Last news in Fakti

5 Април, 2021 15:10 2 028 4

Поредно плащане на компенсации за туроператори и туристически агенти

  • компенсации-
  • туроператори

Общата сума възлиза на над 3 млн. лева

Поредно плащане на компенсации за туроператори и туристически агенти - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Министерството на туризма направи пето плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 01.03 - 31.12.2020 г. Изплатени са безвъзмездни средства на още 99 предприятия, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на 3 139 606, 94 лв.

До момента общо финансираните предприятия са 572, а предоставените им средства възлизат на 32 256 993, 66 лв.

Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

На 22 март 2021 г. изтече крайният срок, в който могат да бъдат подавани документи за кандидатстване за държавна помощ от 51 млн. лв. Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредната

    3 0 Отговор
    делба на милиони !
  • 2 3,14К

    3 0 Отговор
    Ало..о телевизиите, къде са Ангелов, Балтов, Кунчев? Няма ли пандемия в тази държава? Има ли днес зелени коридори? Защо до 10.30ч няма репортаж от "Севда"-ТВ за инспекция от пореден нац, обект? Днес работи ли се? Защо в челните заглавия няма данни за тестове, заразени, настанени, оздравели, починали? Ще ни побъркате с тази информационна тишина.
  • 3 Врачка

    3 2 Отговор
    Съвсем скоро пари няма да има за никой,както и правителство.Пирова победа на маргиналните чалгапитеци притежаващи право на вот в БГ и чужбина.
  • 4 Гост

    4 0 Отговор
    Докога ще хранят кожодерите с моите пари? Трябва ли наистина да спра да плащам данъци, за да спрете да ми прахосвате парите?