едно евро ,двойно със гаранция,
    Това е истината , другото е игра на Велчевите братя,
    както винаги ,те са по-готови, от другите ,
    ченджа от Африка , с куфарите по самолетите с
    баща им , ги закалил в такива случаи?

    Коментиран от #49

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Киро":

    Песото беше валута със свободен, плаващ курс и разбира се, банкерите се възползуваха...което е нещо нормално.
  • 45 Аре

    1 3 Отговор
    Че то и без еврото цените си скачат нагоре.Ама нали трябва да говорим умно.
  • 46 Няма да скочат

    4 0 Отговор
    само ще станат х 2 в евро :)))
  • 47 готвачка

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Еразъм":

    много важен въпрос:
    По-добре за КОЙ?
  • 48 готвачка

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Аууу, ма и още ли не си пи Ставри???":

    возя се на яхта, пардон, не се возя, а ме возят...а дали ще ме извозят...хм, здраво съм пуснал котва и надали...:-)но аз определено ви занасям...
  • 49 готвачка

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Българско лято":

    ...абе човекът ви казва, че ще има държавен контрол и регулации - хаха
  • 50 шефа

    2 1 Отговор
    Тези идиоти ще ни спукат с това евро. Всичко ще скочи нагоре но не и заплати и пенсии.Стоките и др.от левове в евра а заплати пенсии на половина.За това братя и сестри на 04.04. да ги изринем тези боклуци ГЕРБ-ГРОБ ЗАЩОТО С ТЯХ НЕ НИ ЧАКА НИЩО ХУБАВО А САМО РАЗРУХА И МИЗЕРИЯ.БОГ ДА ПОМАГА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ.........
  • 51 Милен ментето

    1 0 Отговор
    И постни пици ще има за всеки !!!
  • 52 пешо

    6 1 Отговор
    А защо "експертите" не кажат, защо страни като Чехия, Полша, Унгария и др. не приемат еврото? Аз съм против еврото ама кой ме пита.

    Коментиран от #57

  • 53 българка

    5 1 Отговор
    Живях в Холандия, когато това се случи. Всичко скочи неимоверно. Закръглиха цените на стоките нагоре, а заплатите и спестяванията надолу. Твърдо съм против еврото. Да направи референдум Тиквата и да пита народа дали иска да плаща в евро.
  • 54 бай онзи

    0 0 Отговор
    тоя като ти каже "добър ден"....
  • 55 вгвг

    0 1 Отговор
    Щом той казва.че цените няма да се променят , значи ЩЕ се променят. Всъщност те се променят в момента за да не се променят по време на смяната в евро!!!
  • 56 джефри сакс

    0 0 Отговор
    тоя би казал че и сакскобурга не се е оял с облаги докат беше премиер а не можеше да говори български
  • 57 жалейко

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "пешо":

    не си само ти а над 90 процента българи но нито за ес са те питали нито за нато