10 Април, 2021 13:17 5 395 4

Закриват зимния сезон в Банско

  • банско-
  • ски сезон-
  • зимен сезон

Глътка въздух за бизнеса имаше в средата на февруари, когато хиляди румънци и чехи дойдоха в Банско

Закриват зимния сезон в Банско - 1
Снимка: БГНЕС

Последен уикенд за ски в Банско, в зимния ни курорт утре официално закриват сезона. Слънчево време, сняг и отлични условия за ски и сноуборд обаче радват туристите днес.

В Банско те са предимно българи и израелци, отчете БНТ. На началната станция в кабинковия лифт още от сутринта се образува колона от чакащи, но за около час и половина всички успяха да се качат в планината.

От около седмица голяма част от хотелите и ресторантите в курорта вече са затворени.

Труден и сложен – така хотелиерът Георги Думанов от Банско определя изминалия зимен сезон. За да се справи с несигурността около пандемията съкращава половината от персонала и свива разходите до минимум, а после отваря и затваря няколко пъти.

За мен това беше сезон на оцеляване. Той започна много трудно със затваряне на Студентския празник, след това много ограничения за Коледа и Нова година, казва Георги Думанов.

Глътка въздух за бизнеса имаше в средата на февруари, когато хиляди румънци и чехи дойдоха в Банско.

Но уви, радостта беше за кратко, понеже с налагането на задължителен PCR тест и редица ограничения от идващите държави, сезона пак тръгна много трудно и, с две думи, работеха хотелите, които съумяха да сведат разходите до минимум, така че да могат да работят на по-ниски цени с по няколко стаи на хотел, допълва Георги Думанов.

С около 50 % по-малко са били туристите по пистите, но пък много хора от различни страни в Западна Европа преоткриха Банско тази зима.

Италианци, германци, австрийци - отвсякъде, където не можеше да се кара ски, избраха Банско, така че това са едни бъдещи посланици за нашия курорт, което ще доведе други хора, каза Иван Обрейков, маркетинг директор на ски зона Банско.

Иначе, по пистите над Банско и в момента има стотици скиори.

Сезонът ще бъде закрит утре, но без традиционното състезание по ски за ветерани.

Кабинковата въжена линия ще работи до утре след обяд. През месец юни отново ще отвори, но с различно работно време.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    10 4 Отговор
    Че те откривали ли са го ?!

    Коментиран от #2

  • 2 Другия

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Абе гайдо ти от дека допадна?
  • 3 Пешо

    2 0 Отговор
    Тези вече съм ги уволнил.
  • 4 Виктор

    1 0 Отговор
    Тази година успяхме да се насладим на един прекрасен ски сезон в Банско. Дано следващата година няма ограничения свързани с пандемията и Банско отново се напълни с чуждестранни туристи.