Last news in Fakti

7 Април, 2021 10:10 3 438 8

5500% инфлация в тази държава

  • венецуела-
  • инфлация-
  • икономика

Венецуела свива икономиката си с 10%

5500% инфлация в тази държава - 1
Снимка: Shutterstock

БВП на глава от населението във Венецуела през текущата година ще се свие с 10%, прогнозират от МВФ. За 2022-ра този процент ще е 5%. Така Веценуела ще е единствената държава в Латинска Америка, която няма да отчете ръст на икономиката си през тази и следващата години. Това ще е трета поредна година на спад, след като през 2020 г. икономиката ѝ се срина с 30%. МВФ прогнозира общо инфлацията през текущата и 2022 г. да достигне рекордните 5500%.

В същото време фондът повиши прогнозите си за ръста на световната икономика за тази и следващата години, обяснявайки това с агресивните разходи за стимулиране на САЩ и други богати държави, а също така и с ускоряване на процеса на ваксиниране срещу коронавируса.

За 2021 г. ръстът на световната икономика ще е 6%, а не 5.5%, както беше прогнозирано през януари. За 2020-та в резултат на пандемията тя се сви с 3.3%, отчитайки най-лошите резултати от времето на Великата депресия.

Движещите сили на световната икономика ще са САЩ и Китай. Очаква се икономиката на Щатите през тази година да отчете ръст от 6.4%, възстановявайки се до предкризисните си нива. Икономиката на Китай ще отчете ръст от 8.4% през тази и 8.1% през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    8 0 Отговор
    И у нас
  • 2 Asdfg

    22 0 Отговор
    Миленооооооооо,много ли е трудно да напишеш в заглавието “Венецуела”,а не “в тази държава!” Миленоооооооооооооо...!!! Ти си знаеш каква си.
  • 3 честен ционист

    4 1 Отговор
    През 97г февруариу в Кочинката инфлацията беше 242%, което се равнява на няколко десетки хиляди процента днес.
  • 4 Жълто, та чак кафяво!

    8 2 Отговор
    Факти, оляхте се! За какво свиване на икономиката говорите, за прекупвачи и спекуланти? Може. А иначе нефът започва да катери нагоре, огромно външно (Куба, и другите латински държави) потребление, имат вода и слънце в изобилие, коката цъфти, риба и месо в изобилие, плодове и зеленчуци също. Единствено малко ги безпокои вируса, но руснаците им изпращат 50000000 ваксини. Американци и канадци масово се преселват там, да не говорим за европейци и в частност испанци.
  • 5 Хасан

    5 1 Отговор
    Яко ги натискат докато им приватизират ресурсите ..акулите от Уолстрийт не се наядоха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Редови Гражданин

    3 0 Отговор
    А в Тиквуния нима имаме растеж ?

    Коментиран от #8

  • 8 😁😁😁😁

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Редови Гражданин":

    Е ....има...на заемите от международни банки😁😁