Last news in Fakti

18 Април, 2021 05:33 11 635 52

На 18 април 1840 г.: Българите плащат десятък на султана

  • османска империя-
  • данъчна реформа-
  • българи

Данъчна реформа в Османската империя

На 18 април 1840 г.: Българите плащат десятък на султана - 1
Снимка: Архив

На 18 април 1840 г. българите започват да плащат десятък на султана. За това трябва да се замислят последните няколко български правителства, които на път и под път подчертават, че днешните българи плащат един от най-ниските подоходни данъци – 10%.

През 1840 правителството на султана – Високата порта решава да проведе данъчна реформа. Целта е да се попълни хазната, за да се посрещнат харчовете на раздутата администрация. Стъпката е бюрократично ефективна – унификация на десятъка. Това поставя началото на повсеместно описване на имуществото и доходите на българското население като част от всички народности в Османската империя.

Трябва да се отбележи, че десятъкът е един от основните български данъци, плащан от Средновековието до началото на XX век.

Според него селяните са облагани с една десета част от земеделските продукти и дребния домашен добитък. Той е натурален данък, но в отделни моменти от развитието на българската държава е събиран и в пари.

След падането на България под османска власт десятъкът се запазва, наречен е юшур и обхваща всички земеделски произведения. След Освобождението десятъкът продължава да бъде събиран и е утвърден като важен приходоизточник със Закон за десятъка от 1880 г.

Но да се върнем към данъчната реформа на Османската реформа. Тя непосредствено ще подкрепи борбата на българите за собствена екзархия и църковна независимост от Вселенската патриаршия.

Създаването на Българската Екзархия е резултат от дългогодишната борба за извоюване на църковна независимост. Това става факт след като султан Абдул Азис на 28 февруари 1870 г. издава указ за Екзархията.

До освобождението на България, съгласно чл.10 на фермана, в Екзархията се включени всички области, в които християнското население е пожелало да премине в нейната духовна власт. Така Османската империя официално признава пред света българската нация и определя нейните етнически граници. Българската нация е международно правно призната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю.Кортес

    123 0 Отговор
    Сега е по зле,само ДДС е 20%,после е данък доход,здравни и каквото се сетиш...в Европа данъците са до 60%

    Коментиран от #22, #32

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 за обща културз

    74 1 Отговор
    Жалко , че в статията не е написано , какви са границите , които султана е определил за българи във фермана , това е важно да се знае.Моля , журналиста ако има тази информация , да я напише.

    Коментиран от #28, #30, #39, #44

  • 4 факт

    91 0 Отговор
    Косвените данъци в България , в този момент доближават 47%.
  • 5 123

    13 15 Отговор
    Селяни в определени места в Румелия и Анатолия
    поздравяват декрета Танзимат от 1839 г. с широко разпространени въстания, и най-вече антиданъчни бунтове, някои от които продължителни. Бунтовете от 1841 и 1850 г. в Ниш и Видин отразяват национализма сред образовани сърби и българи. През последното четвърт на века, селско недоволства, предизвикани от прекомерно данъчно облагане и свързаните с тях злоупотреби ескалират до масови вълнения сред българите,Арменски и кюрдски селяни. Тази нагнетена среда направи трудно ако не и невъзможно, на османски бюрократи фиксирани в увеличаване на приходите за създаване на система за данъчно облагане, която би довела
    до по-силно обществено доверие и по-голяма легитимност на режима.Данаците селяни българи са между 40-50%, данаците на селяни турци са 10% .
    Неразвитата икономика, която до голяма степен беше селскостопанска,
    беше другата основна пречка за реформиране на административните и финансовите институции. Преобладаващо е производството на издръжка; Османски
    промишлеността, едва механизирана и предимно ръчно изработена, изоставаше значително от тази на която и да е друга европейска нация, с дял от едва 10 процента от общия брутен вътрешен продукт. Обемът на османската
    икономиката през 1870 г. по отношение на брутния вътрешен продукт е една трета
    тази на Франция или Германия; до 1913 г. тя е спаднала на една пета от това
    на френската и само една десета от тази на германската икономика.

    Коментиран от #14

  • 6 Като кажете

    19 26 Отговор
    Като кажете само българите, данъци са плащали всички. То бива чувство за малоценност, но това е прекалено. Еничари също са взимани първо от арабите, но те не пишат до ден днешен за това. Когато са се правили въстания, империята е наказвала и по сорово. Има гръцки и арменски въстания при, които се убиват не само хората от въстаналото селище, а много голям брой и от околните села и градове.

    Коментиран от #17

  • 7 Рошко

    45 9 Отговор
    А на 18 април 2021, българите да предметнат колко данъци трябва да платят че са под българско робство и да си направят сравнение
  • 8 123

    19 2 Отговор
    devşirme; обикновено се превежда като „данък деца “ или „данък върху кръвта“ е османската практика за принудително вербуване на войници и чиновници сред децата на техните балкански християнски поданици.За първи път се споменава в писмени сведения през 1438 г. но е започнал по-рано. Създава фракция от войници и служители, лоялни на султана които са противовес на турските благородници, които понякога се противопоставят на султана.Системата е произвела всички велики везири, от 1400-те до 1600-те години. Това е втората най-мощна позиция в Османската империя, след султана. През този период деширмето произвежда и повечето провинциални управители, военни командири и дивани на Османската империя.
  • 9 Грогу

    56 17 Отговор
    За съжаление , османците са спряли развитието на народите на Балканите , за цели 5 века . Какво ми се фукат западняците ...ако бяха минали и през тях , колко развити щяха да са .

    Коментиран от #21, #38

  • 10 Американски афоризъм

    10 0 Отговор
    "Смъртта и Данъците са Неизбежни".Всъщност всички бунтове и революции стартират след изгубени войни и непосилни данъци.Съотношението "потребителска кошница-заплата" определя отношението към властта.Всичко останало - цивилизационен модел,култура,изкуство,патриотизъм и пр.е просто глас в пустиня..
  • 11 123

    15 4 Отговор
    Османските войници вземат европейски момчета християни на възраст от 8 до 20 години от Югоизточна Европа и ще ги преместват в Истанбул, където ще бъдат обучени. Фактът е че мнозинството са отнети насилствено от родителите си, и възмущава от местните жители християни , въпреки че някои християнски семейства доброволно подават своите синове, тъй като услугата предлага добри възможности за кариера по-специално албанците и босненците. Новобранците понякога използваха своите позиции, за да помогнат на семейството си. Момчетата са принудени да приемат исляма.Мюсюлманите не са допуснати до системата (с някои изключения), но някои мюсюлмански семейства така или иначе вкарват синовете си.

    Коментиран от #13

  • 12 Ганьо

    14 2 Отговор
    Като чета статията, изглежда, че преди 1840година никакви данъци не е имало.

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Брабинеца

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Въстанията във Видин и Ниш са организирани от васалите на Султана , а не от бг населението.

    След ерата на Осман Пазвантоглу, цялата тази област се обезлюдила. Чак през 20-те години на 19 век султана е прелокирал хора от Влашко и Банат, за да възродят селата. Затова и на някои там им казват власи

    Коментиран от #18

  • 15 123

    7 1 Отговор
    На провинциално данъчно ниво проблемите възникват от сътрудничеството между държавни служители(müşirs, kaymakams и defterdars) и данъчни фермери, повечето от които са били или членове на местни административни органи, или с вличние над тях. Тъй като данъчните фермери(събирачи на такси), които владееха политически и финансовата мощ на местно ниво имаше тенденция да граби част от приходите, от които правителството отчаяно се нуждае.За елиминирането на такива загуби е необходимо да се държът здраво местните данъчни фермери или дори да ги премахват от изцяло от данъчната системата.
  • 16 123

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ганьо":

    Христичните са плащали в зависимост от къде местоположението си и кой им е събирал данъците между минимално 30% до 65-70% от приходите си,Турцте са плащали 10 %, това са даниците на селското население, има и други данаци.Автора казва само частично нешата или казва това което на него му е харесало или което са му наредили да напише, за да изглежда че по Отоманско време почти данци не е имало, но сега по Българско управление има много повече данаци.
  • 17 Алфа Чакал

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Като кажете":

    И какъв ти е проблема да го пишем.Трябва да се помни и да се знае и от следващите поколения
  • 18 123

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Брабинеца":

    Безредиците във Видин започват през април 1849 г. в две села близо до самия град,когато селяните нападat субаси (управител на стопанството). Въстанието скоро се разпространява и в други села в района и не може лесно да бъде овладяно . Мащабът на събитията през 1849 г. е достатъчен, за да принуди правителството на Сърбия, по това време автономно княжество, да затвори границата със Османска империя.11 Година по-късно, много по-голямо въстание избухва, което започва в три села като сблъсъци между
    селяни и beylikc (събирач на данъка върху добитъка), но се разпространява много бързо до други села. До 10 000 души от селата около Видин и областите Лом и Белградчък се присъединяват към въстанието.Първо 6000 селяни се събрат в околностите на Видин. Бунтовниците прекъсват цялата комуникация между града и селата и след това осигуриха стратегически важен проход. След това между 3000 и 4000 селяни обграждат град Белградчик. Няколко дни по късно селяни от десетки села излизат в планините в околностите на селата си.Губернаторът изпраша група преговарящи, съставени от мюсюлмани и Християни знатни лица и християнско духовенство да изслушат изискванията на бунтовниците и да опитайте се да ги убедят да се откажат, но бунтовниците отказват да говорят с никого от Видин. Очевидно селяните не вярвали нито на християнското духовенство, нито на знатните от града. Въпреки заповедите на Портата за сдържаност,земевладелците поемат пълен контрол над местния съвет и се справят с бун

    Коментиран от #20

  • 19 123

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ганьо":

    Така им е наредено да пишат
  • 20 123

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    Въпреки заповедите на Портата за сдържане турските земевладелците поели пълен контрол над местния съвет и се справили с бунта с много тежка ръка, организирайки нередовни войски, които нападат бунтовниците
    с непропорционална сила.Има масови кланета на селяни на открити полета, по пътищата и в селата. Още повече, че дори християнските
    жители на Белградчък, които не са участвали в бунта и не са се присъединили селяните, които им обградили града, също претърпяват клане и грабеж.
  • 21 Хи хи хи

    34 3 Отговор

    До коментар #9 от "Грогу":

    На кривата ракета космоса й пречи. Османската империя отдавна я няма. Я ми кажи ти защо последните 35 години унищожи всичко и се нареди до страни от средна Африка, а другите държави като Полша, Унгария.., даже и Румъния са до страните, които си изброил като Франция, Германия. Май проблема не е османлията, а проблема си ти, търсещ друг да е виновен за твоята некадърност. Унищожи всичко, заводи, фабрики, земеделие, пътища, железници, АЕЦ....

    Коментиран от #29

  • 22 ежко

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ю.Кортес":

    Всъщност е важна базата за ноято се плаща данъка.Сега плащаш 10% върху приходите си, а ако нямаш приходи -нищо не плашаш.Т.н. десятък се е плащал върху имуществото ти /селскостопанска продукция и животни/, а по-късно е заменен с данък върху притежаваната земя.
    Ако имаш 100 овце и тази година имаш да речем 20 агнета /шилета/, то плащаш 12 овце /шилета/ данък т.е. стадото ти става 120-12=108 бройки, но ако нямаш разплод - данъка не се отменя - жзимат ти 10 овце и стадото ти става 90 бройки.Султана не го интересува имаш или нямаш -взима си всяка година 10%.
    След като десятъка е заменен с данък върху земята -същата работа -имаш или нямаш реколта -плащаш данъка.
    Да не забравяме,че производителността не е могла да се сравнява със сегашната .....

    Коментиран от #23

  • 23 Супер

    26 2 Отговор

    До коментар #22 от "ежко":

    Не знам при 100 овце за година да си останат пак 100 овцете 😄, а имаш земя, логично е да я обработваш, а не да я оставиш както сега буронясва. Това е един вид стимул за да работиш и имаш доходи. Имаш 100 овце и се стремиш да ги направиш 200, не заради данъка, а заради твоето благоденствие. Ако лежиш и мързелуваш, чакай да забогатееш. Имало е много заможни българи, защото са работили и заработеното са влагили и в обучението на децата си. Защото образованието е било богатство. Ако не си учил тогава, нормално е било да си в дъното. Бащата на написалият Под игото Иван Вазов е бил заможен търговец, а майка му видна обществена дама. Те данъци не са плащали или не са живели в Османската империя? Не може да си прост и мързелив и да негодуваш, че живееш зле. Хората могат да те съжалят, да те нахранят облекат, но ти искаш богат да ставаш, ами не става.

    Коментиран от #24

  • 24 ежко

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "Супер":

    А...не така....
    Ако вчера си бил имотен ,а днес си болен и не можеш да умноьаваш парите си?Трябва ли да изпаднеш до просяк за няколко години?Ако си натрупал пари от търговия /да речем/ и решиш да не се занимаваш с нищо ,а само да ги харчиш, което е твое право, трябва ли да храниш с данъците една торба михлюзи, дето са ти са каяили на главата и само те гледат в ръщете какво ще им дадеш?За да живеят последните по добре и по-дълго от теб?
    Всеки си има собствено разбиране за живота.Някой дори биха хранили системата която ги съсипва.
  • 25 BigBulgarianBoss

    3 0 Отговор
    Да ама магистрали имали ли сте по онова време
  • 26 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    4 1 Отговор
    А сега плащат двайсетятък и хляб като купуват и плосък данък.
  • 27 Костов Ваньо

    8 4 Отговор
    сега плащате двойно повече на чуждите банки дето ви докарах
  • 28 Скрит обир

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "за обща културз":

    Какво значение има,
    колко процента са данъците ,
    като те се крадат директно от НАП
    и ББР?
    Това е , което можа да измисли ,
    Бойко Борисов за 15 години?
    И ако критикуваш Правителството му,
    ти пращат , НАП да ти обере, каквото имаш?
    Ако имаш много "ЗНАЕШ" ,се включват ,
    Делян Пеевските схеми ,
    със ЧСИ , дела ,омаскаряване и мачкане??
  • 29 Грогу

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хи хи хи":

    Аз ли направих всичко това ...да ми се ненадява човек. В коментзра ми няма нищщо , което да защитава политиците ни през последните 30г. Но ако си помак , това обяснява опита ти ,да прехвърлиш вината за унунищожаването в средновековието на голяма държава като Българи на всеки друг , но не и на османците . Заради тях в Източна Европа няма нито една голяма и силна държава ...за радост на Великите сили, които ни поделиха помежду си .
  • 30 АНОНИМЕН

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "за обща културз":

    Това е територията описана в протокола с който приключва военните действия между Руската и Отоманската империи от Сан Стефано подписан на 3 март 1878 г.! Естествено в Берлин според предварителните договорености между Беликите сили въпросната територия и население са разпарчетосани! Същото важи и за Босна и Херцеговина изпапкана от Австроунгария по същото време!

    Коментиран от #31

  • 31 За обща култура

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "АНОНИМЕН":

    Блатодаря.Каквото било е било , назад не може да се върне ....времената са били такива , но продължават да са такива.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    7 0 Отговор
    ЗАЩО ЗАБРАВЯТ И ДАНЪК ДИВИДЕНТ ПЕТ ПРОЦЕНТА . НЕКА ДА НЕ ГОВОРИМ , ЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е САМО ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА . ДДС ДВАЙСЕТ ПРОЦЕНТА , ПЛОСЪК ДЕСЕТ , ПЕТ ДИВИДЕНТ И ОТ ТАМ ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ , ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА И ВСИЧКИ ПРИСТЩИ ДАНЪЦИ ЗА ЕДИН БИЗНЕС СЕ ПОЛУЧАВАТ ОСЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА . ТИКВАТА ДА НЕ СЕ ХВАЛИ , ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА . ЧЕКМЕЦЖЕТО НА ТУЛУПА Е ПЪЛНО , А ГОРАТА НЕИЗМОГВАТ .

    Коментиран от #43

  • 34 не разбрах

    5 0 Отговор
    нерде Десятък, нерде Екзархия - хубав Тюрлюгювеч
  • 35 Един

    3 2 Отговор
    ФАКТ! ДДС в османската империя е бил 10% ! В ЕС сега е 20%!
  • 36 някой

    7 1 Отговор
    стига сте ревяли бе. БГ и ди ота иска някой да му плаща чисти 2000 евра, той да си лежи и да хули тоя дето му ги дава. Като не искате да плащате хей ви гората. Ставайте хайдути. Ама нямате топки. Само скрити в нета можете. Нали сте БГ юнаци. Да не забравя - издигнете паметник на трудолюбивия китайски народ, че произвежда всичко.
  • 37 Не разбирам

    3 0 Отговор
    " На 18 април 1840 г. българите започват да плащат десятък на султана."


    "След падането на България под османска власт десятъкът се запазва, наречен е юшур и обхваща всички земеделски произведения."

    Двата цитата са все от тази статия. След 18 април 1840 сме плащали и юшур и данък десятък ли, защото според написаното юшур си е съществувал?
  • 38 трън

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Грогу":

    Абсолютни глупости сте написали. По това време всеки е имал възможност да прави бизнес, да пътува в рамките на империята и т.н.
  • 39 Обща култура

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "за обща културз":

    Според фермана не са включени близо една трета от епархиите. Не е включена почти цяла Македония, за това българите от Македония продължават борбата..Етническите граници са около 85% от санстефанска България...
  • 40 Иван

    8 0 Отговор
    Сега са много повече данъците. ДДС, Данък сгради, Данък печалба, Данък дивидент, Данък здраве, ДОД, акцизи, такси, застраховки и тъй нататък, нямат край.То ще излезе, че през турско е било по-добре.
  • 41 шофьорнамиг

    4 1 Отговор
    Не се сравняват несравними неща. През турско няма държава в съвременния смисъл - никакви обществени блага не са осигурявани на населението - здраве, училища, вода и канали, сигурност, чистота, имотни регистри и съдилища ..., нищо. Това е самата мечта на днешните "глобо-либерали". Идеалът е силна Държава, която се грижи за населението си. Вредно е силна, но колонизирана държава, която става средство за авто-геноцид, както е днес у нас.
  • 42 Фаро

    2 0 Отговор
    В момента е яко дране.Ако турците османци бяха живи биха изтръпнали,както са изтръпвали,когато българските еничери са клали българи.Сегашните наследници на тези еничери са в статуквото
  • 43 Фаро

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    10% е данък рекет измислен от г-н Десет Процента от СДС и герб се съюзиха точно с тях тия изедници
  • 44 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "за обща културз":

    Границите са "Сан Стефанска България" от 3 март 1978 г.

    Коментиран от #45

  • 45 зиези

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "1234":

    ударих ти плюс, но май не си съвсем прав. Ниш, Кюстѐнджа , Одрин, Това са градове във българското землище, където българите са били мнозинство.
  • 46 Мехмед

    0 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Така Османската империя официално признава пред света българската нация и определя нейните етнически граници.

    Крайно време е България да признае наличието на турска НАЦИЯ в пределите си.

    Коментиран от #47, #49

  • 47 гст

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Мехмед":

    Първо, Германия, Франция, Белгия и другите да го направят там са и по-вече ...а да не забрави турската нация преди това да признае и Кюрдите че , са над 30 милиона м/у другото !
  • 48 Цофката

    2 0 Отговор
    Да и ние като единствените поданици на империята сме имали право да пътуваме безплатно из железниците. Какво само се оплаквате....проверете,разучете и ще останете изненадани. И всеки си е имал паспорт и сме пътували по света без визи както Петър Берон,дори в Америка стига да сме имали пари да си платим пътя....проверете и ще се учудите.Не съм туркофил,това са фактите.Който иска да продава в собствен магазин продукти например от Судан,може да отиде,все пак е в рамките на империята.А сега? Визи,простотии и много пари и нерви и разправии с митници....проверете и ще останете изненадани.
  • 49 Кай

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Мехмед":

    Малка ли ти е Р. Турция? Едва ли си мехмед, по вероятно си някой йоргос или сергей, Б-я с Р.Т. няма проблеми, но някой много искат да има.
    Самите Османски Везири са казвали, че в Дунавският вилает турци няма всички и християни и мюсюлмани са с български произход. Има документи.

    Коментиран от #52

  • 50 Ивайло

    1 0 Отговор
    А сега всички плащаме двайстък. Башка другите данъци.

    Коментиран от #51

  • 51 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ивайло":

    Ми ша плащате бе , като ви е малко акъла. И са ви малко даже, ако мене питаш. А защо...сам си отговори на тоя въпрос.
  • 52 Мехмед

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Кай":

    Аз не говоря за това доколко е малка или голяма Р. Турция.
    Става дума за един неуспорим ФАКТ - наличието на Турска етническа НАЦИЯ в пределите на Р. България. Това да се признае, така както нашите деди са признали вашето съществуване. От какво се страхувате?