Last news in Fakti

7 Март, 2021 11:41 4 790 21

До 2024 година: Още 700 MW вятърни,1 600 MW соларни и 219 MW мощности от биомаса

  • зелена енергия-
  • българия-
  • енергетика

Всички новоизградени мощности ще реализират продукцията си на пазарен принцип

До 2024 година: Още 700 MW вятърни,1 600 MW соларни и 219 MW мощности от биомаса - 1
Снимка: Shutterstock

Инсталираните мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници са около 1800 мегавата към края на миналата година, което е около една пета от всички мощности в страната.

Това съобщи за БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев. От тях 1100 мегавата са във фотоволтаични централи, а останалите 700 - във вятърни централи. През 2020-а те са произвели повече ток от количествата, които им е определил енергийният регулатор за купуване по преференциални цени, като тази електроенергия е била продадена на свободния пазар, допълни Цачев.

Само през миналата година, казва Ангелин Цачев, „пряко присъединени са 77 мегавата фотоволтаични централи“:

„Заявките за 2021 година са 114 мегавата да бъдат присъединени, като очакваме през следващите години те да нараснат. Предвижданията от 2020-а до 2024 година да бъдат инсталирани още 700 мегавата вятърни централи и над 1 600 мегавата соларни паркове и още около 219 мегавата мощности от биомаса.

Що се отнася до това дали системата има нужда от всички тези мощности, Цачев отбеляза:

„Всички новоизградени мощности ще реализират продукцията си на пазарен принцип - тоест предполагам, че всеки един инвеститор, за да започне да прави такава голяма инвестиция, той си е развил пазарен модел и си е намерил пазар за електроенергията, която иска да произвежда“.

Ангелин Цачев посочва и как си справя електроенергийната ни система, след като вече няма студен резерв:

„От 2 февруари Електроенергийният системен оператор плаща и закупува на пазарен принцип само и единствено мощности за осигуряване на оперативните резерви, като тези мощности се осигуряват само от водноелектрически централи или работещи, подчертавам думата – работещи, блокове на топлоелектрическите централи“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    21 7 Отговор
    Какъв вятър, какви глупости? Без АЕЦ не става. Зимата като няма вятър, а трябва ток какво правим?

    Коментиран от #11, #12, #19, #21

  • 2 Последния Софиянец

    26 6 Отговор
    Тези мощности яко ни товарят сметките.
  • 3 Дельо Хайдутин

    23 6 Отговор
    Едно време плащахме ток от АЕЦ Козлодуй по пет лева на месец,а сега същия по 100 лв.95 лв отиват в джоба на енергийната мафия.
  • 4 Българка

    15 4 Отговор
    Защо не се коментира и лансира възможността на ниски цени България да осигури екологична електроенергия. Пиша за термални централи, които могат да се изградят в цяла северна България на минимални цени. Това Турция го прави от години и има вече хиляди. Отговорът се крие в това , че възобновяемите термални източници, на които е богата северна България, не дават възможност на управляващата ОПГ за крадене на пари по простата причина, че са евтини
  • 5 Реалист

    16 4 Отговор
    Синята щатско-турска банда печели, като дава вятърни и слънчеву централки на герберастите. А сметките на българите за ток стават все-по-огромни!
  • 6 Българин

    18 11 Отговор
    7 Седем пъти !!! е по-скъп тока от слънчеви и вятърни централки, в сравнение с тока от АЕЦ ! 3 Три пъти!!! тока от отровните ТЕЦ ове е по-скъп от АЕЦ. Но тецовете ги държат американци и англичани.

    Коментиран от #10

  • 7 Българин също

    7 6 Отговор
    Някоя люта зима ще мрем като тексасците миналия месец в домовете си с тези ВЕИ-та. ТЕЦ-овете са си наши, независимо кой ги държи. Работят с наши суровини, А може би и за това някой иска да ги нямаме.

    Коментиран от #14

  • 8 КОНТРАТА

    1 4 Отговор
    Това сигурно за 1 месец електричество!!!
  • 9 Енергетика

    11 6 Отговор
    До 2024г. със сигурност вече ще вкараваме електроенергия от Турция благодарение на ГЕРБ - ДПСто
  • 10 Знайко

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Написал си неверни неща. Това информацията за цените отпреди 5 -10 години. Когато у нас депутати направиха далаверите с фотоволтаиците. Днес във света тока от вятърните генератори и фотоволтаиците е по-евтин от тока от ТЕЦ на въглища. Проблема е, че са непостоянни и се нуждаят от заместващи мощности, когато няма вятър и слънце. Дори преди време Саудитска Арабия чрез търг достигна цени на тока от фотоволтаици в пъти по ниски от цените на ток от ТЕЦ и централи на нефт и газ. Как разбра колко струва тока от АЕЦ? Когато не се знае колко ще струва в бъдеще на поколенията на внуците ни съхраняването и унищожаването на радиоактивните отпадъци произведени от нашите поколения през последните 40 години. За мен АЕЦ са много по-замърсяващи и опасни от въглищните ТЕЦ. И никой не воже да ме уреди в обратното. Преди десетина години "зелените талибани". Искаха затваряне на всички АЕЦ. Сега изведнъж за "зелените талибани" ТЕЦ на въглища станаха по-замърсяващи от АЕЦ. Това щеше да е мого смешно, ако не беше трагично. Над 200 години хората горим въглища и не беше никакъв проблем. И изведнъж от 10 години стана ама огромен проблем. Смятам, че се прекалява с истерията около въглищата и че всичко е мръсен бизнес. За да могат араби, пуснати, американци, британци ... да си продават на много по-скъпи четворни и петорни цени природния газ. Който блика в дворовете им. Трабва у нас да има държавна политика за насърчаване хората да преминат на СЛЪНЧЕВИ БОЙЛЕРИ за топла вода. И да
  • 11 Твоята е лесна,

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    включваш вятъра м/у ушите си и си готов.
  • 12 Бизнесмен

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Кой ще изгражда тези мощности

    и как им разрешиха да се присъединят,

    като имаше ограничения за новоизградени мощности,

    по тази мярка?

    Ахмед Доган ли определя, кой ще ги строи и експлоатира ?????

    Или всеки бизнесмен, може да си инвестира,

    като нолмален бизнес!

    Прозрачност и законност искаме не" мушенгий"!

    Коментиран от #16

  • 13 Знайко

    6 2 Отговор
    Трябва у нас да има държавна политика за насърчаване на обикновените хората/битовите потребители/ да монтират малки фотоволтаици първоначално до 1 кВт пика на покривите на къщите и гаражите си. После в зависимост от резултата може да се повиши и до 2-3 кВт пика. Също итака фабриките да се стимулират да слагат фотоволтаици на покривите си. А не да се субсидират далавери на депутати и олигарси и да се строят фотоволтаици върху земеделска земя, гори и планини. И така да се унищожава природата. Другото, което трябва да се стимулира са слънчеви бойлери за топла вода на домакинства, хотели, фабрики. Слънчевите бойлери за топла вода са най-ефективни в момента начин за използване на зелена енергия. Те трябва да са пълни приоритет на държавата. Дори могат да се слагат и по покривите на блоковете в големите градове.
  • 14 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин също":

    Кой е казал, че само с ТЕЦ/ток и парно/ можем да се отопляване. Преди само 100-150 години не е имало ток, ТЕЦ, нефт и природен газ. Преди около 250 години хората не сме ползвали каменни въглища за гориво, а само дървени. Пък хората пак са се отоплявали през студените дни/сезони. Дори преди да го има човека - хомо сапиенс, другите хуманоиди отпреди 1,5 милиона години са ползвали огъня/дърва/ за да си готвят и да се топлят. Големия проблема на съвременната цицивилизация е броя на хората, а не въглищата и СО2. А никой не говори за това, защото е бизнес. 8 милярда човека означава толкова потребители/купувачи/ за стоките и услугите на бизнесмените и толкова избиратели за политиците ... Днес хората сме близо 8 милярда. А само преди 150 години хората през 1900 г. хората са били само 1,65 милярда. А преди 200 години през 1800 г. хората са били под милярд, което е 8 пъти по-малко от сега.

    Коментиран от #18

  • 15 Хахаха

    3 0 Отговор
    Освен смях, друго като коментар , тази статия не заслужава!
  • 16 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бизнесмен":

    Ако си пропуснал от две години вече "присъединяването" е просто свързване с мрежата , а тока се продава на борсата !! Даже плащат на енергото , дето им го пренася !!! Тоест няма договори за изкупуване !! А тия дето успяха да ги пробутат комунистите през 2009-2010 година изтичат след 4-5 години и те също отиват на борсата , а и вече им намалиха цените за изкупуване няколко пъти !! Така че колкото и да ти се ще , тецовете и атомната вече са в съвсем реална конкуренция със веи-тата и мнооого скоро ще лъсне кой е скъпия ток !!
  • 17 Гошко

    0 3 Отговор
    Аз вече имам микроцентралка на покрива от 1кВп, доволен съм. При 8000 кВ/ч консумация на електроенергия в домакинството ми годишно, за миналата година тая централка ми е произвела 900 кВ/ч, берекет... А това е бъдещето, нема мърдане...
  • 18 Незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Знайко":

    Казва се милИАрд
  • 19 Covid

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Като спре вятърът, палим печките на кюмюр и да живее екологията!
  • 20 pbdan

    0 0 Отговор
    Чувaл cъм в CAЩ кaквo прaвят. Cключвaш дoгoвoр c тяхнoтo eнeргo и ти дaвaт 10 000 дoлaрa бeзлихвeн зaeм зa зaкупувaнe нa 5кВтп фoтoвoлтaици и cъoтвeтнaтa eлeктрoникa. Твoeтo зaдължeниe e кaтo ce върнeш oт рaбoтa дa cи включиш eлкoлaтa в кoнтaктa. Прeз дeня фoтoвoлтaикa рaбoти и eнeргиятa oтивa в ниcкoтo нaпрeжeниe. Вeчeртa кoлaтa ти примeрнo e c 50% бaтeрия, кoятo ce изтoчвa дo 20% прeз чac-пикa. Cлeд 22:00 дo cутринтa ce зaрeждa дo 100% и тaкa вceки дeн. Нaкрaя пoлучaвaш фактура кoлкo ти e прoизвeл фoтoвoлтaикa, кoлкo ca ти изтoчили oт кoлaтa, кoлкo e зaрeдeнo в нeя и битoвaтa cмeткa. Вcичкo пo oтдeлни тaрифи и твърдят, чe вcички ca дoвoлни.
  • 21 ТОКАДЖИЯТА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    А КЪДЕ Е ВЯТЪРА ПРЕЗ ЗИМАТА 1