19 Април, 2021 23:29 2 015 5

290 000 граждани са подали данъчни декларации

  • нап-
  • данъчни декларации

Съобщение от НАП

290 000 граждани са подали данъчни декларации - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за облагане на доходите до момента, съобщиха от Националната агенция за приходите. От приходната агенция напомнят, че доходите от трудови правоотношения на всички лица, които през 2020 г. са работили от България дистанционно за чуждестранен работодател, подлежат на данъчно облагане в страната.

Изключение е възможно само за чуждестранните лица, които са работили дистанционно за своя чуждестранен работодател от България по-малко от 183 дни и между страната ни и държавата, на която са местни лица за данъчни цели има сключена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, припомнят от Националната агенция за приходите.

Оттам уточняват, че срокът от 183 дни е в рамките на календарната година или в рамките на всеки 12 последователни месеца, в зависимост от конкретната спогодба. Когато този срок е надвишен, данък се дължи в България от първия ден, в който лицето полага труд дистанционно в страната.

Общо за данъчната кампания 84% от данъкоплатците са избрали да подадат формулярите си по интернет, като така се запазва тенденцията на преобладаващо онлайн деклариране. Най-предпочитана е предварително попълнената данъчна декларация, отчитат още от агенцията.

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва на 5 май заради Великденските празници.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FED

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 290 000 граждани са подали данъчни декларации

    А Борисов кога?

    Коментиран от #3

  • 2 болйхф

    9 2 Отговор
    Аз не подавам.Работя си в собствения гараж ремонтирайки велосипеди и мотоциклети,и данъци не плащам.
  • 3 Антигерб

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "FED":

    То става въпрос за "доходите от трудови правоотношения" - за доходите от далавери, рекет, изнудване и крадене от държавата не се плащат данъци - те са необлагаеми.
  • 4 Като на дете обяснете

    0 1 Отговор
    Какво правят с парите от данъци - освояват ли се, сиреч крадът ли? Полицаите плащат ли данъци?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.