Last news in Fakti

16 Април, 2021 23:27 2 657 8

25% от дължимото е върнато на кредитори на КТБ

  • ктб-
  • заеми-
  • пеевски

Една от тези промени беше спорната поправка "Пеевски"

25% от дължимото е върнато на кредитори на КТБ - 1
Снимка: БГНЕС

Над 1,25 млрд. лв. са разпределените към края на март 2021 г. от синдиците на фалиралата КТБ средства към кредиторите, съобщава вестник "Сега", позовавайки се на отчета от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Това е доста повече от прогнозата на специализираната международна разследваща компания "Аликс Партнърс" (AlixPartners Services UK LLP) 800 млн. лева, посочва председателят на фонда Матей Матев в статия в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България. Според него основен принос за по-високата събираемост на суми от длъжниците на банката имат промените в Закона за банковата несъстоятелност, направени след обявяването на фалита на четвъртата по големина банка.

Една от тези промени беше спорната поправка "Пеевски", която депутатът от ДПС Делян Пеевски, бивш бизнеспартньор на собственика на КТБ Цветан Василев, внесе през 2018 г., за да се спре "вторичното разграбване" на банката. Тогава ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски", който обезсилва със задна дата прихващанията и цесиите, чрез които банката загуби стотици милиони левове. Според експерти, включително и ВАС, които дори сезираха Конституционния съд, такова законодателно действие със задна дата може да предизвиква сериозен хаос в стопанския оборот.

"Макар и оспорвани, включително пред Конституционния съд, промените в закона дадоха възможност на синдиците на КТБ да постигнат този резултат, като вероятно без тях събраната и разпределена на кредиторите сума щеше да бъде именно тази, прогнозирана от "Аликс Партнърс", посочва председателят на ФГВБ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антигерб

    14 1 Отговор
    Аха Пеевски излезе най-големия радетел за законността - само че ние знаем че тъкмо той е най-големия виновник за фалита на КТБ и тъкмо той спечели най много от фалита им.

    Та какво стана с неговите заеми които беше взел от банката - да не би да ги е върнал - не е а ги изкупи чрез цесии.
  • 3 Бах - нацист

    13 1 Отговор
    Това прасе ще бъде отстреляно , скоро !

    Коментиран от #4

  • 4 Антимафия

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бах - нацист":

    Сакън недей го заплашвай,
    Иван Гешев му е съдружник ,
    и може а те арестува,
    за заплаха за убийство на бивш Депутат?
    А че той фалира КТБ, е със гаранция сигурно ,
    този закон Пеевския, беше ,с цел
    да не получи Цветан Василев своя дял?
    И така от крадец, "изцедил" банката,
    Делян Пеевски стана "Робин Хууд"!
  • 5 Алексей Сергеев

    1 0 Отговор
    Сега наред е Елена Йончева да внесе около 190 000 лв. които си е теглила като "хонорар" от КТБ
  • 6 Анонимен

    1 0 Отговор
    Другите 75% да ги търсим от Цецо Василев у Сърбия!
  • 7 Ваня

    0 0 Отговор
    Ех, като видя статия за КТБ....Колко години вече се точи тоя казус. 7 ще станат май. А чичо Цецо няма ли да го връщат от Белград вече или там ще си седи?
  • 8 Мартин

    1 0 Отговор
    Докато ние връщаме ограбеното от Цветан Василев от КТБ, той продължава да си живее като цар в съседна Сърбия! Докога?